Gyakori betegség növelheti a demencia veszélyét

A pajzsmirigy működési zavara az agyi folyamatokra is súlyos hatással lehet, friss kutatások szerint akár a demencia veszélyét is növelheti.

A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú szerv a nyak elülső részén. Olyan hormonokat termel (T4, T3), amelyek szabályozzák a szervezet anyagcseréjét. Ezek a hormonok a test szinte minden szervére komoly befolyást gyakorolnak, így a legfontosabb testi funkciókra is hatnak. Befolyásolják a többi között a légzést, a pulzusszámot, a testsúlyt, az emésztést és a hangulatot. Ha túl kevés a pajzsmirigyhormon, akkor a szervezet számos funkciója lelassul: az emésztés, az anyagcsere, a pulzusszám, álmosabbak, fáradékonyabbak leszünk, súlyfelesleg alakul ki. Gyakoriak még ekkor a menstruációs zavarok, a hajhullás is. Mivel ezek igen általános tünetek, sokan nem is gondolják, hogy hormonzavar áll mögöttük, így gyakran csak későn diagnosztizálják, amikor már erősebben jelentkeznek a panaszok – foglalta össze – foglalta össze Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája. A pajzsmirigy-alulműködés több problémát is indukálhat: felléphet miatta mixödéma, szívpanaszok, pszichés zavarok, a túlsúly miatt 2-es típusú cukorbetegség, meddőség, magas koleszterinszint, érelmeszesedés.

A demenciával is összefüggésbe hozták

Mi több, friss kutatások szerint az idősebbek pajzsmirigy-alulműködése összefüggésbe hozható a demencia fellépésével is. Egy az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi folyóirata, a Neurology online számában július 6-án megjelent tanulmány szerint a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő idős embereknél fokozott a demencia kialakulásának kockázata.  

demencia, pajzsmirigyzavar
A hormonális zavarok súlyos következménnyel járhatnak. Fotó: Getty Images

Bizonyos esetekben a pajzsmirigyzavarok összefüggésbe hozhatók a demenciával - mondta el Chien-Hsiang Weng, a tanulmány szerzője. Hozzátette, az embereknek tisztában kell lenniük a pajzsmirigy-problémákkal mint a demencia lehetséges kockázati tényezőjével, és olyan terápiákkal, amelyek megakadályozhatják vagy lassíthatják a kognitív hanyatlást.

A kutatók nem találtak összefüggést a pajzsmirigy-túlműködés és a demencia között, ám a 65 év feletti, pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőknél 80 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki probléma, mint az olyan azonos korúaknál, akiknél nincs jelen pajzsmirigyzavar. (A 65 évnél fiatalabbak esetében nem volt összefüggés). Érdekesség, hogy azoknál, akik a pajzsmirigy-alulműködésre gyógyszert szedtek, háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia, mint azoknál, akik nem alkalmaztak ilyen terápiát.

A tanulmány igen fontos mozzanat a demencia prevenciójához, esetleg terápiájához, ám a vizsgálatnak volt egy lényeges korlátja  méghozzá az, hogy a kutatók nem tudtak információt adni arról, hogy milyen súlyos volt a pajzsmirigy-alulműködés a részt vevő betegeknél.

Több mentális és kognitív problémát is okozhat

A pajzsmirigy-alulműködés több pszichés zavart is okozhat, mivel a pajzsmirigyhormonok komoly hatást gyakorolnak az agyi funkciókra, mentális egészségre az anyagcsere lassulása miatt. A normál agyi működéshez megfelelő energiaellátás szükséges, lassú anyagcsere mellett ez pedig nem elégséges – magyarázta Békési doktor. Éppen ezért, ha valaki a pajzsmirigy-alulműködés tüneteit észleli magán, érdemes vérvétellel ellenőriztetnie pajzsmirigyfunkcióit, és ha kell, akkor gyógyszeresen szükséges pótolnia a hiányzó hormonmennyiséget, így megelőzhető vagy lassítható a mentális hanyatlás.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei:

 • túlsúly
 • fáradékonyság
 • memóriapanaszok
 • aluszékonyság
 • lassú pulzus
 • székrekedés
 • menstruációs panaszok
 • hajhullás
 • meddőség
 • sárga tenyér
 • ritkuló szemöldök

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: