Erősíti a memóriát az elektromos agyi stimuláció

A mély agyi stimuláció, melyet a Parkinson-kór és bizonyos elmezavarok kezelésére használnak, javíthatja a memóriát is - állítja egy új amerikai kutatás.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem szűk körű tanulmányából az derül ki, hogy az emlékezet működéséért felelős agyi terület stimulálása elektromos impulzusokkal jelentős mértékben javítja a betegek tájékozódó képességét. A kutatók úgy vélik, bár az eredmények egyelőre csak előzetesek, a módszer ígéretes lehet a korai Alzheimer-kórban szenvedő betegek memóriájának javításában.

Hét betegnek, akik epilepszia miatt egy lehetséges műtét előtt álltak, elektródákat vezettek az agyába, hogy azonosítsák görcseik eredetét. Az utánkövetés során a kutatók azt tapasztalták, hogy az alanyok jobban felismerték a tereptárgyakat, és gyorsabban tájékozódtak az útvonalakon egy videojátékban, amelyben egy virtuális városban kellett taxit vezetniük. A szakértők a New England Journal of Medicine legújabb számában megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a hétköznapi tapasztalatokat tartós emlékekké átalakító entorinális kéreg stimulálása eredményezte a javulást.

A videojáték feladatban a résztvevőknek egy virtuális városban kellett tájékozódniuk öt másodperces agyi stimulációval illetve a nélkül. Hat beteg a "feleslegesen megtett út" 64 százalékos csökkenését érte el azokon az útvonalakon, amelyeket a mély agyi stimuláció során tanultak meg. Öt beteg esetében az agyi stimulációs alatt megtanult három pálya gyorsabban és rövidebb útvonalon sikerült, mint agyi stimuláció nélkül, ami a kutatók szerint következetes hatást mutat. Az entorinális kéreg mellett lévő hippokampusz stimulálása azonban a kísérletben nem hozott semmilyen eredményt.

"Fontos megjegyezni, hogy a hippokampusz bejáratának, nem pedig magának a hippokampusznak a stimulációja bizonyult eredményesnek" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Itzhak Fried idegsebész professzor. "Előzetes eredményeink azt mutatják, hogy a módszer javíthatja a memóriát, különösen idősödő és korai demenciában szenvedő emberekben. Hangsúlyozni kell azonban azt is, hogy mivel csak a betegek szűk mintáját vizsgáltuk, eredményeinket óvatosan kell kezelni."

A mély agyi stimulációt jelenleg a Parkinson-kórral összefüggő remegés, valamint a kényszerbetegségek és más pszichiátriai rendellenességek tüneteinek kezelésére használják.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés