Egyszerű tippek: így védhetjük ki a megfázást

A hűvös, őszi idő beköszöntével óhatatlanul megugrik a különféle légúti megbetegedéssel küzdők száma. A kellemetlen tünetekkel járó megfázást nem mindig lehet elkerülni, de törekedhetünk rá. Mutatjuk, hogyan.

Az őszi szeszélyes időjárás - amikor egyik nap kellemesen meleg van, másnap viszont esős, szeles az idő - kedvez a különféle légúti fertőzések terjedésének. A megfázással, köznapi nevén náthával járó kellemetlen tünetek, mint az orrfolyás vagy a tüsszögés, sokakat nem tartanak vissza attól, hogy közösségbe menjenek - mondván, ez csak egy kis megfázás -, ahol aztán villámgyorsan továbbadhatják a vírust másoknak. Idén ráadásul még mindig nehezített terepen mozgunk, a megfázás tüneteit ugyanis nem egyszerű megkülönböztetni a koronavírus-fertőzés lehetséges szimptómáitól, amelyek között szintén szerepel a köhögés, a láz, a fejfájás, a fáradékonyság és a torokfájás is.

Mit tehetünk, hogy ne fertőzzünk meg másokat?

Ahogy megelőzésre, úgy a tünetek enyhítésére is kiválóan alkalmasak a gyógyteák. De melyiket kortyolgassuk, ha megfáztunk?

Egyes becslések szerint egy átlagos felnőtt évente akár 3-4 alkalommal is szenvedhet megfázástól. Ezt azonban nem közvetlenül a hideg levegő okozza, mint ahogy sokan gondolják. Az őszi-téli időszakban megugró megfázásos esetek többségéért az orrnyálkahártya gyulladását előidéző rhinovírus és a respiratorikus szinciciális vírus (RSV) felelős. Ha immunrendszerünk valamiért nem kellően erős - és ebben szerepet játszhat a hideg okozta kihűlés, vagy a száraz levegő miatti orrnyálkahártya-kiszáradás -, akkor a kórokozók könnyebben bejuthatnak szervezetünkbe. A vírus aztán cseppfertőzéssel terjed tovább: beszéd, köhögés vagy tüsszentés, vagyis a fertőzött nyál- és orrváladék útján. Ha valaki megfázásra utaló jeleket, tüneteket észlel, azzal a tehet a legtöbbet magáért és a környezetéért, ha a tünetek elmúlásáig nem megy közösségbe. A náthás beteg ugyanis egészen addig fertőzőképes, amíg valamilyen váladékot - orrváladékot vagy köpetet - ürít.

Erősítsük immunrendszerünket

Az egészséges, jól működőimmunrendszera betegségek, így a nátha elleni legfőbb fegyverünk. Nem véletlenül tartja magát még mindig az a vélekedés, hogy "együnk sok vitamint, és akkor nem leszünk betegek". A helyzet azonban ennél összetettebb. Immunrendszerünk zavartalan működését számos tényező befolyásolja. A veleszületett, többnyire öröklődő immunhiányos állapotokkal az érintetteknek meg kell tanulniuk együtt élni, ám a külső, környezeti tényezők okozta negatív hatásokat le lehet küzdeni.

A kellemetlen tünetekkel járó megfázást nem mindig lehet elkerülni, de törekedhetünk rá.
A kellemetlen tünetekkel járó megfázást nem mindig lehet elkerülni, de törekedhetünk rá. Fotó: Getty Images

Ennek alapfeltétele, ha biztosítjuk és fenntartjuk az immunrendszerünk működéséhez szükséges optimális körülményeket. A kiegyensúlyozott, vitamindús zöldségekben, gyümölcsökben és rostokban gazdag táplálkozás, valamint a hiányállapotokat megelőzendő tudatos vitamin- és ásványianyag-pótlás ennek szerves része. Jó ha tisztában vagyunk vele, hogy immunrendszerünk számára nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű C-, D-, A- és E-vitamin. Ezek hiányában gyengül az immunvédelem, és fogékonyabbak lehetünk a különféle fertőzésekre. A rendszeres vitaminbevitel mellett a változatos táplálkozás is fontos: hogy szénhidrátot, fehérjét és zsírt egyaránt fogyasszunk, ezek adják ugyanis az energiát, amely immunrendszerünk számára is nélkülözhetetlen. Arra is ügyeljünk, hogy mindennap megfelelő mennyiségű folyadékot - nagyobb mennyiségben vizet, cukrozatlan gyümölcslevet vagy teát - igyunk, elkerülve a dehidratációt.

Pihenjünk eleget, ne sajnáljuk az időt a minőségi alvásra

Immunrendszerünknek - ahogy szervezetünk egészének - szüksége van a pihenésre, a regenerálódásra. Ehhez nem elég, ha naponta csak pár órát alszunk, és rendszertelenül esünk be az ágyba. Ahhoz, hogy ne legyünk fáradtak és kialvatlanok - mert ezek is fogékonyabbá tesznek bennünket a fertőzésekre -, minőségi alvásra kell törekednünk. Hogy zavartalan körülmények között, egyhuzamban és nyugodtan tudjunk pihenni. Az amerikai alváskutató intézet ajánlása szerint egy iskoláskorú, 6-13 év közötti gyerekeknek például napi 9-11 óraalvásideális, míg egy átlagos felnőttnek napi 7-9 óra. Hatvanöt éves kor felett viszont már ennél kevesebb, napi 7-8 óra is elég lehet - egyéni szükséglettől függően. Ha tehetjük, napközben is szánjunk időt a pihenésre: ez lehet egy rövid séta a friss levegőn vagy egy 15-20 perces frissítő alvás.

Ne stresszeljünk, és mozogjunk sokat

Gyakran halljuk, hogy "a stressz megbetegít". Ez valóban így van, amennyiben tartósan fennáll. A krónikus stressz hatására felszabaduló adrenalin azonnal a szervekbe és izmokba áramoltatja a vért, ami számos betegség kialakulásának kockázatát növeli a szív- és érrendszeri problémáktól kezdve a gyomorproblémákon át a kedélybetegségekig. Ahogy immunrendszerünk védekezőképességét is gyengíti. Egy stresszes nap után nehezebben és nyugtalanabbul alszunk, ami miatt másnap fáradtak és törődöttek leszünk. És máris bekerülünk egy ördögi körbe, ahonnan nehéz szabadulni. A stressz levezetésére ideális a rendszeres testmozgás: sporttal nemcsak a felgyülemlett napi feszültséget vezethetjük le, de állóképességünket és immunrendszerünk ellenálló képességét is javíthatjuk.

Ne feledkezzünk meg a higiéniai szabályok betartásáról

A légúti megbetegedést okozó vírusok jellemzően cseppfertőzéssel terjednek, de nem csak az orrnyálkahártyán keresztül juthatnak be szervezetünkbe. A közös használatú tárgyak, eszközök felületére került nyál- vagy orrváladék is képes megbetegedést okozni, amennyiben szennyezett kezünket a szánkhoz emeljük. Éppen ezért fontos, hogy ügyeljünk a gyakori kézmosásra vagy kézfertőtlenítésre: ez a koronavírus-járvány negyedik hullámának kezdetén - és az influenzaszezonra készülve - egyébként is indokolt. Ahogy az is, ha lehetőség szerint igyekszünk tartani a megfelelő távolságot embertársainktól, és nem ódzkodunk a maszk használatától, különösen zárt térben. Az ugyanis nemcsak a koronavírustól, hanem a többi légúti megbetegedést okozó vírustól is hatékonyan megóvhat bennünket.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)