Várandósan is kontrollálható az asztma

A terhesség hatása az asztmára egyedi, olykor változatlan, javulhat is, de előfordul állapotromlás is. Másfelől a jól kezelt asztma nem befolyásolja a terhesség lefolyását, de a nem megfelelően kezelt asztma okozhat gondot ez időszak alatt.

Indokolt az óvatosság

Az asztmával élőknek az állapotuk miatt nem kell lemondaniuk a gyermekvállalásról, de természetesen a folyamatos szakorvosi kontroll az ő esetükben duplán indokolt. Hogy se a terhesség ne okozzon állapotrosszabbodást az asztmás betegek számára, se az asztma ne okozzon gondot a várandósság ideje alatt, arra kell törekedni, hogy a betegek állapota a gyermekvárás hónapjai alatt is tünetmentes, kiegyensúlyozott maradjon. A terhes nők 1-4 százalékánál jelentkezik ez a probléma, amit bagatellizálni, elhanyagolni semmiképpen sem szabad. Mindenki ismeri ugyanis azt a mondást, hogy a "terhes nőnek kettő helyett kell ennie" (ami persze így szó szerint nem igaz, de hogy különösen oda kell figyelnie az egészséges táplálkozásra, az bizonyos), de azt nem szokták megfogalmazni, hogy "a várandós a terhesség idején kettő helyett kell, hogy lélegezzen" pedig ebben is lehet legalább annyi igazság! Ezért a légszomjjal, oxigénhiánnyal járó rohamok kialakulását mindenképpen el kell kerülni, nehogy a magzat hypoxiás állapotba jusson.

Együtt az orvossal

A legfontosabb, hogy a várandós kismama ismerje a betegségét, állapotát, legyen tisztában a szükséges elővigyázatossággal. Mindenképpen beszélje meg a kezelőorvosával a teendőket! Mind a várandóságot nyomon követő szülész-nőgyógyásznak, mind a pulmonológus kezelőorvosának tudnia kell a helyzetről. Az orvossal megbeszélt kezelési tervet pontosan betartva, együttműködve, a tünetek jelentkezését, a betegség alakulását nyomon követve megelőzhető az állapot romlása.

Egyénileg változó a betegség alakulása a terhesség során: az asztmás várandósok körülbelül egyharmadának állapota ugyanolyan marad, mint előtte volt, harmaduk örömmel tapasztalja, hogy enyhülnek a tünetek, és hasonló azok aránya is, akiknek az állapota rosszabbodik.

Mérlegelni kell

A kezelést a beteg kórállapota, a rohamok gyakorisága, súlyossága, tartama határozza meg. Az asztma tünetmentességét fenntartó kezelés során használt gyógyszerek többsége nem magzatkárosító, tehát a várandósság idején is lehet alkalmazni. A hörgőtágítók (például a béta-mimetikumok) a méh simaizmainak ellazulását is eredményezik, így ezek semmiképpen sem okoznak gondot. Az állapotfenntartó szteroidok esetében mérlegelni kell minden esetben a lehetséges kockázatot, de szakemberek úgy vélik, hogy szükség esetén még a szisztémás, tablettás kortikoszteroidok adása is elfogadható a terhes kezelésére, mivel egy súlyos asztmás roham kialakulása adott esetben sokkal inkább károsítaná a magzatot, mint az ennek megelőzésére alkalmazott gyógyszerek. Ha fenntartó szteroid szedésére van szükség, ma már vannak olyan készítmények, amelyek nagyon kíméletesek, kevés szívódik fel belőlük.

Enyhébb roham esetén hörgőtágító belégzése javasolt, súlyosabb esetben intravénásan is alkalmazzák, a legsúlyosabb roham esetén kortikoszteroidokat is adnak intravénásan.

Fontos, hogy a kismama a kilenc hónap alatt és a szülésre készülve is mindig tartsa magánál a szokott gyógyszereit. A jól karbantartott asztma többnyire a szüléskor sem okoz gondot. Ha mégis előfordulnának asztmás tünetek a szülés alatt, a szülést levezető orvosok megfelelő gyógyszerekkel rendelkeznek erre az esetre.

Az általában használatos asztmagyógyszerek a szoptatás alatt is szedhetők, nemcsak hogy nem kell, de nem is szabad felhagyni az alkalmazásukkal.

Forrás: Dr. Berta Gyula: Asztmás vagyok, mit tegyek? (Springmed)
MSD Orvosi kézikönyv a családban (Melania)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés