A legjobb jógapózok térdfájásra

Ha remegnek a térdeink az első randinkon, az jó dolog. Ha azonban futás közben remegnek, az már sokkal kevésbé. Sajnos nagyon sokan küzdenek térdfájdalommal: ez a második leggyakoribb fájdalomtípus, amire az emberek rendszeresen panaszkodnak. Összegyűjtöttük a térdfájásra legjobb jógapozíciókat, az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

Furcsa módon a krónikus arthritis (ízületi gyulladás). De ludas lehet benne a foglalkozásunk is: például ha sokat ülünk ugyanabban a pózban egy íróasztalnál.

A jógázás fitten tart, segít a hajlékonyságot megőrizni, sőt a fogyásban is a segítségünkre lehet, de emellett nagyon sok egészségügyi problémára, bajra, fájdalomra jelenthet megoldást. Ezeket a pozitív hatásokat számtalan kutatás is bizonyította már . Bármi is legyen az ok, a térdpanaszainkat elvisszük magunkkal a jógaórára is. Kutatások azt mutatják, hogy bizonyos jógapozíciók (főleg azok, amelyekben fél lábon kell állni) kifejezetten rosszat tesznek a térdnek, míg a guggolásban, illetve a támadó állásban végzett gyakorlatok kifejezetten javítják a térd teherbíró képességét anélkül, hogy károsítanák azt. Nagyon fontos azonban, hogy ha fájós a térdünk, óvatosan végezzük a jógagyakorlatokat.

Fontos az is, hogy olyan jógaoktatót találjunk, aki megbízható, és aki felügyelni tudja, hogy jól végezzük-e a gyakorlatokat. Ha egy gyakorlat kellemetlen, fájdalmat vagy szúró érzést okoz a térdkalácsban , akkor egyszerűen ne folytassuk.

A legjobb pozíciók

1. Széktartás

Ebben a pózban egyenes lábfejjel és lábszárral fel-leengedjük a felső testünket, mintha le- és felülnénk. A súlyunkat engedjük a sarkunkra nehezedni, és a karjainkat is emeljük fel. Előnye, hogy a súlyunk főleg a csípőnket terheli, ha úgy állunk, hogy a térdünk nem kerül előrébb a lábujjainknál. Ezen kívül ez a gyakorlat az egész testünket megmozgatja: erősíti a csípőt , a combokat, a vádlikat, így a térd egészségét is elősegíti.

2. A békés harcos

Lépjünk előre a jobb lábunkkal úgy, hogy a lábujjaink egyenesen előre nézzenek, bal lábfejünket pedig fordítsuk oldalra 90°-kal. A tenyerünket felfelé tartva emeljük fel a karjainkat. A jobb térdünk támadóállásban van. A bal kezünket tegyük a bal lábunkra, és hajoljunk hátra a jobb karunkkal a fejünk fölött átívelve érintsük meg a hátunk mögötti falat, miközben arcunkkal a mennyezet felé fordulunk. Ennek a póznak az előnye, hogy erősíti mindazokat az izmokat, amelyek a térd működését befolyásolják: a combizmot, a fenékizmot és az inakat.

A híd jógapóz jót tesz a térd ízületeinek

3. Híd

Feküdjünk hanyatt, és hajlítsuk be a térdeinket. A lábunk vállszélességben álljon. A karjainkat nyújtsuk ki magunk mellett. Emeljük meg a fenekünket, és nyomjuk a sarkunk felé úgy, hogy a vállainkra nehezedünk. Előnye, hogy erősíti az inakat és a fenékizmokat, és dolgoztatja az ínszalagokat . Ha ezek túl lazák, az általában térdfájást okoz.

4. Magas kitörés

Álljunk a matrac előtt, a bal lábunkat nyújtsuk hátra mélyen, és a jobb térdünket hajlítsuk be körülbelül 90°-os szögben. Emeljük fel a karunkat és nézzünk hátra. Ha a térdinaink szorosak, akkor kicsit hajlítsuk be a hátsó lábunkat is. Előnye, hogy stabil pozícióban erősíti a fenék, a comb és lábszár izmait, ezek pedig mindig javítják a térd működését.

5. Sasállás

Álló pozícióban hajlítsuk be a térdeinket, és csavarjuk a jobb lábunkat a bal köré úgy, hogy csak a bal lábunkon egyensúlyozunk. Szorítsuk össze a combjainkat, hogy ne legyen közöttük hely. A karjainkat ugyanígy csavarjuk egymás köré: a jobb kart a bal köré. De egyszerűsíthetünk is azzal, hogy a kezünket egyszerűen imádkozó pózba tesszük. Nem probléma, ha nem sikerül teljesen szorosan egymás köré csavarni a végtagjainkat, de figyeljünk arra, hogy megtegyük az erőfeszítést erre. A póz előnye, hogy a térdek behajlítva biztonságban vannak, a lábak összecsavarása pedig erősíti a belső comb- és vádliizmokat.

Forrás: Greatist.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra