A demenciáról és az Alzheimer-kórról - I. rész

A demencia folyamatos leépülést okozó kóros agyi tünetcsoport, amely kihat a memóriára és a gondolkodásra. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amelyet a vascularis demencia és a Lewy-testes demencia követ...

  • A demencia folyamatos leépülést okozó kóros agyi tünetcsoport, amely kihat a memóriára és a gondolkodásra. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amelyet a vascularis demencia és a Lewy-testes demencia követ.
  • A betegség lefolyása legtöbbször progresszív, ami azt jelenti, hogy a tünetek fokozatosan súlyosbodnak. Az állapotromlás gyorsasága egyénenként változó.
  • A demencia nem az öregedési folyamat természetes velejárója, bár az életkor fontos kockázati tényezőt jelent. A 80 év felettiek mintegy 20%-a demens - ami jelzi, hogy a 80%-a viszont nem!

Aggódik a memóriája miatt? Feledékenysége már zavarja?

Sokan gondolják úgy - köztük orvosok is -, hogy a feledékenyebbé válás az öregedés szükségszerű velejárója. A memóriazavar nem normális jelenség egyetlen életkorban sem. Feltétlenül szükséges kivizsgáltatni! Bár a memória, a szellemi teljesítmény az életkor előrehaladtával nyilvánvalóan csökken, de ez általában még nem okoz zavart a mindennapi életben. A memória fokozódó zavara lehet a szellemi hanyatlás (demencia) legáltalánosabb korai tünete, vagy más betegség állhat mögötte. Amikor a csökkenő szellemi teljesítmény már a mindennapi életet is megnehezíti, eljött az ideje segítséget kérni.

A segítséghez vezető első lépés: kideríteni, mi a baj

Ha Ön vagy szerettei közül bárki memóriazavarral küzd, feltétlenül orvoshoz kell fordulni! Tudvalevő, hogy az orvosok csak korlátozott időt tudnak egy betegre fordítani, ezért segítséget jelenthet, ha Ön felkészülten érkezik minden egyes vizsgálatra. Íme néhány tipp, hogyan készüljön fel az első vizsgálatra:

  • Vigye el az összes jelenleg szedett gyógyszerét (vitaminokat, aszpirint stb. is ).
  • Készítsen listát a régi és a jelenleg fennálló egészségügyi problémáiról. Ne feledje el megemlíteni, ha más családtag esetében is jelentkeznek memória problémák.
  • Jegyezze fel listájára a már észlelt tüneteket is; azok mikor kezdődtek és milyen gyakorisággal jelentkeznek.
  • Mondjon el konkrét eseteket, mint pl. "Múlt hét kedden a vásárlásból hazajövet eltévedtem (eltévedt a férjem)."
  • Őszintén és legjobb tudása szerint válaszoljon az orvos minden kérdésére.
  • Kérje meg orvosát, hogy az Ön számára is érthető módon magyarázza el a vizsgálatokat és a diagnózist.

FELEDÉKENY (Alzheimer-kórral és más emlékezetzavarral élő)

EMBEREK HOZZÁTARTOZÓINAK TÁRSASÁGA

Infovonal: 214-1022

www.tar.hu/alzheimer

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció