Jön a szájon át bevehető influenzavakcina

Szájon át bevehető vakcinát alkottak meg amerikai kutatók az influenza ellen. Az új készítmény a klinikai kísérletek második fázisa során hatásosabbnak bizonyult, mint az injekciós formában adott oltás.

"Egy orálisan bevehető tabletta komoly áttörést hozhatna, hiszen nemcsak az injekciós tűk okozta kellemetlenségeket lehetne így elkerülni, de a vakcinák terjesztése és adminisztrációja is egyszerűsödne, ezáltal pedig alighanem javulna a globális átoltottsági arány is" - mutatott rá dr. David McIlwain, a Stanford Egyetem kutatója. A szakember és kollégái - együttműködésben az új típusú vakcinát előállító cég kutatóival - egy kísérletet is lefolytattak az influenza elleni pirulák hatékonyságának feltárására. Eredményeiket a The Lancet Infectious Diseasesben hozták nyilvánosságra.

A jövőben tablettás formában is bevehető lehet az influenza elleni vakcina
A jövőben tablettás formában is bevehető lehet az influenza elleni vakcina

A vizsgálatba összesen 179 önkéntest vontak be 2016 augusztusa és 2017 januárja között. A résztvevők véletlenszerűen vagy szájon át bevehető, vagy injekciós formában adott vakcinát, vagy pedig placebót kaptak. Mintegy három hónappal később influenza A (H1N1) vírusokat juttattak az alanyok orrába, majd virológiai vizsgálatokkal ellenőrizték, kik betegedtek meg afertőzésnyomán.

Miért nem nyújt tökéletes védelmet az influenza elleni védőoltás? Részletek itt.

Végül kiderült, hogy míg a kontrollcsoport tagjainak közel fele, egészen pontosan 48 százaléka elkapta az influenzát, addig a beoltottak körében ez az arány csupán 29 és 35 százalék volt - az alacsonyabb arányt a tablettával kezelt résztvevőknél mutatták ki. Mindez azt jelenti, a placebóhoz viszonyítva a tabletta 39, az injekció pedig 27 százalékos védelmet biztosított az influenza egyik leggyakoribb törzsével szemben. Emellett a tablettás forma előállítása gyorsabb és olcsóbb is, ezáltal a fejlődő országok lakossága számára is elérhetőbbé teheti az influenza elleni védekezés e módját.

Dr. David McIlwain szerint a mostani tanulmány egy szignifikáns előrelépést jelent afelé, hogy egy szájon át bevehető influenzavakcina kerülhessen a jövőben forgalomba.

Forrás: dailymail.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső