A megfázás szezonja előtt

Az őszi és téli időszak rendkívül kedvez annak a betegségnek, amit közönséges megfázásnak vagy náthának szoktunk nevezni. A megfázás a mérsékelt égöv leggyakoribb betegsége. A fejlett országokban a felnőttek általában évente 2-6 alkalommal betegszik meg.

A közönséges megfázást vírusok okozzák. A vírusok közül a leggyakoribb az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírus, de más kórokozók is szerepet játszanak létrejöttében. A vírusok cseppfertőzés útján terjednek, a beteg köhögésével, tüsszentésével. Az is gyakori, hogy beteg ember nyálával, orrváladékával szennyezett tárgyat fogunk meg, a kórokozókat azután a kezünkkel a szánkba vagy az orrunkba juttatjuk. A betegség lappangási ideje rövid, 2-3 nap. Első tünetei a nyákos orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, enyhe torokfájdalom. A betegség már a lappangási időszakban is fertőz!

A meghűlés megelőzése

  • Mosson gyakran kezet, különösen, ha a családban van beteg.
  • Kerülje a náthás betegeket
  • Köhögésnél, tüsszentésnél használjon papírzsebkendőt, melyet használat után azonnal dobjon a szemétbe!
  • Köhögés, tüsszentés után mosson kezet.
  • A meghűlésben szenvedő maradjon otthon. Az ágynyugalom elősegíti a gyógyulást és másokat sem fertőz meg.

Antibiotikumos kezelés

A szövődménymentes megfázáson nem segítenek az antibiotikumok, mert azok vírusokkal szemben hatástalanok. A felesleges antibiotikum fogyasztásával a rezisztens baktériumtörzsek szaporodását lehet csak elérni, amellyel nem csak közvetlenül saját, de mások egészségét is veszélybe sodorhatjuk.

Más a helyzet, ha bakteriális felülfertőződés miatt szövődmények alakulnak ki (pl. középfül-gyulladás, arcüreg-gyulladás).

A meghűlés szövődményei

Az orrüregbe a homloküreg, az arcüreg, a rostacsontok váladéka egy félhold alakú nyíláson ("hiatus semilunaris") át az orrüregbe távozik. Ha beduzzad az orrnyálkahártya, az orrmelléküregekből a váladék nem tud távozni. Az orr-garatban normálisan is jelenlévő baktériumokkal felülfertőződik, arcüreg-gyulladás jön létre. Az arcüreg-gyulladásnál helyesen kell antibiotikumot választani. Leggyakoribb bakteriális komponensei a Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis. Ezek egyszerű penicillinkészítményekkel többnyire már nem pusztíthatók el. Helyettük inkább a korszerű, ún. makrolidek (azitromicin, klaritromicin, roxitromicin) javasoltak. Az orrmelléküreg-gyulladások legfontosabb gyógyszere mégis az orrcsepp. Használatukkal lehetséges megszüntetni az orrnyálkahártya-duzzanatát, ami által az orrüregben található félhold alakú nyílás (hiatus semilunaris) megnyílik, és a fertőzött váladék spontán ürül. A hagyományos orrcseppek helyett célszerű orrspray-t kérni a patikában, mert ezek a gyógyszert nagyobb felületen, ezáltal hatékonyabban terítik el. Az orvos olykor szükségesnek láthatja az arcüreg tűvel történő megszúrását (punkcióját), hogy ezzel segítse elő a gennyes váladék ürülését.

Ki gondolná, hogy a középfül-gyulladásnak leggyakrabban a helytelen zsebkendőhasználat az oka. A szükségtelenül erős orrfújással a fülkürtökön keresztül erősen fertőző orrváladékot préselhetünk a középfülbe, ezáltal gennyes középfülgyulladás következhet be. Az antibiotikumokra ilyenkor is szükség lehet, az orrcsepp ilyenkor is nagyon fontos a fülkürtök nyitva tartása érdekében.

Hogyan előzhető meg az antibiotikum-rezisztencia?

  • Ha orvosa szövődmény miatt antibiotikumot ír fel, azt az utolsó szemig szedje be, az előírásnak megfelelő adagolásban. Ezzel valamennyi érzékeny baktérium elpusztul, a genetikailag rezisztens kolóniákkal pedig a szervezet immunrendszere fog leszámolni. Ha nem pusztítunk el minden érzékeny kórokozót, a szervezet életben hagyhat antibiotikummal szemben genetikailag rezisztens törzseket, melyek természetes elszaporodása teszi az adott baktériumot rezisztenssé.
  • Senki másnak ne adjon antibiotikumot és mástól se fogadjon el. A korlátozott hatékonyságú antibiotikumok szedésével a fent említett folyamat gyorsabban zajlik le.
  • Meghűlés ellen, megelőző célzattal, sohase szedjen antibiotikumot. A bakteriális felülfertőződésért felelős baktériumok normálisan is jelen lehetnek az orrüregben, a garatban. Szövődményt azonban csak vírusfertőzés talaján képesek kiváltani, ami ellen az antibiotikumok nem védik meg.

Mit tegyünk a megfázás elkerülésére?

Öltözködjék az időjárásnak megfelelően. Bár a meghűlést vírusok okozzák, azok betegséget csak a lehűlt, ezáltal legyengített immunrendszerű egyéneknél váltanak ki. A túlzottan meleg öltözködés sem tesz jót, mert a felhevült testről hidegben lekerülő kabát a szervezetet annál jobban hűti.

Náthás időszakban különösen fontos az egészséges életmód. A hidegebb idő ne tartsa vissza a testmozgástól, a sporttól. Naponta sétáljon legalább fél órát a friss hideg levegőn, lehetőleg távolabb a szennyezett levegőjű városoktól. A városi levegő azonban ne tartsa vissza, ne legyen kifogás; a parkok, folyópartok levegője elég friss ahhoz, hogy megtegye egészségügyi sétáját. Fontos a megfelelő vitaminfogyasztás, már csak ezért is, mert zöldségeink, gyümölcseink ilyenkor sokkal értéktelenebbek. Ezért vitaminkészítmények szedésére is szükség lehet. Divatos ilyenkor nagyobb adag C-vitamint fogyasztani. De ne feledje: napi 1 gramm feletti C-vitaminnak kellemetlen gyógyszer-kölcsönhatásai lehetnek (pl. közömbösítheti a fogamzásgátlók hatását).

Mint minden fertőző betegségben, a sok meleg folyadék fogyasztása elősegíti a gyógyulást. A folyadékpótlásra leggyakrabban alkalmazott tea azonban legyen koffeinmentes, ellenkező esetben a leghatékonyabb gyógymód, a pihenés és sok alvás lesz megvalósíthatatlan.

Néhány tévhitről

Az alkohol fogyasztása nem védi meg a meghűléstől. Sőt, az ereket kitágítja, ami fokozza a szervezet hőleadását. Fokozottan igaz ez a forró szeszesitalokra (grog, forralt bor, stb.).

Az orrjáratok, a hiatus semilunaris nyitva tartására a kamillás, eukaliptuszolajos, mentolos inhalálás átmeneti megkönnyebbülést, közérzetjavulást vált ki. Ha azonban túl közel hajolunk a gőzhöz, a túl forró pára a gyulladást fokozhatja. Másfelől a hagyományos, fazékban forralt vízzel történő inhalálás rendkívül balesetveszélyes, ezért gyermekeknél ne alkalmazzuk!


A homloktájék infralámpás melegítésének hatékonyságát sokan vitatják. A bőrön jelentkező mellékhatásai, száraz, pikkelyes bőrgyulladás azonban rendkívül gyakoriak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)