Nyári úti cél lehet a gyógyító sóbánya

Immár száz éve, hogy fölfedezték: a sóbányákban dolgozó emberek közül kevesebben lettek betegek, elenyésző volt a méh- és prosztata-megbetegedések száma.

A világon számos hajdani sóbányában (például Lengyelországban Wieliczkában, illetve Erdélyben, Parajdon) szerveznek kúrákat orvosi felügyelet mellett a betegeknek. A sóbányák gyógycélú megnyitása kiváló terápiás lehetőség: elsősorban asztma, idült légcsőhurut, pollenek okozta allergiák esetében van jótékony hatása, de egyes bőrbetegségek, ekcéma, pikkelysömör kiegészítő kezelésére szintén alkalmazható.

Tartalmas időtöltés, csodálatos környezet

Az erdélyi és a romániai sóbányák közül, Parajdon történik a legteljesebb mértékű földalatti gyógykezelés, a sóbánya egyik felhagyott szintjén. Itt a szpeleoterápia még az 1960-as években kezdődött, a régi Dózsa György-bánya egyik bővített kamrarendszerében. A villanyvilágítással és állandó szellőztetéssel ellátott tágas kamrákban játszótér, ökomenikus kápolna, büfé, számtalan ülőalkalmatosság, biliárd- és asztalitenisz teszik változatosabbá a terápia során naponta kötelező négy órai lenttartózkodást. Sportlehetőség (kézi- és tollaslabda), gyermekjátékok kölcsönzése és a minikönyvtár varázsolják otthonosabbá ezt a különleges föld alatti világot. A lenttartózkodás alatti gyógytorna és séta fokozatosan növelheti a betegek fizikai terhelhetőségét. A kezelésre jelentkezők korhatára 2-60 év, akik állandó orvosi felügyelet alatt gyógyulhatnak.

Gyógyító hatásmechanizmus

A barlangi gyógyászattal behatóan foglalkozó orvosok véleménye szerint számos fizikai, vegyi és biológiai tényező együttes hatásmechanizmusa okozza a barlangterápia hatékonyságát. Az egyik legfontosabb a föld alatti levegő nagyfokú tisztasága (sterilitása). Az allergének és a légutakat izgató "inhalációs ártalmak" hiánya, mind a barlangok, mind pedig az üzemen kívüli bányaszintek mikroklímájának jellemző sajátossága. Míg a nagyvárosok levegőjében lebegő részecskék, az ún. "csíraszám" 1000 db/cm

3-nél is több, a föld alatti üregekben néha 100-nál is kevesebb. A parajdi sóbánya gyógykezelési szintjén ez a szám 180-270 között mozog. Megtalálhatók benne bizonyos gombaféleségek, amelyek közül egyesek antibiotikum termelésére is alkalmasak.

A levegő magas (70 százalék fölötti) relatív páratartalma hozzájárul a tapadós hörgőváladék felhígulásához. Az eddigi vizsgálatok szerint, a barlangi és bányalevegő párájának kondenzátumában (különösen a karsztbarlangok esetében) viszonylag magas a kálcium-tartalom, aminek belélegzése gyulladáscsökkentő hatású. A parajdi bánya levegőjében található szuszpenzióban levő parányi sórészecskéknek tulajdonítanak kedvező hatást. Ezek az aerosol formájában úszó, apró NaCl kristályból álló részecskék 50%-a, 5 mikron alatti méretű, s így lehetővé válik behatolásuk légzéskor, egészen az alveoláris szintig. A belélegzett levegő magas NaCl-tartalma, ozmotikus hatása révén, magához vonzza a szöveti nedveket a hörgőrendszer falából. Az ozmotikus hatás mellett, a hipertóniás váladék serkentő hatású a hörgők nyálkahártyájára, és elősegíti a váladékozást és a köpeteltávolítást. A már említett domináns Ca

2+ ionok mellett a sóbánya levegője még más természetes aerosolokban is gazdag: szulfát, nitrát, ammoniák, magnézim-, kálium-, nátrium-, jodid- és bromidionok lebegnek apró vízcseppek között, kiegészítve a Ca

2+ és Na

+ részecskék hatásmechanizmusát.

Kedvező az is, hogy a bányában néhány tizednyi °C eltéréssel, állandó (hideg évszakban 15,6, míg a nyári szezonban 15,8 °C -fok) a levegő hőmérséklete.

A parajdi sóbánya tárnarendszerének az átlagos keresztmetszete 240-250 m

2 között mozog, tehát a mesterséges üreg méretei miatt, a szervezet nem észleli a légmozgást, és így nem kelt hidegérzetet. A sóbánya levegőjének mért áramlási sebessége 0,2-0,3 m/s között van, és szintén független a kinti légviszonyoktól.

A levegő magasabb széndioxid-tartalma serkenti a légzőközpontot és ezáltal növeli a tüdőszellőztetést. A parajdi bányában a CO

2-tartalom 611-799 mg/m

3 között változik, ami 1,0-1,5 literrel növeli a percenkénti belélegzett levegőmennyiséget, felgyorsítva ezzel a tüdőventillációt.

A legújabban végzett mérések szerint egyes föld alatti üregekben rendkívül magas, a külszínhez viszonyítva a levegő negatív ionizációja. A sóbányában a radioaktivitás legfontosabb összetevője a Ra

222 izótop. Ennek a felbomlásakor, gamma- és bétasugarak bocsátódnak ki, miközben növekedik a levegő ionizációs foka. A természetes negatív ionok túlsúlya esetén az asztmás krízisek száma és intenzitása csökken, viszont fokozódik a baktériumoknak és az allergéneknek a légutakból történő eltávolítási sebessége. A parajdi sóbányában az ionizációs szint 413-580 ion/m

3 között mozog, a negatív ionok túlsúlya enyhén növekszik a nyári szezon alatt (a természetes rádióaktivitás a bányalevegőben, Ra

222 -ben kifejezve: 1,5-1,9 x 10-13 Curie/l, ez 2-3-szor nagyobb, mint az atmoszférában).

A sóbánya levegőjének ózonhiánya nagyarányú tisztasági fokot jelent, és orvosi hatását nézve csökkenti a simaizomgörcsöket. A sóbánya levegőjének alacsonyabb pH-értéke (Parajd esetében ez 6,5 és 6,9 között van) hozzájárul a levegő fertőtlenítéséhez, vagyis a baktériumflóra csökkentéséhez. Általában a bányákban magasabb a légnyomás (kb. 12-15 Hgmm-rel), és ebből adódóan az oxigén parciális nyomása 2,07%-kal nagyobb, mint a felszínen. Ebből egyenesen következik, hogy a bányalevegő belélegzésekor a szervezet oxigénellátása 2%-kal növekszik. Parajdon, lent a sóbányában a légnyomás 734 Hgmm októberben és 726 Hgmm júniusban, tehát egyenes összefüggésben van a külszíni légnyomás változásával.

Kedvező tapasztalatok

A mikroklimaterikus tényezőket figyelembe véve elmondható, hogy a parajdi földalatti kezelőbázis kiválóan alkalmas a légúti megbetegedésekben szenvedők kezelésére - foglalta össze tapasztalatait dr. Fazakas Emese szakorvos. A statisztikai adatok mutatják, hogy a 3-4 alkalommal jelentkezőknél és a kezelésre jól reagálók esetében csökken az asztmás krízisek száma és intenzitása, enyhül a száraz köhögés, a köpet mennyisége és viszkozitása csökken, és a teherbíró-képesség fokozódik. Ezzel a szervezet ellenálló-képessége megnő a fertőzésekkel szemben, és a betegek gyógyszerigénye is csökken, rövidebb vagy hosszabb távon. A parajdi sóbányában elért eredmények azt mutatják, hogy a szpeleo- és klimatoterápiás földalatti kezelés egy egyszerű és hasznos módszernek tűnik, hozzájárul a betegek légúti panaszainak javulásához, a lelki egyensúly és a vegetatív idegrendszer tónusának helyreállításához.

A kezelésre jelentkezőknél okvetlenül szükséges az előzetes orvosi kivizsgálás, a beteg csak így részesülhet - ha lehetséges teljes gyógyszeres kezelés nélkül, az itt tartózkodás alatt - földalatti szpeleoterápiás kezelésben már az első naptól kezdve. A sóbányai terápia során a felnőttek 16-18 napot, a gyerekek 10-12 napot, egyénileg megszabottan, naponta 2-4 órát töltenek az erre a célra kialakított tárnarendszerben. A sóbánya-terápia ellenjavallt tüdőtuberkulózis, heveny légúti megbetegedések, magas vérnyomás (III. stádium), ischemiás cardiopatia, Basedow-kór, eszméletvesztéses idegrendszeri kórképek, klausztrofóbia, terhesség, tolószékre szoruló mozgássérültek esetében.

A betegek elszállásolása egyrészt magánházaknál, másrészt két szállodában, valamint a helyi 40 férőhelyes "asztmás-kórházban" történik.

Sós gyógyfürdő

Ha valaki úgy dönt, felkeresi a parajdi sóbányát, nem fog csalódni a parajdi sósfürdő gyógyhatásában sem. Ez - szintén dr. Fazakas Emese szakvéleménye szerint - porckopásos folyamatok, az ízületek és a lágy részek reumás megbetegedései esetén, az esszenciális artériális hipertónia I. stádiumában, funkcionális perifériás artériális és vénás keringési zavaroknál, baleseti vagy műtét utáni maradványtünetek felszámolására ajánlható. Szorongásoldó, nyugtató hatású, és kedvező hatású perifériás idegrendszeri kórképek, dermatózisok, kismedencei gyulladásos kórképek esetén is. Ellenjavallt viszont a magas vérnyomás betegség II-III. stádiuma, szív-máj-veseelégtelenség, daganatos megbetegedések, heveny fertőző és ragályos megbetegedések, fertőző stádiumban lévő nemi betegségek, nyílt, váladékozó bőr-nyálkahártyasérülések, fokozott vízvisszatartó képesség és myasthenia gravis esetén.

A sósfürdő gyógykúra formájában a szervezet egészére hat, mint ilyen, nyugtató, szorongásoldó, izomellazító, gyulladáscsökkentő, értágító, bőrnyálkahártya fertőtlenítő, szarurétegoldó, hámosító hatása van. A fürdés időtartama napi tíz percről fokozatosan emelhető napi 15, 20, 25, 30 percre. A víz hőmérséklete 36 celsiusfok, ez a beteg tűrőképességétől függően, fokozatosan emelhető. Egy kúra 10-14 napi fürdőt jelent, egymás utáni napokon, megszakítás nélkül. Ismétlése hat hónaponként javasolt. Bővebb információt a www.zalamedia.hu/sovidek honlapon találhatnak.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció