Hitek és tévhitek a rettegett női betegségről

Túl sok rejtély övez egy olyan betegséget, mely világszerte 176 millió nőt érint. Számukra minden endometriózissal kapcsolatos tévhit évekkel hosszabbíthatja meg a ciklushoz köthető szenvedéseket. Cikkünkben "közismert tévedéseket" cáfolunk meg.

Magáról a betegségről akkor beszélünk, amikor a méh belső falát borító nyálkahártyával (endometrium) megegyező szövetdarabok, szövetcsomók jutnak ki vagy találhatók a hasüregben, a hasűri belső szerveken. Ezek az endometriózisos csomók vagy növedékek ugyanúgy reagálnak a menstruációs ciklust irányító hormonokra, mint a méh, azaz előbb megvastagodnak, majd ha a megtermékenyülés nem történt meg, a felépített szövet vérzés kíséretében leválik. Mivel azonban a keletkező vér és szövettörmelék a hasüregből nem tud kijutni-hiszen az egy a hashártya által hermetikusan lezárt rendszer-növedékeket, kacsokat, összetapadásokat képez a szervek között: ezek pedig komoly fájdalmakat okozhatnak a későbbiekben.
Az endometriózisban szenvedő nők számára a betegség félrediagnosztizálások, tévedések, fájdalmas beavatkozások, félmegoldások és vállvonogatások útvesztője. Karrierjüket és magánéletüket egyaránt próbára teszi, sőt gyakran szétzúzza a havonta, vagy akár folyamatosan jelentkező fájdalom, mely akadályoz a koncentrációban, a teljes értékű munkavégzésben, de gyakran még abban is, hogy az illető egyáltalán fel tudjon kelni az ágyból. A kívülről gyakran nem látszó, belül viszont pokoli kínokat okozó elváltozást a kívülállóknak nehéz megérteni, akik többek között a tévesen rögzült "közismert tények" miatt félreinformáltak.

A fájdalmas közösülés és az endometriózisban szenvedők nagy százalékánál jelentkező meddőség pedig házasságok, párkapcsolatok végét jelentheti, holott a nőknek nincs nagyobb szüksége ilyenkor másra, mint egy gyengéd partner támogatására, aki nem nézi őket nyafkának vagy túlérzékenynek, hanem pontosan érti, min mennek keresztül.

1. tévhit: Normális, ha komoly fájdalmaink vannak menstruáció alatt

Nem igaz! Ha a görcsök a mindennapi életben megakadályoznak, az már nem normális! A tévhit oka, hogy a 19. században előfordult, hogy a tudomány erősebbik nembe tartozó képviselői elbagatellizálták a nők ciklushoz kapcsolódó görcseit. De minél ismertebbé válik ez a betegség, annál valószínűbb, hogy a nők a megfelelő specialistához fordulnak, illetve, hogy az orvosnak eszébe jut az endometriózis lehetősége is. Semmiképpen ne hagyjuk, hogy bárki elbizonytalanítson olyan kijelentésekkel, hogy "ez a menzesszel jár" vagy "biztos csak rosszul tűri a fájdalmat", mert tüneteink mögött súlyos elváltozás is állhat!

2. tévhit: Egy tinédzsernek nem lehet endometriózisa

Nem igaz! Sajnos nem lehetünk elég fiatalok ehhez a betegséghez, mely minden, termékeny korban lévő nőt egyformán sújthat. A tévhit oka, hogy amikor az 1970-es években bevezették a laparoszkópiás vizsgálatokat (az endoszkópos beavatkozások azon típusa, amely a hasüreg valamint a medenceüreg elváltozásainak diagnózisát és operációját teszi lehetővé azok felnyitása nélkül), azok még annyira költségesek voltak, hogy csak a 20-as, 30-as korosztályt vizsgálták, közülük is azokat, akik a legkomolyabb tüneteket mutatták, illetve meddőségük oka ismeretlen volt. Később a vizsgálat általánossá válásával, valamint a betegség köztudatba kerülésével párhuzamosan már kamaszkorú lányokban is fedeztek fel endometriózist, mely korhatár-kitolódás oka nyilván nem az volt, hogy addig nem létezett náluk, hanem hogy addig nem vizsgálták a fiatalabb korosztályt ilyen betegségre.



3. tévhit: A fogamzásgátló tabletta szedése meggyógyítja a problémát

Nem igaz! A hormonkezelés nem oldja meg, csupán késlelteti és elfedi a betegséget. Ennek oka egészen egyszerűen az, hogy a szedett hormonok ideiglenesen felfüggesztik a menstruációs ciklust, ezáltal ahogyan a méh belső falának nyálkahártyája (endometriuma), úgy a hasüregi endometrium-csomók sem aktívak, így nem jelentkeznek a tünetek sem. Amint a tablettaszedést abbahagyjuk, és a ciklus újra beindul, a tünetek fellángolhatnak. Végleges vagy legalábbis tartós gyógyulás legtöbbször csak sebészeti beavatkozással lehetséges.

4. tévhit: A terhesség meggyógyítja az endometriózist

Nem igaz! A terhességnek, illetve egy darabig a szoptatásnak (ha az elég gyakori és intenzív ahhoz, hogy elnyomja a ciklust) ebben az esetben ugyanolyan hatása van, mint a fogamzásgátló tablettának. Azaz mivel nincs ciklus, nincs fájdalom. Az eredmény azonban ilyen esetben is csalóka, ráadásul az ebben a betegségben szenvedők jóval nehezebben esnek teherbe, mint egy egészséges nő, így rajtuk ez a tanács nem segít, csak további kétségbeesésébe taszítja őket.

5. tévhit: Aki ebben a betegségben szenved, az biztos meddő

Szerencsére ez sem igaz! Igaz, a meddőség oka igen gyakran, mintegy 30-40 százalékban az endometriózis, ez nem azt jelenti, hogy ezeknek a nőknek nem lehet gyermeke. Az viszont igaz, hogy minél tovább fennáll ez a betegség, annál inkább akadályozhatja a fogantatást, ezért a specialisták azt szokták javasolni, aki teheti, ilyen esetben hozza előrébb a gyermekvállalást.

6. tévhit: A méh eltávolítása megoldja a problémát

Nem igaz! Mivel az endometriózisos csomók a hasüregen belül bárhol megtalálhatók, sőt szélsőséges esetben akár máshol (pl. tüdő) is, a méh eltávolítása a csomók eltávolítása nélkül nem szünteti meg a tüneteket, hiszen a menstruációs ciklust nem a méh irányítja vagy váltja ki, így a szerteszét szóródott méhszövet-darabok ugyanúgy reagálnak a még mindig termelődő hormonokra, mint eddig.

Ha tünetei alapján úgy gondolja, érintett, keresse fel a legközelebbi endometriózis centrumot! Nézzen szét címtárunkban!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag