Még beadathatjuk az influenza elleni oltást

Még decemberben is érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást, ugyanis a járvány kezdetéig még így is biztosan lesz elegendő idő a védettség kialakulásához.

Aki eddig még nem tette meg, a következő napokban keresse fel háziorvosát, hogy kiderüljön, jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra - javasolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Aki nem kaphat ingyenesen oltást, a gyógyszertárban juthat hozzá a vényköteles oltóanyaghoz.

influenza, influenzajárvány, influenza elleni védőoltás, fertőző betegségek
Még beadathatjuk az influenza elleni oltást. Fotó: iStock

Nem éri meg kockáztatni

Az influenza egy kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, amelyből általában néhány nap alatt kigyógyulhatunk, szövődmények nélkül. A súlyos szövődménnyel járó megbetegedések azonban kórházi kezelést és gépi lélegeztetést is igényelhetnek, bizonyos esetekben pedig halált is okozhatnak. A megbetegedés szempontjából a gyermekek, míg szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők a legveszélyeztetettebbek. Emellett a várandós nők esetében is nagyobb a kockázat.

Influenza vagy megfázás? Mutatjuk a különbségeket!

Idén is - hasonlóan a korábbi évekhez - 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a 60 éven felüliek vagy a krónikus betegségben szenvedők oltásához. Az NNK azonban azoknak is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem, ugyanis az influenzával járó magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom ésfejfájásis megelőzhető a védőoltással.

Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint Magyarországon 6190 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel november 25-e és december 1-je között. A laboratóriumi vizsgálatok már igazolták az influenza A vírus jelenlétét.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)