Porból esznek, porrá lesznek

Már javában tart az ősz, sőt, mindjárt itt a tél, a pollenallergiások végre fellélegezhetnek... Ám ezekben a hónapokban sem maradunk allergia nélkül. Ez az időszak ugyanis az egyik legerőteljesebb a poratka allergiások számára.

Mit esznek a poron?

Sokan téves következtetéseket vonnak le, amikor összekapcsolják az allergiás tünetek megjelenését a lakásban található por mennyiségével, mert bármennyire is azt hisszük - a leggondozottabb lakás sem pormentes! A lakásba beáramló levegő láthatatlan porszemcsék millióival kerül életterünkbe, mely egy másik téves következtetéshez vezet, hogy a poratka-allergia egyet jelent a háziporra való érzékenységgel.

A probléma hátterében valójában nem a házipor, hanem egy aprócska élőlény - a poratka áll.

A poratka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló ürüléke az, ami a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja, ha belélegezzük, megérintjük; s a lakáson belüli allergének közül a házipor-atka vezet leggyakrabban légúti allergiához.

Házipor-atka alatt a gyakorlatban két ízeltlábút értünk: a Dermatophagoides pteronyssust és a Dermatophagoides farinaet. Méretük szerint körülbelül 0,3 mm hosszúak, és a pókokkal állnak közeli rokonságban.

Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel megnövekszik, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma a fűtés hiánya miatt ilyenkor a legnagyobb. A téli, fűtéses időszak az atkák számára kedvezőtlen, számuk ilyenkor a legalacsonyabb.

A magas páratartalmú környezet és a 17-25 °C közötti hőmérséklet a legkedvezőbb számukra. -20 °C-on, ill. 55 °C felett elpusztulnak, ezért azokat a textíliákat, amelyek feltehetően atkával szennyezettek (ágynemű, függöny), legalább 60°C-os vízben kell mosni, illetve le kell fagyasztani.

Az atkák az ember elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkoznak, emiatt ott fordulnak elő nagy számban, ahol a hámsejtjeink felhalmozódnak: ágynemű, párna, bútorhuzatok, bútortestek, szőnyegek, plüssállatok.

Tények

 • naponta az emberről kb. 1,5 gramm hám válik le, mely egymillió atka számára elegendő táplálék egy napra.
 • 1 gramm porban akár 200 házipor-atka is élhet.
 • egy két éve a szobánkban lévő párna súlyának 10%-át a már elhullott atkák és ürülékük teszi ki.
 • egy átlagos atka kb. 20 ürülék-gömböcskét helyez el naponta, ami azt jelenti, hogy az atkák néhány nap alatt a saját súlyuknak megfelelő mennyiségű ürüléket termelnek.

Házipor-atka okozta betegségek

Az allergiás megbetegedéseket a házipor-atka ürülékében található fehérje váltja ki. Az ürülék azért is veszélyes, mert főleg a téli időszakban, száraz levegőn beszáradva, feltöredezve a porhoz tapadva órákon keresztül tud lebegni a levegőben, így a lakás bármely részére könnyen eljut.

Légúti megbetegedés

A házipor-atka ürülékével elsősorban a légútjaink találkoznak, így allergiás nátha, asztma alakulhat ki. Egy nap folyamán kb. 9000 liter levegőt lélegzünk be. Orrüregünk egyik funkciója a felesleges részecskék kiszűrése. Sajnos azonban a 0,002 mm-nél kisebb részecskék igen nagy eséllyel eljutnak egészen a tüdőnkig. Ide tartozik a házipor-atka ürüléke is, mely amellett, hogy az orr-nyálkahártyára ki tud tapadni, a léghólyagokig is eljut.

Érzékeny személyeknél a háziporral való érintkezés vagy annak belégzése az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását (a pollenallergiához hasonlatos tüneteket, mint erős könnyezés, szemvörösség, -viszketés, orrfolyás, -dugulás, -viszketés, tüsszögés, szájpad-viszketés) idézheti elő. Később száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezik, illetve a hörgők görcséből adódóan légúti elváltozások (nehézlégzés, fulladási roham, asztma) alakulnak ki.

Bőrkiütés

Másik jelentős találkozási felületünk a bőrünk, ahol csalánkiütés és különféle ekcémás elváltozás jelentkezhet, vörös, sokszor száraz felületű foltok formájában.

A tünetek többsége jellemzően éjszaka, illetve hajnalban jelentkezik, köszönhetően annak, hogy a legtöbb allergén az ágyneműben található, és alvás során találkozik bőrünk a bőrtünetek okozóival.

Diagnózis

A diagnózis felállításánál a szakorvos komplexen értékeli az összes körülményt, és annak megfelelően dönt. A kiindulási pont a jellemző tünetek előfordulása, amelyet alkaros bőrteszttel és vérteszttel egészíthetnek ki.

Természetesen a diagnózis felállításához szervesen hozzátartozik a jelentkező tüneteknek megfelelő szakorvosi vizsgálat, mint nátha esetén fül-orr-gégész, asztmatikus tüneteknél légzésfunkcióval kiegészített tüdőgyógyász, bőrtüneteknél bőrgyógyász szakvizsgálat.

Kezelés, megelőzés

Kezelésként szóba jöhet: antihisztamin, lokális szteroid, immunmodulátor szer alkalmazása.

Mint az allergia más típusainál, a poratka-allergia esetén is a legjobb kezelés a megelőzés, vagyis a házipor-atka szám lehető legerőteljesebb csökkentése.

 • Ágyneműk
  Életünk 25-30%-át ágyban párnák közt töltjük. Az ágyneműnk pedig az egyik legideálisabb atka-tenyészhely. Ezért azt (paplant és párnát is, nem csak a huzatot) érdemes hetente mosnunk, illetve olyan sűrűn szőtt, speciális huzatot használni, mely nem engedi át az atkákat. Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, ugyanis az atkák sötétszerető lények, a napsugárzás elpusztítja őket. Sajnos a már lerakott ürülék csak mosással távolítható el.
 • Kárpittalanítás
  A poratkák további kedvenc élőhelye a szőnyeg, a kárpit, a függöny, a bútorhuzat. Az atkák elleni harc első lépése legyen ezek kiiktatása. A lakás padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek. A bútorok bőr illetve műbőrborításúak.
 • Porszívók
  A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb lehetőség az atkák elleni harcban. A porszívót érdemes HEPA szűrővel ellátni (HEPA filter = high-efficiency particulate air filter), ugyanis 99,97%-os hatékonysággal szűri ki 0,3 mikron nagyságig a por részecskéket, és csökkenti a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét.
 • Légszűrők
  A légszűrők nagyban csökkentik közvetlen életterünk páratartalmát, s a levegőben keringő allergének (atka és háziállat allergének, pollenek, gombaspórák, füst) kiszűrésére alkalmasak. Sajnos azonban az allergén-utánpótlást, az atkák életét, és anyagcseréjét megakadályozni nem képesek.
 • Plüssállat-mentesítés
  A gyermekek igen gyakran játszanak és alszanak különböző plüssállatokkal. Sajnos bármennyire kedvesek ezek a játékok, tudni kell, hogy igen jó búvóhely az atkák számára. Igyekezzünk olyan játékokat beszerezni, melyek magas hőfokon hetente moshatóak. Ha ez nem lehetséges, akkor hetente fagyasszuk le a játékállatot legalább 12 órára. A leghatékonyabb, ha a fagyasztás után mosunk is, ugyanis a fagyasztás elöli az atkákat, de megmaradnak az allergének. Ezeket a mosás tudja eltávolítani.
 • Atkaölő szerek
  Az atkaölő szerek, az ún. akaricidek (pl. benzil-benzoát, cseppfolyós nitrogén stb.) hatása átmeneti, néhány hónap alatt az atkák ismét elszaporodnak. Az irtást tehát rendszeresen ismételni kell, ami viszont a költségeket növeli. Tudni kell azt is, hogy az akaricidek elpusztítják ugyan az atkákat, de a már jelenlévő allergénre nem hatnak.

Néhány jótanács poratka-allergiásoknak

 • A lakás levegőjének relatív páratartalmát tartsa 60% alatt, hőmérsékletét pedig 20 C° alatt.
 • Naponta kiadósan szellőztesse a szobákat, különösen a hálószobát! Lehetőleg egyformán fűtse a szobákat, s a levegőpárásítót ne tegye a fűtőtest közelébe!
 • A hálószoba legyen száraz, penészgombamentes!
 • Ágyneműit hetente cserélje, s legalább 60 C°-on mossa!
 • Cserélje ki állati vagy növényi anyagból (pl. gyapjú) készült matracait, kárpitjait szivacsra, szintetikus anyagokra!
 • Használjon olyan matrac- és ágyneműhuzatot, mely az atkák számára átjárhatatlan, s mégis jól szellőzik.
 • Poros ruháit és cipőit soha ne a lakószobában cserélje le!
 • Soha ne fésülködjön a hálószobában!
 • Ne engedjen be háziállatot a lakásba, főképp ne a hálószobába!
 • A szőnyegeket lehetőség szerint cserélje ki linóleumra vagy résmentesen fugázott parkettára, melyek könnyen tisztíthatók!
 • Azokat a kárpitokat és szőnyegeket, amelyeket nem tud kicserélni, kezelje atkairtó szerrel!
 • Lehetőség szerint minden "porfogót" távolítson el, mint pl. szőnyeg, falvédő, párna, plüssállat, textil lámpaernyő, textil anyagú tapéta, stb.!
 • Lakása ne legyen túlzsúfolva növényekkel! Lehetőleg ne tartson akváriumot!
 • Minden mosható textíliát mosson ki 60 C°-on, a nem moshatókat pedig adja tisztítóba!
 • Portörléshez mindig nedves ruhát használjon! Egy csepp eukaliptuszolaj segít elűzni az atkákat.
 • Csak mosható plüssjátékokat vegyenek, melyek szivaccsal vannak kitömve!
 • Ha van szellőztető vagy légkondicionáló berendezés, ezek legyenek speciális atkaszűrő technikával ellátottak!
 • Kirándulás, üdülés, utazás, üzleti út és hotelban tartózkodás esetére vigye magával szükséges gyógyszereit, illetve párnáját és ágyneműhuzatát!
 • Ha teheti magas hegyekbe menjen üdülni, ugyanis 1600 m tengerszint felett nincsenek atkák!

Bővebb információ:

Budai Allergiaközpont

Kapcsolattartó: dr. Babai László

Elérhetőség: 06-30/6319309

www.allergiakozpont.hu

info@allergiakozpont.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció