Öt dolog, amit érdemes a náthás orral tenni - és öt olyan, amit nem

Hatalmába kerítette a nátha? Orrdugulás kínozza? Van néhány jó tanácsunk, mit érdemes ilyenkor tennie - de azt is eláruljuk, mivel árthat még többet szervezetének!

Az orrdugulás egyesek szerint csak a nátha kellemetlen velejárója, ám a szakemberek tudják, hogy ha nem figyelünk oda rá, komolyabb problémát is okozhat. A megoldás sem túl bonyolult, csak gondoljuk át okosan, mit teszünk, mert egyes, jónak gondolt módszerekkel még árthatunk is magunknak.

Mi is okozza, hogy csöpög és bedugul az orrunk? Szaglószervünk belsejét vékony, érzékeny hámréteg burkolja, amely a náthát okozó rhinovírusok hatására megduzzad, és fokozottan váladékozni kezd. A levegő útja itt elzáródik, ezért hangunk megváltozik és a szánkon keresztül kezdünk el lélegezni. Így a belégzett levegő azonban nem melegszik fel annyira és a szűrése sem lesz kielégítő, ami további problémákat okozhat a felső légutakban. Ráadásul szájüregünk is kiszárad, egyszóval érdemes inkább az orrjáratokat felszabadítani. Következzen hát öt jó tanácsunk az orrdugulás elhárításához!

Használjon papír zsebkendőt!

Bármennyire közhelyesnek tűnik, az orrdugulás elhárítása a jó orrfújással kezdődik! Nem mindegy, hogyan és mibe fújjuk az orrunkat. Inkább gyakrabban, kisebb erőlködéssel fújjuk az orrunkat, mintsem nagy "trombitálásokat" rendezzünk. Előbbi nem csak egészségesebb, hanem illedelmesebb is. A papír zsebkendő pedig higiénikus, sőt olyan változatai is kaphatók, amelyek a gyakori orrfújás során sem dörzsölik ki az érzékeny orrot. Orrcsepp vagy orrspray használata előtt (!) is fújja ki az orrát.

Próbálja ki a sósvizes öblítést!

A fiziológiás sóoldattal végzett orröblítés tisztító hatású, kismértékben enyhíti a nyálkahártyák duzzanatát. A letapadt váladékot viszont kíméletesen fellazítja, ezért remek kiegészítője akár az erősebb hatású orrcseppeknek, orrspray-knek is.

Ismerje meg az orrspray-ket!

Mi a baj? Náthás vagy influenzás? Töltse ki tesztünket ide kattintva, és kiderül! Az orrcseppek modernebb kiszerelése kényelmesebben használható, pontosabb és gazdaságosabb adagolást tesz lehetővé. Mivel jobban beteríti a nyálkahártyát a hatóanyag, valamivel hosszabb ideig is marad hatékony. Sok orrspray-be tesznek még nedvesítő hatású eukaliptuszolajat , esetleg hűsítő mentolt, kámfort.

C-vitamin és kalcium - két jóbarát

A C-vitamin és a kalcium erősíti az immunrendszert és segít legyűrni a gyulladást. Lelohasztják a duzzadt nyálkahártyát, ezért közvetve segítsége nyújtanak az orrdugulás megszüntetésében is.

Párásítson!

A szoba levegőjének párásítása jó hatású, hiszen megelőzi az orr nyálkahártyájának újbóli kiszáradását például orrcsepp használata után.

A túl sok orrcsepp káros lehet

A túl sok orrcsepp káros lehet A következő dolgokat igyekezzen kerülni, ha jót akar orrának!

Harsány orrfújás

A harsány orrfújás, a "trombitálás" kétségtelenül nem éppen társasági viselkedés, de nem ez a legfőbb ok, amiért kerülni kell. Ilyenkor a fertőző orrváladék a középfülbe kerülhet, ahol további problémákat idéz elő.

Inhalálás forró gőzzel

A forró gőzzel végzett inhalálás máskor hasznos lehet, ám az általa kiváltott vérbőség a nyálkahártyákban és azok megduzzadása most éppen pont ellentétes hatást vált ki.

Gyakori orrcsepp-használat

Ne használja az előírtnál gyakrabban az orrcseppet, mert hatóanyagai az orr nyálkahártyájának felmaródását, maradandó károsodását okozhatják.

Orrcsepp, egy héten túl

A túlzásba vitt orrcsepp-használat más szerekhez hasonlóan hozzászokást is okozhat. Az erős hatású orrcseppek 7-14 napig használhatók a nyálkahártya-károsodás és a hozzászokás veszélye nélkül. Ha ennél tovább is szüksége van orrcseppre, konzultáljon orvosával!

Enyém, tiéd

A fogkefénket sem osztjuk meg mással, miért tennénk másként az orrcseppünkkel vagy az orrspray-nkkel? Az adagoló felszínére tapad kórokozók felülfertőződést okozhatnak, ezért legyen mindenkinek saját készítménye - így hatékony és higiénikus marad a használata!

)
Emlékeztető oltások (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: