A prediabétesz veszélyes lehet az agyra

Egy brit kutatás szerint a prediabétesz agyunk egészségére is ártalmas lehet.

A prediabétesz, vagyis a magas, de még nem kóros értékekkel jellemezhető vércukorszint nemcsak azért veszélyes, mert ez az állapot a cukorbetegség előszobájaként is ismert, hanem egy brit tanulmány szerint azért is, mert agyunk egészségére is komoly veszélyt jelenthet.

A magas vércukorszint jelei Sokan már csak akkor jönnek rá, hogy gond van a vércukorszintjükkel, amikor kialakult a cukorbetegség, holott a probléma - időben történő felismeréssel - a prediabétesz stádiumában még visszafordítható. Kattintson a részletekért!

Nem csak a cukorbetegség miatt veszélyes

A tanulmányt jegyző tudósok félmillió alany adatait elemezték a brit Biobankból. Az alanyok átlagéletkora 58 év volt. A kutatók arra jöttek rá, hogy a prediabéteszes alanyoknál átlagosan négy év alatt 42 százalékkal volt nagyobb a mentális hanyatlás kockázata, és átlagosan nyolc év leforgása alatt 54 százalékkal magasabb volt a vaszkuláris (éreredetű) demencia kockázata ennél a csoportnál, a normális vércukorszinttel rendelkező alanyokhoz viszonyítva.

A prediabétesz agyunk egészségére is komoly veszélyt jelenthet. Fotó: Getty Images
A prediabétesz agyunk egészségére is komoly veszélyt jelenthet. Fotó: Getty Images

A mentális hanyatlás, illetve a vaszkuláris demencia kialakulásának veszélye és a prediabétesz közt akkor is megfigyelhető volt ez az összefüggés, amikor a tudósok olyan további potenciális rizikófaktorokat is számításba vettek, mint például az életkor, a dohányzás, a testsúly, a vagyoni helyzet vagy az esetleges szívbetegségek.

A kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy az Alzheimer-kór kockázata és a prediabéteszes állapot közt nem találtak összefüggést. Ugyanakkor a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség növelheti ezt a veszélyt, ezen túl pedig a vaszkuláris demencia háromszoros kockázatát is magában hordozza, az egészséges tartományban lévő vércukorértékekkel rendelkező alanyokhoz mérten.

Ez utóbbi már nem lepte meg annyira a kutatókat, hiszen az orvosok már régóta tudják, hogy a cukorbetegség növelheti a demencia kialakulásának kockázatát. De ez a tanulmány a szerzők szerint épp azért jelentős, mert most először világított rá egy tudóscsoport arra, hogy már a prediabéteszes állapotnak is milyen komoly romboló hatása lehet agyunkra nézve.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: