Orrcsepp-használati ABC

Az orrdugulás ellen hatékony és gyors segítséget nyújthatnak az orrcseppek és orrspray-k. Ahhoz azonban, hogy az ezekben található anyagok kifejthessék a hatásukat, nem árt néhány szabályt betartani.

Az őszi-téli náthás időszakban az orrdugulás, az orrfolyás az egyik legkellemetlenebb probléma: az, ha nem kapunk levegőt, megzavarhatja a mindennapjainkat, az alvási ritmusunkat, a társas kapcsolatainkat. Ráadásul, az orrdugulásnak komolyabb következményei is lehetnek! Ha az orrlégzés gátolt, akkor a szájon át lélegzünk, így tisztítatlan, hideg, száraz levegő jut a légútjainkba. Ez károsítja a nyálkahártyát, megzavarja az ott lévő sejtek működését. A gátolt orrlégzés okozhat visszatérő fejfájást vagy középfül-gyulladást is. A rendszeres orrfújás azonban nem mindig elég, ilyenkor léphetnek színre az orrcseppek, orrspray-k, melyek speciális hatóanyagaiknak köszönhetően szabadítják fel a légutakat.

Orrcsepp-használat lépésről-lépésre

A jó hatás elérése érdekében cseppentés előtt alapos orrfúvásra van szükség, időnként akár az orr kiöblítése is szükséges lehet. Így megszabadulhatunk az orrban felhalmozódott váladéktól; az ugyanis csak „elzárja” a hatóanyag útját. A fejünket óvatosan hajtsuk hátra és így cseppentsünk mindkét orrlyukba. Cseppentés után tartsuk még hátrahajtva a fejet egy rövid ideig! Ha a gyógyszer a torokba került, ne nyeljük le, hanem némi vízzel öblítsük ki a szánkat! Természetesen, a cseppentés gyakoriságát, mennyiségét tekintve tartsuk be az orvosi utasításokat, vagy a gyógyszer használati utasításában olvasottakat.

Csepp vagy spray?

Az orrcseppeknél hatékonyabb, kíméletesebb és kényelmesebb megoldást jelenthetnek az orrspray-k. A hatóanyagot tartalmazó oldatot ugyanis a spray szórófeje finom cseppekké porlasztja, amelyek így az orrüreg belsejébe is eljutnak, még olyan helyekre is, ahová a orrcsepp nem. Így csökken a nyálkahártya irritációja is, hiszen az oldat egyenletesebben oszlik szét. A spray-k használata ráadásul kényelmesebb is, mert nem kell lefeküdni, vagy hosszú percekre hátrahajtani a fejünket a hatás kifejlődéséhez. Abban is biztosak lehetünk, hogy minden egyes spricceléssel pontosan ugyanannyi hatóanyag jut a helyére, nem úgy, mint a pontatlanabb cseppentőknél - így biztosabban nem okozunk problémát az érzékeny nyálkahártyának.

Az orrspray használatánál is az első lépés az orr kifújása vagy kiöblítése. Ezután enyhén hajtsuk előre a fejet, és lassan lélegezzünk ki. Előbb az egyik, majd a másik orrlyukba spricceljünk a gyógyszerből, lehetőleg úgy, hogy közben lassan, az orron keresztül belélegzünk – a másik orrlyukat fogjuk be az ujjunkkal! A spriccelést követően próbáljunk meg nem tüsszenteni és az orrunkat se fújjuk ki néhány percig! Az orrcseppet, orrspray-t a higiénés szabályok betartása érdekében csak egy ember használja, illetve próbáljunk meg nem az adagoló részhez érni. Érdemes minden használat előtt lemosni a fúvókát vagy a cseppentő külső részét langyos, szappanos vízzel.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)