Otthon, biztonságban

Hogyan alakítsuk ki a lakás egyes helyiségeit, hogy a csontritkulásos beteg minél biztonságosabban élhesse mindennapjait?

Folyosók, lépcsőházak, teraszok

* Ahol csak lehet, érdemes korlátot felszereltetni minden olyan lépcsőnél, amelyet csontritkulással élők használnak, de nem árt hosszú folyosóknál, emelkedőn sem. Sokszor egy masszív karnisrúd is megteszi, nem kell nagy költségekbe verni magunkat.

* A szabadtéri kő- és csempeburkolatok kiválasztásánál - olykor a betegség miatt elkerülhetetlené váló csere kapcsán - nem csak száraz állapotban kell ellenőrizni csúszásmentességüket, hanem nedves állapotban is.

* Arra az esetre, ha éjszaka, sötétben kell közlekednünk a lakásban helyezzünk jelzőfényeket a konnektorokba. Ezek nem fogyasztanak sokat, de egész éjjel derítik a helyiségeket.

* A villanykapcsolók közül választhatunk jelzőfénnyel ellátottakat, amelyek sötétben segítik a tájékozódást.

* Az előszobák, folyosók és nappalik teréből el kell távolítani a kisbútorokat. Ne legyen útban hokedli, sámli, porszívó. Néha fejtörést okoz ezek elhelyezése, de megéri még költeni is a biztonságos megoldásra, nagyobb szekrényre.

* A jobb helykihasználást segítik a modern szerelvényekkel ellátott, belső görgős, polcos szekrények. Ezeknek a mélyéből is könnyen ki lehet szedni a holmikat, és fiókjaik is könnyen járnak. Új szekrények vásárlásánál érdemes erre áldozni, de néha a régi bútorokat is fel lehet újítani ilyen szerelvényekkel.

Konyha

* A konyha köve általában különösen csúszós, mert ott a tisztíthatóság a fő szempont, így sima, világos felületeket szoktak kialakítani. Nagyon vigyázzunk felmosáskor. Száradásig nem is szabad arra járni.

* A tűzhely mellett mindenképp legyen olyan vízszintes felület, ahova a levett edényt gyorsan és biztonságosan, nyújtózkodás, odébb lépés nélkül gyorsan le lehet tenni.

* Fontos, hogy a vizes felmosásról mindig tudjanak a családtagok, nehogy elcsússzanak a vizes kövön. * Egyetlen csepp olaj is veszélyes eséseket okozhat, ezért a főzéskor mindig legyen kéznél egy mosószeres és egy száraz, feltörlésre alkalmas nyeles felmosó. Utóbbi talán fontosabb, mint a vizes, ami csak önmagában használva akár fokozhatja a csúszásveszélyt.

* A magyar konyhák sokszor szűkek. Próbáljunk meg a felesleges bútorokat eltávolítva és jobb helykihasználással olyat kialakítani, ahol még egy esetleges eleséskor sem veri magát össze-vissza, aki elveszti egyensúlyát.

* Ha a konyhába is bevezetjük a kapunyitót, telefont, a lassabb mozgású embert kevésbé kényszeríti a csengetés kapkodásra, sietségre, ami könnyen balesethez vezethet.

Fürdőszoba

* A kádba vagy zuhanytálcába helyezzünk lehetőleg felragasztható csúszásgátló gumidíszeket. A kivehető csúszásgátlók alját időnként fertőtlenítős (hipós, flóraszeptes) lemosással kell ápolni, mert hamar csúnyán begombásodhatnak. Cseréjük egy idő után mindenképpen esedékes.

* A fürdőszobaszőnyegek felülete nem csúszik annyira, mint a csempe, de kiválasztásuknál nagyon oda kell figyelni, hogy aljuk is tapadjon a kőhöz.

* A fürdőszoba-felújítása előtt érdemes mérlegelni valamilyen kevésbé hagyományos, ám lakberendezési szempontból éppoly ízléses burkolóanyag kiválasztását a korábbi fényes csempe helyett.

* A könnyen csúszóssá váló vizes helyiségek függőleges falait is érdemes biztonságossá tenni. Ide korlátok, fogódzkodók felszerelését javasoljuk.

* Nem szeretné, ha korlátkollekcióvá válna lakása? A fürdőszobában erős törölközőtartóknak, szárításra is alkalmas speciális vagy egyedi tervezésű radiátoroknak is álcázhatja őket. Így két legyet lehet ütni egy csapásra.

* Látogasson el egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó szaküzletbe, és nézzen körül. Az eladók is sok hasznos ötlettel segíthetik, ott ki is próbálhatja, melyik eszköz használata a legkényelmesebb.

* Ha nem ragaszkodunk a fürdéshez, célszerű lehet nem csak a kád, de a zuhanytálca mellőzése is. Csúszásmentes csempéből, mozaikból középen lefolyóval tökéletes zuhanysarok alakítható ki szintkülönbség nélkül is.

* A perem nélkül zuhanyzóba könnyű berakni egy rozsdamentes anyagból készült ülőalkalmatosságot hosszabb tisztálkodás, hajmosás idejére.

Szobák

* A lakásban jó elérhető helyen legyenek a villanykapcsolók. Azokon a helyeken pedig, ahol a szívesen üldögélünk, a fekvőhely mellett, karnyújtásnyira legyen a kislámpa.

* A virágok elhelyezése is fontos szempont. Lehetőleg olyan sarkokban kapjanak helyet, ahol keveset járkálunk és olyan magasságban, hogy öntözésükhöz ne kelljen tornamutatványokat végezni.

* A függönyök elhúzásához némi szerencsével olcsón is be lehet szerezni húzószerkezetet, így rángatásakor nem veszíti el egyensúlyát az időskorú sem.

* Az asztalok sarkára érdemes a gyerekek védelmét szolgáló sarokvédőket szerelni. Lehetőleg olyan bútorokat használjunk, melynek élei nem veszélyesek.

* A bútorok élének, mosógépnek nekiesve a fellépő nyíróerők következtében a csontok könnyebben törnek. Az ütést tompítandó hasznos lehet vastagabb takaróval, terítővel, hátoldalán flanel borítású viaszos vászonnal betakarni ezeket a bútorokat.

* Ne sajnáljunk rászánni egy negyedórát arra, hogy végiggondoljuk, hol leselkednek ránk veszélyek a lakásban.

* A lakószobákba nem illenek a korlátok, de a derékmagasságig érő asztalok, polcok, székek, szekrények is sokat segíthetnek a kapaszkodásban. Ezeknél azonban gondoskodni kell hátoldaluk falhoz rögzítéséről is, nehogy valaki fogódzkodásával magára rántsa őket.

* A könyvespolcra derékmagasságban elegáns krómozott vagy rézzel befuttatott rudat szerelve sokat segíthetünk a bizonytalan járáson, hogy otthon ne kelljen bottal közlekedni. Ne felejtsük el a polcot hátulról a falhoz rögzíteni!

* Az egyre szaporodó műszak berendezések kábelrengetegének biztonságos elhelyezése különösen régi lakásokban nehéz, ahol a bútorok már jó ideje megszokott helyükön állnak. A felújításkor mindenképpen igyekezzünk átgondolt szerelési terv alapján a falba tenni mindent, még a hifi berendezés hangfalkábeleit is.

* A kényszerűségből falon kívül futó drótokat igyekezzünk a fal tövében rögzíteni, ha másként nem, szigetelő szalaggal. A túl hosszú drótokat tekerjük föl, rögzítsük, ha lehet bútorok hátára erősítve tüntessük el őket, így kevésbé botlik bele valaki.

* A mindennapi használati tárgyakat az egész lakásban tegyük derék- és mellmagasságba. A csak magasan és földhöz közel elférő holmik át- és kipakolásához családtag segítségét kell kérni.

* A régi szőnyegek széle, főként, ha egy nyíló ajtó útjában van, hajlamos fölpöndörödni. Ha ezt a szőnyeg hátoldalról történő legőzölésével ne sikerül orvosolni, akkor ki kell cserélni a szőnyeget, de legalábbis el kell helyezni az útból.

* A székek lábára kapható, padlókímélő filcek hátránya, hogy csúszóssá teszik a bútorokat. Inkább házilag készítsünk rájuk gumiból védőt.

* Csontritkulással nem jó mezítláb vagy zokniban közlekedni a meleg lakásban sem. A bokát, lábat stabilan tartó házicipők javasoltak. Aki mégis zokni mellett dönt, mindenképp a már felnőtt méretben is kapható csúszásgátló gumikkal készültet válassza.

* A lakószobák parkettje túlságosan csúszós lehet, ezért inkább a szőnyegpadló javasolt, különösen a hálószobákban.

* A ház különböző helyiségeiben lévő szőnyegeknél ellenőrizni kell, hogy nem csúsznak-e. Van, amelyik eleve gumi aljú, de a természetes anyagokból készült, drágább szőnyegek alá is lehet kapni csúszásgátló gumiszalagot. Idővel anyaguk elfárad, így néhány évente cserélni kell őket.

* A csúszásgátolt szőnyegnél időnként ellenőrizzék a családtagok, hogy nagyobb erőbehatásra is a helyükön maradnak-e. A hancúrozó gyerekeket is megkérhetjük egy-egy mutatványra, hogy megtudjuk, a telefonhoz siető léptekkel igyekvő nagymama, nagypapa is biztonsággal közlekedhet-e a szőnyegeken.

* Jó szolgálatot tehetnek a távirányítók. Lehetőleg olyan készülékeket érdemes választani, amelyek nagy gombosak, egyszerűen használhatók. Ellenkező esetben hamar elhajítjuk őket.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: