A tablettaszedés mellett tapasztalt közti vérzések okairól

Fogamzásgátló tablettát szedők között néhányan tapasztalhatják, hogy a szedés során felléphetnek rendellenes vérzések. A következőkben a fogamzásgátló tabletta szedése mellett tapasztalható köztivérzések lehetséges okairól olvashatunk.

Keressük meg az okokat!

Ha a fogamzásgátló tabletták szedése során ún. közti vérzések lépnek fel, az érintettek ilyenkor hajlamosak azt hinni, hogy ezek a rendellenes vérzések a "tablettától" vannak, és anélkül, hogy konzultálnának az orvosukkal, abbahagyják a fogamzásgátlásnak ezt a hatékony formáját.

Pedig a közti vérzések számtalan okra vezethetők vissza, és közülük jó néhány semmilyen összefüggést nem mutat a fogamzásgátló tabletták szedésével.

Ne legyünk feledékenyek!

A fogamzásgátló tabletta szedésének első néhány hónapjában előfordulhat két menstruáció között ún. közti vérzés. Ennek oka, hogy a tablettában lévő ösztrogén hormon néhány szedőnél átmenetileg kevésnek bizonyulhat, ám a rendszeres tablettaszedés előrehaladtával szervezetük ráhangolódik az előírt adagra, így a köztivérzés spontán megszűnik. Amennyiben 3-4 ciklus után sem szűnik meg a közti vérzés, úgy érdemes orvosunkat felkeresni, aki vagy egy kicsivel nagyobb ösztrogéndózisú készítményt, vagy ún. fázikus készítményt fog javasolni további szedésre. Ezek a tabletták valószínűleg jobban meg fognak felelni testünk hormonigényének.

A tablettaszedés alatt bekövetkező rendellenes vérzések egyik leggyakoribb oka a női feledékenység. Ha kismértékű vérezgetést veszünk észre, akkor a tabletta bevételének elmulasztására kell először gondolnunk.

A betegségek árnyékában

Sok női nemi szervet érintő betegség is együtt járhat hüvelyi vérzéssel, ilyen a női nemi szervek gyulladásos megbetegedései, vagy daganatai. Ezért a rendszertelen vérezgetést ki kell vizsgáltatni, és a bajt nem tanácsos azzal elkendőzni, hogy "biztosan a fogamzásgátló tabletta az oka mindennek". Leggyakrabban a chlamydia nevű kórokozó okoz gyulladást és vérezgetést. Szexuális úton terjedő betegségről van szó, mely gyógyszerrel eredményesen kezelhető, ha időben szakemberhez fordulunk.

Diétás szokások - emésztési zavarok

Fontos tudni, hogy az ételek mennyisége és minősége szintén befolyásolhatja mind a tabletta hatóanyagának felszívódását, mind pedig a lebontását. A grapefruitban, a teában, a komlóban, a petrezselyemben lévő hatóanyagok (flavonoidok), a hosszantartó nagy adagú C-vitamin szedése és szénhidrátdús ételek hatására magasabb lesz az ösztrogénszint, így nem alakul ki vérzészavar, viszont éhezés és fehérjedús étrend mellett előfordulhat. Ezért is fontos a fogamzásgátló tabletta szedésénél, hogy lehetőleg a nap azonos szakában vegyük be és kerüljük a szélsőségeket az étkezési szokásainkban.

A hányás, a hasmenés és az emésztési zavarok a fogamzásgátló tablettában lévő hatóanyag felszívódását befolyásolják, különösen, ha a szervezetben ilyen állapot tartósan fennáll, mert ez a hatásos hormonszint csökkenését okozhatja, és közti vérzéshez vezethet.

Más készítmények szedése esetén konzultáljunk orvosunkkal

Vannak gyógyszerek, amelyek a fogamzásgátlóban levő ösztrogén lebontását felgyorsítják és így csökkentik annak hatását. Ilyenek például az epilepszia, a tuberkulózis ellenes gyógyszerek, egyes antibiotikumok, orbáncfű-tartalmú készítmények. Ezért ha új gyógyszert kapunk, mindig konzultáljunk az azt felíró orvossal, hogy fogamzásgátló tablettát is szedünk és kérdezzünk rá, hogy nem csökkenti-e az új gyógyszer a fogamzásgátló hatását.

Hormontartalom

A mai modern fogamzásgátló tabletták már csak a töredékét tartalmazzák azoknak a hormonadagoknak, amelyeket az 1960-as évek végén, az első tabletták tartalmazták. Ezt új hatóanyagok kifejlesztésével és az ún. fázikus tabletták bevezetésével érték el. Így a hormonadag csak a fogamzásgátláshoz szükséges mennyiségre redukálódott, és a mellékhatások előfordulása is minimálisra csökkent. A kis hormontartalmú készítményeknél a szedés hibái hamarabb okozhatnak hormoncsökkenést és következményes közti vérzést. A fázikus készítményre való áttérés itt is nagy segítség lehet.

Dohányzás

Azt csak kevesen tudják, hogy a nikotinnak női hormon (ösztrogén) ellenes hatása is van. De gondoljunk csak arra, hogy erősen dohányzóknál gyakoribb a meddőség, ha pedig létrejött a terhesség, akkor gyakoribb a koraszülés. Dohányzó nőknél korábban következik be a klimax, és gyakrabban fejlődik ki csontritkulás.

Miért éppen a fogamzásgátló tablettában lévő ösztrogén hatását ne csökkentené a cigarettában lévő nikotin? A megfigyelések azt is igazolják, hogy minél hosszabb ideje szedi a tablettát a dohányzó nő és minél több cigarettát szív naponta, annál nagyobb eséllyel számíthat közti vérzés bekövetkeztére. Ha a dohányzás a "bűnös", a közti vérzés nem azonnal - a tablettaszedés elején -, hanem későbbi időszakban, általában a 6. ciklus után jelentkezik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció