Ezért kell most jobban félni az influenzától

Pár napon belül az összes háziorvoshoz megérkeznek az influenza elleni oltások, amelyek beadásának a szakértő szerint idén a szokásosnál jóval nagyobb a tétje.

Legkésőbb október 15-éig, azaz jövő péntekig valamennyi háziorvoshoz megérkezik a térítésmentesen kérhető influenza elleni, hazai gyártású 3Fluart oltás - tudta meg a Népszava. A kormány a célra ezúttal is 1,3 millió adagot biztosít, illetve a 3 éven aluliak oltásához négyezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát is vásárolt, utóbbit október 15-éig igényelhetik a háziorvosok a 3 éven aluli krónikus betegek oltásához. Feller Antaltól, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatójától pedig azt az információt kapta a lap, hogy október végétől ismét elérhető lesz a patikákban recept ellenében a Vaxigrip Tetra, a Sanofi-Aventis Zrt. vakcinája.

Most jobban kell félni az influenzától - int a szakértő.
Most jobban kell félni az influenzától - int a szakértő. Fotó: Getty Images

Feller Antal arról is beszélt, hogy novembertől egy újabb, az orrnyálkahártyáról felszívódó, négykomponensű készítménnyel, a Fluenz Tetrával bővül a kétévesnél idősebbeknek adható oltóanyagok palettája a patikákban. A Népszava érdeklődésére a Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója, Asztalos Andrea az írta, mintegy 200 ezer adagot biztosítanak majd a magyar lakosságnak a patikai hálózatban.

COVID-19, influenza vagy nátha: mire utalnak a tünetek?

Kevésbé vagyunk védettek

Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főorvosa szerint idén a szokásosnál is nagyobb a tétje az influenza elleni oltások beadásának. Mint kiemelte, most azért kell jobban félni az influenzától, mert a szervezet természetes ráfertőződéséből egy év kimaradt. Ezért kevésbé vagyunk védettek az influenzavírusok mutációival szemben, így a kórokozó jóval nagyobb járványt tud okozni.

A COVID-19 utáni influenzába bele is lehet halni

Ami a koronavírust illeti, a főorvos azt mondja, egyidejűleg senki nem lehet influenzás és koronavírusos. Egymás után azonban el lehet kapni a kettőt, és így már mindkét betegség súlyosabb lehet - egy COVID-19 utáni influenzába akár bele is lehet halni. Ócsai Lajos azt is megerősítette, hogy az influenza és a koronavírus elleni vakcina akár egyidejűleg, két különböző karba is beadható. Azt viszont, hogy beadják-e egyszerre a két vakcinát, Müller Cecília országos tiszti főorvos lényegében a háziorvosokra bízta.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)