Még beadathatjuk az influenza elleni oltást

Még decemberben is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, ugyanis a járvány kezdetéig még így is biztosan lesz elegendő idő a védettség kialakulásához.

Aki eddig még nem tette meg, a következő napokban keresse fel háziorvosát, hogy kiderüljön, jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra - javasolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Aki nem kaphat ingyenesen oltást, a gyógyszertárban juthat hozzá a vényköteles oltóanyaghoz.

influenza, influenzajárvány, influenza elleni védőoltás, fertőző betegségek
influenza, influenzajárvány, influenza elleni védőoltás, fertőző betegségek

Nem éri meg kockáztatni

Az influenza egy kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, amelyből általában néhány nap alatt kigyógyulhatunk, szövődmények nélkül. A súlyos szövődménnyel járó megbetegedések azonban kórházi kezelést és gépi lélegeztetést is igényelhetnek, bizonyos esetekben pedig halált is okozhatnak. A megbetegedés szempontjából a gyermekek, míg szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők a legveszélyeztetettebbek. Emellett a várandós nők esetében is nagyobb a kockázat.

Influenza vagy megfázás? Mutatjuk a különbségeket!

Idén is - hasonlóan a korábbi évekhez - 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a 60 éven felüliek vagy a krónikus betegségben szenvedők oltásához. Az NNK azonban azoknak is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem, ugyanis az influenzával járó magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom ésfejfájásis megelőzhető a védőoltással.

Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint Magyarországon 6190 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel november 25-e és december 1-je között. A laboratóriumi vizsgálatok már igazolták az influenza A vírus jelenlétét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció