Már látszik, mikor jön az influenza

December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány, ezért érdemes még most beadatni a védőoltást - hívta fel a figyelmet Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár.

Az influenza-figyelőszolgálat adatai szerint 2100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel október 28-a és november 3-a között. Jelenleg tehát nincs járvány az országban, és 5 héten belül még nem is lesz. Az influenzajárvány tetőzése december végére, január elejére várható.

influenza, influenzajárvány, betegségmegelőzés, influenza elleni oltás, védőoltások, vakcina
A következő 2-3 hétben érdemes beoltatni magunkat. Fotó: iStock

Új oltóanyag

Az idei oltóanyagot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állították össze, figyelembe véve azt is, milyen vírusok okoztak megbetegedéseket a közelmúltban. Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, a vírusnak csak az immunrendszert kiváltó részei vannak benne, betegséget tehát nem okoz. A vakcina beadatása után körülbelül két hét alatt alakul ki védettség. Aki tehát a következő 2-3 hétben beoltatja magát, annak még a járvány előtt kialakul a védettsége.

Mikortól kérhetjük az influenza elleni oltást? A választ itt találja!

1,3 millió ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál, ezeket a kockázati csoportokba tartozók - például a várandós nők, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, illetve a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők - kaphatják meg. Emellett minden 60 év feletti jogosult az ingyenes védőoltásra. A lakosság fennmaradó része pedig a patikákban vásárolhatja meg a receptre felírt oltóanyagot.

Az influenza egy lázzal, izomfájdalommal és gyengeséggel járó megbetegedés. Azonban nem maga az influenzafertőzés a kihívás a szervezetnek, hanem afertőzésáltal az alapbetegség súlyos romlása. Ezért ajánlják a kockázati csoportba tartozóknak az ingyenes oltást. Tavaly az 1,3 millió ingyenes oltóanyagnak mindössze 60 százaléka fogyott el.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: