Megelőzi vagy elszenvedi? Szűrővizsgálatok a Stroke Napján

A Magyar Stroke Társaság (MST) ismét elindította a "Stroke - Ne késlekedj" társadalmi célú edukációs kampányát, melynek részeként május 9-én az Országos Mentőszolgálat segítségével ismét megrendezik a Stroke Napját.

A városligeti rendezvényen az MST ingyenes szűrővizsgálatokkal és szakmai tanácsadással hívja fel a lakosság figyelmét a szélütés tüneteire, megelőzésére és az azonnali segítséghívás kiemelt jelentőségére.

Magyarországon évente 42 ezer ember szenved szélütést, ráadásul 18 ezren életüket is vesztik az agyi érkatasztrófa következtében. A túlélők közel 24 százalékát még az első esztendőben elveszítjük, míg további 5 százalékuk a második évben távozik az élők sorából. A társaság idén is ingyenes vérnyomás-, vércukor-, koleszterin-, haskörfogat- és testsúlyméréssel, valamint nyaki doppler-vizsgálattal várja az érdeklődőket, és a szervezők véradási lehetőségről is gondoskodtak. A szűrővizsgálatok után szakemberek adnak tanácsokat, természetesen a mért eredményeket figyelembe véve, és javaslatot tesznek a további teendőket illetően. A tanácsadás kíséretében a résztvevők egy kockázatfelmérő füzetet is kapnak, amely hűen tükrözi egészségi állapotukat.

A szakemberek nemcsak személyes útmutatást adnak, de szakmai előadások keretében a színpadon is mindent megtesznek azért, hogy figyelmeztessék az embereket a rájuk leselkedő agyi érkatasztrófa veszélyeire.

A délelőtt 10 órától délután 17 óráig tartó eseményen szórakoztató programokkal is várják az egészségükkel törődőket.

Helyszín: Budapest, Városliget

Időpont: 2010. május 9-én 10-17 óráig

Web: www.stroketars.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)