Új módszerrel mozgathatóak a műkarok

A célzott izom újrabeidegzése (targeted muscle reinnervation-TMR) néven ismert sebészi eljárás amputált karú páciensek számára biztosít a művégtag feletti nagyobb kontrollt.

A jelenleg rendelkezésre álló felső végtag protézisek, nem feltétlenül adják vissza az egyén karjának funkcióit.

A művégtagok művészeiA leggyakrabban használt protézisek működése azon alapul, hogy a megmaradt vállcsonk mozgásaiból származó erőt átviszik egy kábel segítségével így mozgathatóvá válik a kéz, a csukló vagy a könyök. Ez az eljárás azonban csak egyetlen ízület működését teszi lehetővé egyidejűleg, derül ki a cikkből.

A műkarok funkcióinak javítása továbbra is nagy kihívást jelent, mivel a kar beidegzésére vonatkozó minden információ elvész az amputálással. A TMR módszerrel, a megkímélt idegeket az amputáció miatt biomechanikai funkcióit vesztett felkar- és mellkas izmokra viszik át.

Az eljárás célja az olyan művégtagok irányításának elősegítése, melyek a megmaradt felkarizmok elektromiogram (EMG) szignáljait (az izmok összehúzódásakor keletkező elektromos jeleket) detektálják, és ezek szerint működtetik a motorizált ízületeket.

A reinnerváció után (mikor az idegek visszanyerték funkcióikat), ezen izmok élettanilag megfelelő EMG szingálokat produkálnak a könyök, csukló és kéz mozgatásához. Nem ismert még, hogy az így beidegzett izmok képesek-e stabilan és pontosan elektromos impulzusok kibocsátására, ezzel biztosítva a multi funkciós protézisek valós idejű irányítását.

Új karokat kapott egy német férfi

A Chicagoi Rehabilitációs Intézet dolgozói Todd Kuiken vezetésével, figyelemmel kísérték öt TMR-rel összekötött felső végtag amputáción átesett páciens protézis funkcióinak teljesítményét. A tanulmány, melyet 2007 és 2008 januárja között végeztek, öt nem amputált karú, kontroll személy részvételével készült. Minden résztvevő különböző karmozgások végrehajtására kértek, így mérték a virtuális műkar feletti irányítás képességét.

Az átlagos válaszidő, könyök és csukló mozgások esetében (könyökhajlítás-nyújtás, csukló forgatás és csukló hajlítás-nyújtás) 0,22 másodperc volt TMR páciensekben és 0,16 másodperc a kontrol személyeknél.

Az átlagos mozgásképesség a könyök és csuklómozgások esetén mindkét csoportban magas volt (TMR-rel kezelt betegeknél 96,3 százalék, a kontroll csoport esetében 100 százalék). A mozgás végrehajtásának átlagideje 1,29 másodperc TMR betegeknél, a kontrollcsoportnál pedig 1,08 másodpercnek adódott.

Tárgyak megfogásához szükséges idő mindkét csoport esetében hosszabb volt: 1,54 másodperc TMR pácienseknél, 1,26 másodperc kontroll személyeknél.

A páciensek közül három volt képes a speciális motorizált protézisek irányítására, a mozgások közt szerepelt a váll, könyök, csukló és kéz mozgatása.

"Ezek a korai próbák bemutatják a TMR eljárás alkalmazhatóságát, az összetett multi funkciós protézisek működtetésére. További kutatásra és fejlesztésre van szükség, mielőtt nagyobb körben végezhetünk próbákat" - írják a szerzők. "A jelen tanulmányban vizsgált műkarok korai prototípusokhoz képest nagyon jól teljesítettek. További fejlesztések szükségeltetnek, beleértve a méret és a súly csökkentését, illetve a protézisek erejét."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: