Megfázás? Influenza? Ezért lehetünk betegek télen

Hidegben a kórokozók is hatékonyabban támadnak. Hogy miért nagyobb a valószínűsége a különféle légúti fertőzéseknek télen, arra egy új tanulmány eredményei világítanak rá, feltárva a háttérben álló biológiai okokat.

A máig népszerű vélekedés ellenére, miszerint azért fázunk meg, mert nem öltözünk fel rendesen, a náthát és az egyéb légúti fertőzéseket nem közvetlenül a hidegnek való kitettség okozza. Hideg időben, a hideg hatására – egyéb környezeti tényezők és belső hatások eredményeképpen – csökkenhet szervezetünk ellenálló képessége, ilyenkor pedig a különféle kórokozók is nagyobb eséllyel támadnak.

A nátha, az influenza és a koronavírus egyszerre támad. Fotó: Getty Images
A nátha, az influenza és a koronavírus egyszerre támad. Fotó: Getty Images

Egy, a Massachusettsi Szem- és Fülkórház és bostoni Northeastern Egyetem kutatócsoportja által nemrégiben közzétett tanulmány – amely a Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban jelent meg – pontos magyarázatot ad rá, hogy miért leszünk nagyobb valószínűséggel betegek hidegben. A háttérben nem meglepő módon biológiai okok állnak: hidegben ugyanis csökken orrunk védekezőképessége, így a kórokozók "ezen a kapun" gyorsabban jutnak be szervezetünkbe, és hatékonyabban szaporodnak el - írta a Healthline. 

Mi történik az orrunkban?

Ahhoz, hogy megértsük ezt a mechanizmust, fontos tisztázni, milyen folyamatok zajlanak az orrunkban, amikor a kórokozók bejutnak és megtelepednek ezen a területen. “Az orr az egyik első érintkezési pont a külvilág és a test között" - nyilatkozta a Healthline-nak Benjamin Bleier fül-orr-gégész, a tanulmány társszerzője.

Bleier és kutatócsoportja 2018-ban megállapította, hogy amikor az orrüregünkben lévő immunsejtek kórokozókat észlelnek, villámgyorsan aktiválódnak, hogy kiűzzék azokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több milliárd apró, folyadékkal teli zsákocska, úgynevezett extracelluláris vezikulum (EV) szabadul fel, amelyek az orrnyálkahártyára vándorolva körülveszik és megtámadják a baktériumokat, mielőtt azoknak esélyük lenne megfertőzni a sejteket - magyarázta Bleier. A felfedezés arra ösztönözte a kutatókat, hogy megvizsgálják, mi történik, ha olyan vírusok jutnak az orrba, amelyek légúti fertőzéseket, például náthát okoznak. Kutatásuk során arra jutottak, hogy három náthavírus is van, amelyek hatására extracelluláris vezikulumok szabadulnak fel az orrban, amelyek aztán körülveszik és megtámadják a betolakodó vírusrészecskéket.

Hogyan rontja a hideg idő a szervezet védekezőképességét?

Bleier és csapata feltételezte, hogy mivel a megfázás és az influenza télen gyakoribb, az orrunkban fellépő immunválasz hatékonyságát a hideg levegő befolyásolhatja. Ezért megvizsgálták, hogy mi történik az orrnyálkahártyával, ha a kinti hőmérséklet mindössze 5 Celsius-fok. Megállapították, hogy ez komoly következményekkel járhat: csaknem felére csökkent ugyanis az orrban jelentkező immunválasz erőssége. A felszabaduló extracelluláris vezikulumok száma több mint 40 százalékkal csökkent, minőségük pedig érzékelhetően romlott. "Mindez azzal jár, hogy a vírus jobban megtapad, gyorsan osztódik, és megfertőzi a sejteket" - mutatott rá Bleier. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: