Mellrákot okoz a munkahelyi stressz!

A hosszú ideig tartó stressz is szerepel a mellrák kialakulásának kockázati tényezői között. Nézzük, miért!

Sajnos továbbra is nő a világon az emlőrákos megbetegedések száma. Ez a helyzet - tapasztalatok szerint - akkor változik meg, ha nemzeti programot dolgoznak ki a betegség korai megállapítása és a rendszeres szűrővizsgálat érdekében

Az emlőrák kialakulásának kedvez a késői szülés vagy a gyermektelenség, a szoptatás megtagadása, a túlzott tápanyagbevitel miatti túlsúly, a sok zsíros étel fogyasztása. Kutatók szerint csak az esetek 10 százalékában van köze a betegség kialakulásának valamilyen genetikai hajlamnak.

Mindezen felül kiderült, hogy a munkahelyi stressz is komoly rizikófaktor. Kutatásokat végeztek 36 ezer nő bevonásával Oroszországban. 30-50 év közötti dolgozó nőket vizsgáltak 1990-2004 között. Kiderült, hogy közülük 167 nőnek lett mellrákja. A kutatók az adatok kiértékelésekor figyelembe vettek olyan tényezőket, mint testsúly, kor, gyerekek száma, az alkoholfogyasztás. A kockázatok elemzésekor bebizonyosodott, hogy a krónikus stressz növeli a mellrák alakulási rizikóját, mégpedig 30 százalékkal.

Azt a szakemberek egyelőre nem tudják pontosan, hogy miként okozhat a stressz mellrákot, csupán az összefüggést sikerült kimutatni. Az a feltételezés, hogy az állandósult stressz hozzájárul az ösztrogén hormon szintjének emelkedéséhez, ez pedig növeli mellrák kialakulásának esélyét.

A másik elmélet szerint az állandósult stressz miatt a nő egyre egészségtelenebb életmódot folytat, illetve sokan közülük alkoholfogyasztással próbálják oldani a munkahelyi gondok miatt kialakult feszültséget.

Forrás:
www.aif.ru

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: