Két megyében is nőtt az influenzások száma

Országos szinten csökkent az influenzás betegek száma az elmúlt héten. Két megyében azonban többen keresték fel orvosukat influenzás panaszokkal a 13. héten, mint egy héttel korábban.

Öt hete tartó folyamatos emelkedés után, az elmúlt héten végre csökkenésnek indult országos szinten az influenzaszerű megbetegedések száma. Két megyében viszont még a múlt héten is többen keresték fel orvosukat influenzás panaszokkal, mint egy héttel korábban - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint március 28-a és április 3-a között 25 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak, mint az előző héten. A jelentések alapján végzett becslés szerint a 13. héten 20 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

influenzás kislány fekszik az ágyban
Változatlanul a 3-14 éves gyerekek között terjed a leginkább az influenza.Fotó: Getty Images

Ezekben a megyékben romlott a helyzet

A fővárosban és 16 megyében csökkent, míg Békés megyében nem változott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. Két megyében - Győr-Moson-Sopron és Pest megyében - azonban emelkedtek a számok az egy héttel korábbi adathoz képest.

Itt van a legtöbb eset

Mutatjuk az influenza tüneteit és kezelési módjait.

A százezer lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg (406), Baranya (376) és Zala (318) megyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok (83) és Borsod-Abaúj-Zemplén (91) megyében pedig a legalacsonyabb. Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területen diagnosztizáltak már laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést.

A gyerekeket fertőzi leginkább

Az influenzaszerű megbetegedéseket változatlanul a 3-14 éves gyerekek között diagnosztizálták a leggyakrabban (36,4 százalék), a betegek 35,6 százaléka pedig fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába a betegek 19,7 százaléka tartozott, 8,3 százalékuk pedig 60 éven felüli volt.

A tavalyi év 40. hete és az idei év 13. hete között már 1328 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumában. Ezekből 294 esetben igazolták az influenza A vírust. 148 megbetegedés hátterében azonban a légúti óriássejtes vírus (RSV), 26 esetben adenovírus, 95-ben pedig koronavírus állt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)