Konzervnyitója van a gyilkos vírusnak!

Rendkívül gyorsan szaporodik, nagyon könnyen ugrik át új befogadóra, roppant hatékonyan váj lyukat a nyálkahártyán, maga után beengedi és élelemmel is ellátja a halálos tüdőgyulladásért felelő baktériumokat - és létezik ellene védelem. Mi ez?

Interferon-mérgezést okoz

Eddig csak legyintett, amikor az influenza szóba került? Ön mindig "megúszta"? Vagy éppen beleesett, és szeretné tudni, miért érezte olyan ramatyul magát? Elárulja nekünk dr. Berencsi György virológus, az Országos Epidemiológiai központ szakértője.

- Miben különbözik az influenza azoktól a betegségektől, amiket a köznyelv tévesen influenzának nevez?

- Azok jó része baktérium: Mycoplasma pneumoniae (tüdőgyulladást okozó mycoplasma) Clamynida pneumoniae (tüdőgyulladást okozó sejten belül élő baktérium). Influenzaszerű megbetegedéseknek hívjuk őket.

Influenzaszerű megbetegedések: parainfluenza vírus, légúti óriássejtes vírus, adenovírus, foka vírus, metapneumovírus, ki vírus, wu vírus. - Hány kórokozó van, ami télen megkeserítheti az életünket?

- A náthavírusokból most éppen 111 van! Ezek nem mennek be a tüdőbe, "csak" felső légúti tüneteket okoznak. Az influenza legjellegzetesebb tünete a magas láz, nem a felső légúti panaszok. A lázas betegségeknek van komplikációja, ezért nem mindegy, hogy valójában mi okoz betegséget. Az influenzafertőzés egyik tulajdonsága, hogy a megfertőződéstől számítva másnap már beteg is az ember. Igen rövid a lappangási ideje. A többi fertőzés mind több napos lappangási idő után tör ki.

- Mitől lesz rosszul az ember influenzafertőzésnél? Mitől lesznek fájdalmai? Az ember olyankor úgy érzi magát, mintha átment volna rajta egy úthenger...

- Amit kérdez, arra nagyon érdekes a válasz. Körülbelül 10 évvel ezelőtt fedezték fel, hogy az influenzavírusa ellen a szervezet olyan nagyon védekezik, hogy a védekezéstől lesz beteg az ember. Interferon-mérgezést kap. Ettől lesz letört, bágyadt, fáradt, ettől fájnak az izmai, fáj a feje.

Az influenza szempontjából veszélyeztetettek a krónikus tüdő-, szív-, és vesebetegségben, immunkárosodásban, cukorbajban szenvedők, a tartósan szalicilátot szedők, valamint a szociális és egészségügyi intézményekben tartósan ápoltak. - Ez ugyan nagyon kellemetlenül hangzik, de miért kell félnünk az influenzától?

- Az influenza vírusa nagyon hatékonyan és azonnal elkezd szaporodni, amint a nyálkahártyára jut.

Ha valaki köhög egyet a metró mozgólépcsőjén, akkor 500 embert fertőz meg azonnal. A többi betegségnél nem így van: sokkal kevesebb vírust köhög/tüsszög ki az ember, és azok sem szaporodnak ilyen drasztikusan az új harctéren, az új befogadó szervezetben. Ez az oka, hogy az influenza képes járványokat okozni, a többi kórokozó pedig nem. Népegészségügyi szempontból ezért (is) veszélyes.

- És azért is, mert súlyos, halálos szövődményeket is okozhat. Hogyan képes erre?

- A fő baj a láz. Az hal meg influenzajárvány esetén, akinek valamilyen krónikus betegsége van, vagy aki olyan gyógyszert szed, ami legyengíti az immunrendszert.

Az ilyen betegek 37 fokos testhőmérsékleten jól vannak, de amint a láz felmegy 40 fokra, akkor megnégyszereződik (!) a szervezet energiaigénye, hogy működtetni tudja a létfontosságú szerveket, a keringést. Ezt nem szokták bírni az idős, beteg emberek, ez okoz halált. Az egyébként is beteg, - bocsánat a kifejezésért! - halál felé menetelő lakosságnál előre hozza a halált. Ezért fontos, hogy ezek a betegek be legyenek oltva.

Konzervnyitót, élelmezési szakembert, borbélyt keresünk!

- Miért alakul(hat) ki szövődmény az influenzavírus-fertőzés után? Mit csinál a vírus a nyálkahártyánkon?

- Maga az influenzavírus is képes arra, hogy bejusson a szervekbe. A tüdőgyulladás a leggyakoribb komplikáció fertőzés után. A nyálkahártya felszínén (a tüdőben is) kisszámú baktérium mindig lézeng. Ezek közül sok olyan "buta", hogy nem képesen kinyitni a nyálkahártya sejtjeit, nem tudnak bejutni, nem betegszik meg tőle az ember.

Ha hirdetést adhatna fel a pneumococcus baktérium, akkor az biztosan úgy szólna, hogy "háború nyeréséhez konzervnyitót, élelmezési szakembert, borbélyt keresünk!"

Jön az influenza, neki van "konzervnyitója", bejut a sejtbe, elkezdi azt pusztítani. Ezzel óriási mennyiségű élelmet készít az eddig csak kis számban ott vegetáló baktériumoknak. Ezen a megölt sejtekből képződött "táptalajon" aztán a baktériumok is szaporodni kezdenek.

Ráadásul a nyálkahártyát szinte "leborotválja" az influenzavírusok serege, ezzel utat nyit például a tüdőgyulladást okozó baktériumoknak, mint például a Hemophilus influensae-nek, ami egy vérszerető influenza-baktérium, vagy a pneumococcus baktériumnak.

Az amerikai tudós, aki a pneumococcus elleni védőoltást kifejlesztette, azt mondta, hogy ha semmi mással nem oltanák be a veszélyeztetett lakosságot, csak a pneumococcus elleni vakcinával, már akkor is felére csökkenthető lenne az influenzajárványok utáni halálozások száma. Ez a baktérium is "halálosan" boldog, amikor az influenzavírus kiirtja a feneke alól a sejtréteget, és végre be tud menni a vérbe, a nyirokrendszerbe és olyan tüdőgyulladást tud csinálni, hogy az csuda!

Ugrás emberről állatra - hopp!

- Világjárvány kialakulásához mire lenne "szükség"?

- Arra, hogy kereszteződjön az emberi vírus valamelyik állat influenza vírusával. Ezért volt pánik a madárinfluenzával. Mindenki attól félt, hogy akkor ez meg fog történni. De szerencsére nem így volt. Persze biztosan lesz ilyen - ezt mindenki tudja. Nem régóta regisztráljuk a világjárványokat (pandémiát), 1890 óta vannak feljegyzéseink. Két világjárvány között a legrövidebb idő 11 év volt, a leghosszabb 38 év. Most már 40 év telt el az utolsó óta, nem tudjuk, mikor lesz a következő, csak annyit tudunk, hogy lesz.

- Milyen állattól várhatjuk ezt a veszélyt?

- Madaraktól. De ha bekövetkezik egy ilyen kereszteződés, akkor a mostani oltóanyag-gyártási kapacitásunk másfél millióról 5 millióra növelhető.

- A világjárvány biztosan sok halálos áldozattal jár?

- Előre nagyon nehéz megmondani. Sok mindentől függ, például a népesség általános állapotától is. De mivel ismeretlen a vírus, ezért senki nem lesz védett ellene. Így a vírus, és az azt követő szövődmények biztosan sok halálos áldozattal járnak - ezért készültek fel a kormányok arra, hogy világjárvány esetén megtöbbszörözhessék a védőoltások mennyiségét.

Akkor 40 évvel ezelőtt ideért hozzánk a "Hongkong-járvány", akkor 3 év alatt Magyarországon 5 millió ember kapta el és 5 ezer ember halt meg tőle.

- Szabad antibiotikummal "küzdeni" az influenza ellen?

- Az influenzát vírus okozza, az ellen nem használ az antibiotikum!

Baktérium-ellenes gyógyszert csak akkor ad az orvos, és csak akkor szabad szedni, ha az influenza enyhülésekor bakteriális fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek. Ha a szervezetbe az influenza beengedte a baktériumokat, akkor azokat ki lehet irtani antibiotikummal - ám nagyon fontos, hogy csak orvos által felírt készítményt szedjünk és az előírt időnél ne hagyjuk abba hamarabb a kezelést.

Mi magunk állítjuk elő ugyanis a gondatlanságunkkal a különböző antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat! Ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek a jövőben, hiszen már most több gyógyszer használhatatlanná vált. Mi magunk látjuk majd kárát, ha egy sokféle hatóanyagra ellenálló fertőzést csak többszöri kísérletre, drágán sikerül kiirtani a magunk vagy gyermekünk szervezetéből.

Dr. Berencsi György virológus Budapesten született 1941-ben, 1965-ben végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végeztem. Két évig dolgozott a Hajdú-Bihar megyei KÖJÁL-ban, 1973-ig az Országos Közegészségügyi Intézetben, majd egy évig a Heidelbergi DKFZ-ben (Német Rákkutató Központ). 1988-ig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Mikrobiológiai Intézetében folytatott kutatásokat, innen ment át az Országos Epidemiológiai Intézetbe, ahonnan 2006-ban nyugdíjba ment, de továbbra is dolgozik az intézetnek. Négy gyermeke van.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra