Kettő az egyben

Az utóbbi két évtizedben megtízszereződött az asztmás betegek száma hazánkban. Gyermekek, fiatal felnőttek és idősek egyaránt érintettek e betegségben, amelyet ma még gyógyítani nem, csak kezelni tud az orvostudomány, de a tünetei visszaszoríthatók.

Új népbetegség

Magyarországon 2004-ben 177 000 regisztrált asztmás beteget kezeltek, tízszer annyit, mint 1980-ban. A legtöbben közülük a huszonéves illetve a nyugdíjas korosztályból kerülnek ki. Az esetek száma évről évre nő, idén a becslések szerint körülbelül 20 000 új beteggel kell számolni. Különösen gyors iramban nő az asztmás gyermekek száma, ami jelenleg a 0-14 éves korosztályban körülbelül 15 százaléknyira tehető. Szerencsére viszonylag ritkán, de előfordul, hogy végzetes kimenetelű a betegség: évente körülbelül 200 beteg hal meg általa okozott szövődmény miatt.

Érzékeny hörgők, heves rohamok

Az asztma idült gyulladásos légúti betegség, amely a hörgők időszakos szűkületével jár. A beteg rohamszerű légszomjat él át, jellegzetes sípoló hangot adva lélegzik. A hörgői túlérzékenyek, mivel az idült gyulladás miatt a hörgők (nyálkahártyái károsodtak) nyálkahártyája károsodik. Sokféle külső behatás is kiválthatja az asztmás rohamot: például különböző allergének, mint a házipor atka a pollen, az állati szőrök, a penészgombák, a dohányfüst vagy a hideg levegő belégzése, légúti fertőzés, fizikai terhelés, érzelmi felindultság, időjárási fronthatás, stb.. Az asztma nem megfelelő kezelése a tüdő szöveti állományának átépüléséhez, pusztulásához vezet, ami hosszú távon a tüdő kapacitásának csökkenését, a beteg terhelhetőségének korlátozását okozza. Mindent meg kell tenni ezeknek a folyamatoknak a lassítására, a vissza nem fordítható károsodások megelőzésére. Az asztma folyamatosan változó betegség: a teljesen tünetmentes betegnél is hirtelen megszaporodhatnak a nehézlégzéssel, köhögéssel, légszomjjal járó rohamok. A beállított fenntartó kezelés a beteg állapotának rosszabbodása esetén elégtelenné válhat, és a beteg további kezelésének átgondolását, alkalmazott gyógyszerdózisainak módosítását esetleg új gyógyszerek alkalmazását is szükségessé teheti. Az asztmás betegek többsége legalább kétféle hatásmechanizmusú gyógyszert kell, hogy használjon, az aktuális állapotához alkalmazkodó adagolásban. Ez az összetett terápiás eljárások többszöri változtatását jelenti, ami sok beteg számára nehezen követhető. Sajnos elég gyakran előfordul az is, hogy a betegek hibásan alkalmazzák az előírt terápiát, aluldozírozzák vagy túladagolják a felírt gyógyszereket, ami további állapotromláshoz vezethet. Így minden új megoldás, mely a gyógykezelés egyszerűsödéséhez vezethet, a hibalehetőségek csökkentésével már önmagában is növeli az asztmaterápia hatékonyságát.

Tünetkövető kezelés

Ez év januárjától új asztmagyógyszer vált elérhetővé számos asztmás beteg számára. A Turbuhaler rendszerű, belégzőpor formájában forgalmazott készítmény két korábban is ismert hatóanyag kombinációja, jól alkalmazható hörgőtágító és gyulladáscsökkentő egyben. Az új asztmagyógyszer jelentőségéről dr. Radeczky Éva tüdőgyógyász, allergológus szakorvost kérdeztük.- Az új, kétkomponensű hatóanyag egyaránt alkalmas gyulladáscsökkentő fenntartó kezelésre, tünetmegelőzésre, és szükség esetén aktuálisan használható hörgőtágítóként is, amely egy-két percen belül hat, és a hatása 12 órán át tart. Így már nemcsak olyan kezelést tudnak az asztmásoknak ajánlani, ami a rohamok esetén alkalmazott görcsoldón, hörgőtágítón kívül is rendszeres, legalább napi kétszeri gyógyszerszedéssel jár, hanem úgynevezett tünetkövető terápiát, csak a tünetek jelentkezésekor alkalmazható kombinált szerrel. Az enyhe tünetektől a súlyosakig egyaránt használható, az adagolás egyénre szabott megváltoztatásával, amiről egy egyszerű, szellemes adagolószerkezet gondoskodik. Az az örvendetes változtatás, hogy két-három különböző adagolású gyógyszer alkalmazása helyett egyetlen, a tünetek jelentkezésekor is bevethető belégzőpor áll a rendelkezésükre, ami jelentősen javítja a betegek gyógyszerszedési fegyelmét, együttműködési készségét. Különösen nagy volt annak a veszélye, - amint azt egy több ország asztmás betegeinek bevonásával készült felmérés is megerősítette - hogy a beteg csak a hörgőtágító gyógyszerben bízik, mert annak légzéskönnyítő hatását azonnal tapasztalja, de nemegyszer elhagyja a gyulladáscsökkentő gyógyszer szedését, mivel annak nincs szubjektíven megélhető hatása. A kombinált készítmény alkalmazása sokak számára jelentős könnyebbséget, nagyobb szabadságot, hatékonyabb asztmakontrollt jelent, miközben összességében kevesebb hatóanyag jut a szervezetébe - mondta el a pulmonológus, aki maga is részt vett az új vegyület klinikai kipróbálásában, így már betegek tapasztalatairól, a gyógyszer fogadtatásáról is be tudott számolni.

Magyarországon az új asztmagyógyszer klinikai kutatási fázisába közel 1000 felnőttet és 140 gyermeket vontak bele. (Egészen kicsi gyermekek nem használhatják, mert a mélylégzési technikájuk még nem tökéletes, de az ügyesebbek hatéves kor fölött már igen.) A tapasztalatok jók: a betegek hamar megszokták az új gyógyszert, megszerették, és alig várták, hogy az ára is mindenki számára elérhető legyen. Ez is megtörtént: a bizonyított klinikai és gazdasági előnyök elismerésére (szakorvosi javaslatra) a Társadalombiztosító 90%-os támogatásával kerül a betegekhez. Így az új, kombinált gyógyszer olcsóbb is, mint amennyibe a két komponens hatóanyag külön-külön csomagolásban kerülne.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció