Már látszik, mikor jön az influenza

December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány, ezért érdemes még most beadatni a védőoltást - hívta fel a figyelmet Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár.

Az influenza-figyelőszolgálat adatai szerint 2100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel október 28-a és november 3-a között. Jelenleg tehát nincs járvány az országban, és 5 héten belül még nem is lesz. Az influenzajárvány tetőzése december végére, január elejére várható.

influenza, influenzajárvány, betegségmegelőzés, influenza elleni oltás, védőoltások, vakcina
A következő 2-3 hétben érdemes beoltatni magunkat. Fotó: iStock

Új oltóanyag

Az idei oltóanyagot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állították össze, figyelembe véve azt is, milyen vírusok okoztak megbetegedéseket a közelmúltban. Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, a vírusnak csak az immunrendszert kiváltó részei vannak benne, betegséget tehát nem okoz. A vakcina beadatása után körülbelül két hét alatt alakul ki védettség. Aki tehát a következő 2-3 hétben beoltatja magát, annak még a járvány előtt kialakul a védettsége.

Mikortól kérhetjük az influenza elleni oltást? A választ itt találja!

1,3 millió ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál, ezeket a kockázati csoportokba tartozók - például a várandós nők, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, illetve a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők - kaphatják meg. Emellett minden 60 év feletti jogosult az ingyenes védőoltásra. A lakosság fennmaradó része pedig a patikákban vásárolhatja meg a receptre felírt oltóanyagot.

Az influenza egy lázzal, izomfájdalommal és gyengeséggel járó megbetegedés. Azonban nem maga az influenzafertőzés a kihívás a szervezetnek, hanem afertőzésáltal az alapbetegség súlyos romlása. Ezért ajánlják a kockázati csoportba tartozóknak az ingyenes oltást. Tavaly az 1,3 millió ingyenes oltóanyagnak mindössze 60 százaléka fogyott el.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső