Betegen is alig törődünk a személyes higiéniánkkal

Az emberek 25 százaléka nem teszi a szája elé a kezét - vagy zsebkendőt - ha nyilvános helyen tüsszent vagy köhög.

Így kell kezet mosni járvány idején

Az egészségügyi előírásokat pedig csupán 5 százalékuk tartja be: ők az egészségügyi ajánlásokban javasolt módszerekkel és kellékekkel takarják el a szájukat ilyen esetben. Mindez az Új-zélandi Otago Egyetem munkatársa, Nick Wilson és kollégái által végzett kutatás során derült ki.

A kutatók úgy vélik, eredményeik azt bizonyítják, hogy a megfelelő higiéné fenntartását propagáló kampányok, még a H1N1-járvány miatti nagyobb intenzitású megjelenések ellenére sem kerültek az emberek látókörbe megfelelő arányban, vagy egészen egyszerűen az ajánlásokat nem fogadták meg. A következtetések természetesen nem globálisan értendők, hiszen a kutatásokat csupán Új-Zélandon, egészen pontosan Wellington városában végezték, mégis valószínű, hogy ez a trend akár az egész világra értendően is igaz lehet.

Influenza

A köhögés és a tüsszentés rengeteg kórokozót juttat a fertőzött szervezetből a levegőbe, egyetlen köhögés, körülbelül 3000 cseppet tartalmaz, amelyek akár 75 km/h sebességgel is elhagyhatják a légzőrendszerünket. A tüsszentés pedig ennél sokkal rosszabb, hiszen ebben az esetben akár 40 000 nyálcsepp is kiszabadulhat, amelyek akár 300 km/h-s sebességet is elérhetik. Egyetlen nyálcsepp, amennyiben valaki beteg, körülbelül 200 millió vírusrészecskét tartalmazhat.

A levegőbe jutott vírusok a kiszabadulás után még órákig életben maradnak, sőt, ez az időtartam akkor sem csökken, ha a levegőből előbb valamilyen felületre érkeznek, onnan újra a levegőbe jutva ugyanis ismételten képesek a vírusok fertőzni, amíg életben maradnak.

Videó, animáció: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: