Egy láthatatlan ellenség: a magas vérnyomás

Napjaink egyik leggyakoribb betegsége a hipertónia, azaz a magasvérnyomás-betegség. Legnagyobb veszélye, hogy gyakran tünetmentes, így előfordulhat, hogy csak akkor diagnosztizálják, amikor már komoly szövődmények jelzik a bajt.

Ha nyugalmi állapotban, nem szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között két vérnyomásmérés átlaga nagyobb, mint 140/90 Hgmm, akkor hipertóniáról beszélünk. Az alábbiakban dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyász, háziorvos szakorvosa mondja el, hogy melyek a betegség kialakulásának leggyakoribb okai, és hogyan lehet megelőzni.

Mikortól magas a vérnyomás, és miért?

"Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélhetünk, ha a magasnak mért értékek állandósulnak, és a vérnyomás nem tér vissza a normál tartományba. Ezért ahhoz, hogy a betegség megállapítható legyen, bizonyos időközönként egymás után több mérésre van szükség. Ily módon kiszűrhető, hogy magasnak mért vérnyomásról vagy hipertóniáról van-e szó. A betegség gyógyszerrel kezelhető, de a megelőzésnek, mint minden betegségnél, itt is jelentős szerepe van" - mondta a doktornő.

A magasvérnyomás-betegség kialakulásnak hátterében örökletes tényező áll, és a stressz, a helytelen életmód, a dohányzás, a túlsúly, a nagy mennyiségű kávé- és alkoholfogyasztás mind-mind további kockázati tényezők. A magas vérnyomás kórisméjének felállításakor nagyon fontos azoknak a betegségeknek - például a vesebetegségeknek vagy pajzsmirigy-betegségnek - a feltárása, melyek előidézhetik a magasvérnyomás-betegséget. Ha ezeket a betegségeket hamarabb diagnosztizálják, és megkezdődik a kezelés, a vérnyomás is visszaállítható a normál értékre.

Nem szabad félvállról venni

A magas vérnyomás súlyosan károsíthatja a szívet, a veséket, az agyat, és minden előzmény nélkül okozhat vakságot vagy akár szívinfarktust is. Mivel a betegségnek gyakran semmi jele nincs, kiemelkedő szerepük van a rendszeres szűrővizsgálatoknak és a korai tünetek időben történő felismerésnek. Ilyenek a szédülés, a fejfájás, a látászavar, az orrvérzés és a mellkasi fájdalom.

Élet magas vérnyomással

A rendszeres gyógyszerszedés mellett fontos, hogy a vérnyomást csökkentő gyógyszert reggel vegyük be, hiszen a vérnyomás a hajnali órákban mutat kiugró értékeket. Azoknak, akik magasvérnyomás-betegségben szenvednek, ajánlott a teljes életmódváltás és a rendszeres testmozgás, így hosszú távon akár a normálisra is csökkenthetők az értékek. A testsúlycsökkentés, a sófogyasztás mérséklése, a dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése és a rendszeres, fokozatosan bevezetett fizikai aktivitás az életmódváltás öt alapvető pillére.

Kiemelkedően magas értékek esetén, illetve ha az életmódváltás nem kivitelezhető, vagy nem vezet eredményre, gyógyszeres kezelésre van szükség. Abban az esetben, ha a hipertónia más betegségekhez, például a szív- és vesebetegségekhez vagy cukorbetegséghez társul, az együttesen fennálló kockázati tényezők miatt szigorúbb vérnyomáskontroll és alacsonyabb célértékek elérése szükséges. Ilyenkor is nagyon fontos tényező az életmódváltás.

A gyakori hőmérséklet-ingadozás és az egymást váltó légköri frontok is befolyásolhatják a vérnyomás változását. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőkre nézve főként a hirtelen bekövetkező hideg idő a veszélyes, hiszen a hidegben az erek összehúzódnak, ami megemelheti a vérnyomást. Melegben általában visszatér a normális értékre, így az is előfordulhat, hogy nyáron a szakorvossal folytatott előzetes konzultáció után csökkenteni lehet a napi gyógyszeradagot.

Kiemelkedően fontos a rendszeres önellenőrzés is, amely során nem elég egy mérést végezni. A szakmai ajánlás is három egymást követő mérés átlagát veszi figyelembe, tehát otthoni ellenőrzésnél is mindkét karon legalább egy mérés szükséges.

Forrás: Budai Egészségközpont

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső