A demenciáról és az Alzheimer-kórról - I. rész

A demencia folyamatos leépülést okozó kóros agyi tünetcsoport, amely kihat a memóriára és a gondolkodásra. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amelyet a vascularis demencia és a Lewy-testes demencia követ...

  • A demencia folyamatos leépülést okozó kóros agyi tünetcsoport, amely kihat a memóriára és a gondolkodásra. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amelyet a vascularis demencia és a Lewy-testes demencia követ.
  • A betegség lefolyása legtöbbször progresszív, ami azt jelenti, hogy a tünetek fokozatosan súlyosbodnak. Az állapotromlás gyorsasága egyénenként változó.
  • A demencia nem az öregedési folyamat természetes velejárója, bár az életkor fontos kockázati tényezőt jelent. A 80 év felettiek mintegy 20%-a demens - ami jelzi, hogy a 80%-a viszont nem!

Aggódik a memóriája miatt? Feledékenysége már zavarja?

Sokan gondolják úgy - köztük orvosok is -, hogy a feledékenyebbé válás az öregedés szükségszerű velejárója. A memóriazavar nem normális jelenség egyetlen életkorban sem. Feltétlenül szükséges kivizsgáltatni! Bár a memória, a szellemi teljesítmény az életkor előrehaladtával nyilvánvalóan csökken, de ez általában még nem okoz zavart a mindennapi életben. A memória fokozódó zavara lehet a szellemi hanyatlás (demencia) legáltalánosabb korai tünete, vagy más betegség állhat mögötte. Amikor a csökkenő szellemi teljesítmény már a mindennapi életet is megnehezíti, eljött az ideje segítséget kérni.

A segítséghez vezető első lépés: kideríteni, mi a baj

Ha Ön vagy szerettei közül bárki memóriazavarral küzd, feltétlenül orvoshoz kell fordulni! Tudvalevő, hogy az orvosok csak korlátozott időt tudnak egy betegre fordítani, ezért segítséget jelenthet, ha Ön felkészülten érkezik minden egyes vizsgálatra. Íme néhány tipp, hogyan készüljön fel az első vizsgálatra:

  • Vigye el az összes jelenleg szedett gyógyszerét (vitaminokat, aszpirint stb. is ).
  • Készítsen listát a régi és a jelenleg fennálló egészségügyi problémáiról. Ne feledje el megemlíteni, ha más családtag esetében is jelentkeznek memória problémák.
  • Jegyezze fel listájára a már észlelt tüneteket is; azok mikor kezdődtek és milyen gyakorisággal jelentkeznek.
  • Mondjon el konkrét eseteket, mint pl. "Múlt hét kedden a vásárlásból hazajövet eltévedtem (eltévedt a férjem)."
  • Őszintén és legjobb tudása szerint válaszoljon az orvos minden kérdésére.
  • Kérje meg orvosát, hogy az Ön számára is érthető módon magyarázza el a vizsgálatokat és a diagnózist.

FELEDÉKENY (Alzheimer-kórral és más emlékezetzavarral élő)

EMBEREK HOZZÁTARTOZÓINAK TÁRSASÁGA

Infovonal: 214-1022

www.tar.hu/alzheimer

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás jórészt gyenge vagy mérsékelt lesz, szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul. Késő estére 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra