Orrcsepp-használati ABC

Az orrdugulás ellen hatékony és gyors segítséget nyújthatnak az orrcseppek és orrspray-k. Ahhoz azonban, hogy az ezekben található anyagok kifejthessék a hatásukat, nem árt néhány szabályt betartani.

Az őszi-téli náthás időszakban az orrdugulás, az orrfolyás az egyik legkellemetlenebb probléma: az, ha nem kapunk levegőt, megzavarhatja a mindennapjainkat, az alvási ritmusunkat, a társas kapcsolatainkat. Ráadásul, az orrdugulásnak komolyabb következményei is lehetnek! Ha az orrlégzés gátolt, akkor a szájon át lélegzünk, így tisztítatlan, hideg, száraz levegő jut a légútjainkba. Ez károsítja a nyálkahártyát, megzavarja az ott lévő sejtek működését. A gátolt orrlégzés okozhat visszatérő fejfájást vagy középfül-gyulladást is. A rendszeres orrfújás azonban nem mindig elég, ilyenkor léphetnek színre az orrcseppek, orrspray-k, melyek speciális hatóanyagaiknak köszönhetően szabadítják fel a légutakat.

Orrcsepp-használat lépésről-lépésre

A jó hatás elérése érdekében cseppentés előtt alapos orrfúvásra van szükség, időnként akár az orr kiöblítése is szükséges lehet. Így megszabadulhatunk az orrban felhalmozódott váladéktól; az ugyanis csak „elzárja” a hatóanyag útját. A fejünket óvatosan hajtsuk hátra és így cseppentsünk mindkét orrlyukba. Cseppentés után tartsuk még hátrahajtva a fejet egy rövid ideig! Ha a gyógyszer a torokba került, ne nyeljük le, hanem némi vízzel öblítsük ki a szánkat! Természetesen, a cseppentés gyakoriságát, mennyiségét tekintve tartsuk be az orvosi utasításokat, vagy a gyógyszer használati utasításában olvasottakat.

Csepp vagy spray?

Az orrcseppeknél hatékonyabb, kíméletesebb és kényelmesebb megoldást jelenthetnek az orrspray-k. A hatóanyagot tartalmazó oldatot ugyanis a spray szórófeje finom cseppekké porlasztja, amelyek így az orrüreg belsejébe is eljutnak, még olyan helyekre is, ahová a orrcsepp nem. Így csökken a nyálkahártya irritációja is, hiszen az oldat egyenletesebben oszlik szét. A spray-k használata ráadásul kényelmesebb is, mert nem kell lefeküdni, vagy hosszú percekre hátrahajtani a fejünket a hatás kifejlődéséhez. Abban is biztosak lehetünk, hogy minden egyes spricceléssel pontosan ugyanannyi hatóanyag jut a helyére, nem úgy, mint a pontatlanabb cseppentőknél - így biztosabban nem okozunk problémát az érzékeny nyálkahártyának.

Az orrspray használatánál is az első lépés az orr kifújása vagy kiöblítése. Ezután enyhén hajtsuk előre a fejet, és lassan lélegezzünk ki. Előbb az egyik, majd a másik orrlyukba spricceljünk a gyógyszerből, lehetőleg úgy, hogy közben lassan, az orron keresztül belélegzünk – a másik orrlyukat fogjuk be az ujjunkkal! A spriccelést követően próbáljunk meg nem tüsszenteni és az orrunkat se fújjuk ki néhány percig! Az orrcseppet, orrspray-t a higiénés szabályok betartása érdekében csak egy ember használja, illetve próbáljunk meg nem az adagoló részhez érni. Érdemes minden használat előtt lemosni a fúvókát vagy a cseppentő külső részét langyos, szappanos vízzel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció