Az emberek negyede szenved allergiában

Virágzik a mogyoró, az éger, a nyárfa, a nyírfa, a kőris, a platán, a bükk, és sajnos virágoznak a különböző gyomnövények is. Az emberek több mint egynegyede szenved valamilyen allergiában, és az allergiások száma folyamatosan növekszik. Sajnos ez a növekedés a gyermekek körében még jelentősebb.

Az allergia a test válaszreakciója egy olyan anyaggal szemben, ami önmagában nem káros, de az arra fogékony egyénekben az immunrendszert működésbe hozza, hogy védekezzen ellene, és ez kényelmetlen, sokszor a mindennapjainkat pokollá tevő tünetekkel jár. Valójában az allergia esetén az immunrendszer túlreagál valamit, ami nem is károsítaná a szervezetünket. Tehát egy hibás reakcióról van szó.

Melyek az allergiás tünetek?

Az allergiás betegeknél - függetlenül attól, hányféle dologra allergiásak - a tünetek mindig ugyanolyan formában jelentkeznek. Ellenálló képességük az arcüreggyulladással és más légúti megbetegedésekkel szemben is csökken.

Ezek az enyhe kellemetlenségtől a napi tevékenységet súlyosan zavaró panaszokig terjedhetnek:

 • orrfolyás, orrdugulás,
 • tüsszentés,
 • könnyezés, szemviszketés,
 • kipirulás,
 • kiütések, foltok a bőrön,
 • köhögés,
 • légszomj,
 • vérnyomásesés,
 • anafilaxiás sokk (legsúlyosabb eset).

Ételallergiák bármilyen emésztőszervi zavart okozhatnak. Felerősödhet a szaglás, látás, ízérzékelés, tapintásérzet olyan mértékben, ami már irritáló, zavaró hatású. Később asztma, ekcéma, krónikus fejfájás, letargia, koncentrációzavar alakulhat ki.

Mi válthatja ki az allergiát?

Az allergiás reakciót a környezetünkben található bármilyen anyag kiválthatja. A reakciót kiváltó anyagot allergénnek nevezzük, mely általában valamilyen fehérje természetű, vagy fehérjét is tartalmazó anyag. Ha az allergén nem fehérje (pl.: penicillin), akkor előbb a szervezetben hozzá kell kötődnie valamilyen fehérjéhez, hogy kiváltsa a reakciót.

Melyek a leggyakoribb allergének?

A leggyakoribb allergének a fű és fafélék virágpora (pollen), a házipor, a poratka, a penészgombák, az állatszőr és az élelmiszerek. Kevésbé gyakran okoznak allergiát a magvak, gyümölcsök és a latex (ez utóbbi egyre több termékben benne van, éppen az allergiát okozó növényi összetevők kiváltására).

Az immunrendszer allergénre adott válasza egy több lépcsőből álló folyamat. Ennek során számos anyag szabadul fel, amely az immunsejtek közötti kommunikáció eszköze. Az immunrendszer működése, mind allergia, mind valódi betolakodó elleni védekezés esetén egy bonyolult, többszörösen egymásra ható folyamat, ami kezdetben fokozódik, de végül le is kell csendesíteni. A reakció részeként különböző szabályozó anyagok termelődnek. Ilyenek például a hisztamin és származéka, melyek értágulatot okoznak, hogy minél több fehérvérsejt érkezhessen az adott területre. Ez az anyag felelős a legtöbb tünetért, így a gyógyszeres terápia is ennek a gátlására irányul.

Bizonyos immunsejtek feladata az, hogy megjegyezzék az allergént, s így legközelebb még gyorsabban fel tudjanak lépni ellene. Ezért is lehetséges, hogy második, harmadik alkalommal erősebbek a tünetek annál, mint amikor először megjelent az allergiánk. Az allergiát általában a hisztamin termelődését gátló készítményekkel szokták kezelni, ha azonban ezek nem elegendők, akkor jön a nagyágyú, a szteroid . Ez az összes immunreakciót gátolja, nem beszélve szervezetünk más működéseiről.

Tanácsok allergiásoknak

Az allergéneket nem könnyű eltávolítani a környezetből, de néhány módszerrel csökkenteni lehet az allergiás beteget érő pollenmennyiséget.

 • Igyon nagyon sok tiszta vizet! Minden étkezés előtt fél órával, és étkezéseket követő két órával igyon meg két-két pohár tiszta, szénsavmentes vizet.
 • Az adott növény virágzási időszaka alatt tanácsos zárva tartani az ablakokat. A ház szellőztetése kora reggel vagy késő este, éjszaka történjen, amikor a levegőben kevesebb a keringő pollen. További lehetőség az ionizáló levegőtisztító használata. Ezek ma már elérhető áron megvásárolhatóak.
 • Mosson a szokottnál gyakrabban hajat, mert az ott megtelepedő pollenszemcsék is felelősek az éjszaka jelentkező tünetekért.
 • Ügyeljen rá, hogy autójában előírt időnként cserélje ki a pollenszűrőt. Autóban ne húzza le az ablakot, inkább használjon klímát, amely vizében lecsapatja a polleneket is.
 • Érdemes napi többször orröblítést végezni himalája sósoldattal, hiszen egy lélegzetvétellel több, mint 8000 pollenmolekulát lélegzünk be, melyek a nyálkahártyához tapadva fenntartják az allergiás reakciót. A sóoldat olyan töménységű legyen, hogy ne csípje a nyálkahártyát. Ez nagymértékben képes lecsillapítani a tüsszögést, orrfolyást, akár azonnal is.

Étrend-kiegészítők allergia esetén

Sokan szeretnék elkerülni a gyógyszeres kezelést, annak minden mellékhatásával együtt. Sajnos a hisztamin egy kommunikációs molekula és éppúgy részt vesz az idegi kapcsolatokban is, mint az immunrendszer esetén. Épp ezért az antihisztaminok sokaknak okoznak álmatag napokat, lassultságot, álmosságot és megnyújtják a reakcióidőt. Szerencsére azonban léteznek olyan természetes módszerek is, amelyek segítségével az allergia kellemetlen tünetei mellékhatások nélkül mérsékelhetőek.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: