Influenzajárvány: látogatási tilalom újabb kórházakban

Az influenzajárvány miatt újabb kórházakban vezettek be látogatási tilalmat Baranya és Veszprém megyében.

Ahogy már korábban is megírtuk, az év 6. hetében - tehát február 3-a és 9-e között - már csaknem 35 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez az előző hetinél 16 százalékkal több esetet jelent. Százezer lakosra így átlagosan 357 megbetegedés jut, ami majdnem két és félszerese a járványküszöbnek. Az országos influenzajárvány-helyzet és az influenzaszerű megbetegedések megyei halmozódása miatt csütörtöktől látogatási tilalmat rendeltek el a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának valamennyi fekvőbetegosztályán.

influenza, influenza, influenza elleni oltás, védőoltás, látogatási tilalom, beteglátogatás, kórházak
Még mindig érdemes beadatni a védőoltást. Fotó: Getty Images

Van kivétel

Elindult a HáziPatika.com Influenzatérképe - kattintson ide és kövesse nyomon a járványt!

A korlátozás alól mentesülnek a gyermekosztály betegeit kíséről és ápoló szülők, a szülő nők által meghatározott kísérők, valamint a súlyos állapotú betegek hozzátartozói, amennyiben az adott egység vezetője engedélyt ad a látogatásra. A látogatóknak azonban szájmaszkot és védőruhát kell viselniük, illetve oda kell figyelniük a rendszeres kézfertőtlenítésre is az inzézmény területén. Baranya megyében egyébként már a Pécsi Irgalmasrendi Kórházban, valamint a szigetvári és a mohácsi kórházban is látogatási tilalmat rendeltek el.

Veszprém megyében is tilalom van

Veszprém megyében az elmúlt héten mintegy ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez az előző heti adatokhoz képest másfélszeres növekedést jelent. Emiatt szombattól a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban is tilos a látogatás.

A fentieken kívül Budapest, valamint Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Vas és Zala megye egészségügyi intézményeit érinti részleges vagy teljes látogatási tilalom. A látogatási tilalmat hirdetett intézmények friss listája a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján érhető el.

Még érdemes beadatni az oltást

A népegészségügyi szakemberek szerint még mindig érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozók oltásához. Így például a várandós nők, a cukorbetegek, a szív-érrendszeri betegségben szenvedők, illetve a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők ingyenesen kaphatják meg a védőoltást. A vakcina beadása után két hét alatt alakul ki a védettség.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: