Az időskori csípőtörés meglepő oka

Az időskorban szedett antidepresszánsok vagy opioidtartalmú gyógyszerek több mint duplájára emelik a csípőtörés kockázatát - állítja egy ausztrál tanulmány.

Az ausztrálok a világ élvonalában járnak az antidepresszánsok használata terén: a felnőtt lakosság tíz százaléka szed naponta kedélyjavító gyógyszereket.

2018-ban több mint 28 ezer, 50 év fölötti ausztrál került kórházba csípőtöréssel. A kutatók megállapították, hogy az elesés, így a csípőtörés kockázata jelentősen nagyobb volt a többféle pszichotróp gyógyszert - kedélyjavítót és szorongásoldót - szedők körében. Ezeket - a depressziótól a demenciáig - különböző zavarok miatt szedték a páciensek.

antidepresszáns, szorongásoldó, kedélyjavító, gyógyszerek, tabletták, idősek, időskori depresszió, csípőtörés, magány
A szakemberek szerint fontos lenne csökkenteni a kedélyjavítók mennyiségét. Fotó: 123rf

Bajt okoz, ha kombinálják a gyógyszereket

"Az antidepresszánsok, opioidok,epilepsziaelleni gyógyszerek, szorongásoldók, valamint a skizofrénia és bipoláris rendellenesség kezelésére használt szerek mind emelik a csípőtörés kockázatát" - hangsúlyozta Libby Roughead, a tanulmány vezető szerzője. Ezeknek a gyógyszereknek a kombinációja pedig tovább emeli a kockázatot: az antidepresszánsok és szorongásoldók együttes szedése akár ötszörösére is növelheti a csípőtörés esélyét.

A szakértők szerint a kockázatot életmódbeli változásokkal csökkenteni lehet. Javasolják például a gyógyszeradag csökkentését, a rendszeres testmozgást, valamint a gyógyszerek más módszerekkel történő kiváltását. Úgy vélik, többek között a foglalkozásterápiák alkalmazásával sok beteg teljesen elhagyhatná az antidepresszánsokat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)