Hörgőtágulattal lehet születni is

A bronchiectasia, azaz hörgőtágulat a hörgők visszafordíthatatlan tágulata, ami legtöbbször a tüdő alsó lebenyeit érinti. Ha többet szeretne tudni a hörgőtágulatról, olvassa el legújabb Betegségek A-Z szócikkünket!

A Betegségek A-Z hörgőtágulatra vonatkozó szócikke szerint, a hörgőtágulat kialakulásában fontos szerepe van a hörgők visszatérő gyulladásainak. Ez az állandó terhelés, amely a hörgőfal meggyengüléséhez, vagyis a hörgők tágulatához vezet.

A légzésben résztvevő izmok és a vázizmok edzése javíthatja a hörgőtágulatos beteg állapotát. Légzőtornával, rehabilitációs programokkal mindez elősegíthető. Orvosi ellenőrzés mellett bizonyos sportok (például kerékpározás) előnyösek lehetnek a betegek számára. A tágult hörgőkből a termelődő nyák nehezebben ürül ki. Ehhez hozzájárul a légúti nyák minőségének megváltozása, és a légutakat borító, a tisztító funkciót betöltő csillószőrök károsodása. Ez nemcsak a nyák, hanem a porszemcsék és a baktériumok távozását is akadályozza, amelynek nyomán a gyulladás krónikussá válhat, ami a hörgőfal további károsodását okozhatja.

Tüdő- és légúti megbetegedések szócikkei között található hörgőtágulat szócikk leírása szerint, oka lehet veleszületett rendellenesség, de kialakulhat az élet folyamán, egyéb betegségek következményeként, tehát szerzett úton is. Dr. Csoma Zsuzsanna, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Asztma Ambulancia vezetőjének elmondása szerinte, a bronchiectasia kiváltó oka általában az, hogy a szervezet vagy a légutak védelmi rendszere valamilyen okból sérül.

A betegek körülbelül egynegyedénél a hörgőtágulat kialakulásának pontos eredete nem ismert

A szakértő segítségével elkészült szócikkben továbbá olvashatnak a hörgőtágulat kezeléséről, megelőzéséről. Sőt egyéb hasznos tudnivalókkal is bővíthetik tudásukat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)