A legjobb ellenszer derékfájásra

Ha valaki napi 8-10 órában ülőmunkát végez, előbb-utóbb szinte biztosan megtapasztalja a hát, a nyak, a kar és a derék fájdalmát. Szerencsére létezik ellenszer a kínzó panaszokra.

Kockázatnövelő tényezők

Az ülőmunka akár tüdőembóliát is okozhat. Részletek itt.

"Az ülő életmód közismerten elsődleges rizikófaktora az elhízásnak és a metabolikus szindrómának, amelyek közvetve növelik a szív- és érrendszeri betegségek, sőt a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is. Éppen ezért nagyon fontos lenne hangsúlyt fektetni a megelőzésre, illetve a már kialakult fájdalmak esetén mielőbb segítséget kérni. Ugyanis a kezeletlenfájdalommiatt automatikusan kényszertartást veszünk fel, ami tovább súlyosbítja a panaszokat, és akár tartós egészségromlást is eredményezhet" - mutatott rá Bányai Nikolett, a Budai Fájdalomközpont gyógytornásza.

fitneszlabda, ülőlabda, ülőmunka, irodai munkavégzés, derékfájás
Az ülőlabdák hasznosak, mivel megdolgoztatják törzsstabilizáló izmainkat

A szakember 8 tanácsa a fájdalmak megelőzésére, kezelésére:

  • A legfontosabb, hogy ülőmunkánkat ergonomikusan kialakított munkaállomáson végezzük. Ha számítógépen dolgozunk, a monitor lehetőleg szemmagasságban helyezkedjen el, pont velünk szemben. A szék kiválasztásánál is érdemes tekintetbe venni, hogy állítható magasságú, kartámaszú és háttámlájú, illetve lehetőleg rugalmas legyen.
  • A hagyományos, merev irodai székek helyett használhatunk térdeplőszékeket vagy ülőlabdákat is. Előbbiek a gerinc fiziológiás görbületét segítik megtartani, míg az ülőlabdákon észrevétlenül, de folyamatosan egyensúlyoznunk kell, így törzsstabilizáló izmainkat folyamatos aktivitásra sarkallhatjuk.
  • Ha ragaszkodunk a klasszikus székhez, beszerezhetünk olyan párnákat, amelyek segítik a helyes ülést. Választhatunk dinamikus ülőpárnát (dynair), ékpárnát vagy hengerpárnát. A választáshoz érdemes gyógytornász tanácsát kérni, aki a probléma ismeretében személyre szabott tanácsot adhat.
  • Akkor ülünk helyesen, ha törzsünk és combunk, valamint combunk és lábszárunk 90 fokos szöget zár be egymással. Figyeljünk rá, hogy térdhajlatunkat ne nyomja a szék, talpunk pedig kényelmesen a talajra érjen. A helyes ülő testtartás kialakításának alappillére a medence megfelelő állása. Húzzuk ki magunkat, billentsük egészen hátra, majd előre a medencénket. Ezt végezzük el néhányszor, majd középen állítsuk meg a mozgást, így találhatjuk meg a medence ideális állását.

  • Karunkat is tartsuk helyesen: gépeléskor alkarunk legyen párhuzamos a talajjal, könyökünk pedig az alkarral derékszöget zárjon be.
  • Iktassunk be óránként legalább öt perc szünetet, amikor felállunk, mozgunk. Nagyon jó hatású, ha guggolunk néhányat, vagy ha lehetőség van rá, végezzünk pár fekvőtámaszt. Bizonyos teendőket - például a telefonálást - eleve végezhetünk sétálva.
  • Próbáljunk magunknak minimasszázsokat adni! Ehhez elég csupán a fájós részeket, a derekat, a vállat, a nyakat, a karokat gyengéden átnyomkodni. Ha derekunk fáj, szorítsunk egy teniszlabdát a fal és a hátunk közé: különböző irányokban a labdával masszírozhatjuk magunkat.
  • Keressünk fel gyógytornászt! "Az ülőmunka okozta derékfájás és más fájdalmak esetén olyan speciális gyakorlatokat tudunk tanítani, amelyek azonnal enyhítenek a feszültségen, de néhány alkalom során komplexen képesek az ülőmunkában felvett kényszertartás, a rosszul terhelt gerinc, a feszült nyak és váll kimozgatására, a derékfájás és a későbbi komolyabb betegségek megelőzésére" - hangsúlyozta Bányai Nikolett. "Ráadásul a tornán kívül más eszközökkel is segíthetünk a problémákon, hiszen például a kineziotape-kezelés természetes és hatékony segítség lehet az izomfájdalmak, húzódások kezelésében" - tette hozzá.

Bár ritkábban esik róla szó, valójában az állómunka is éppoly káros lehet az egészségre, mint az ülő-. A negatív következményekről ide kattintva olvashat bővebben!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: