Kolbásznak is neveztek volna egy gyereket tavaly

Rekordszámú keresztnévkérelmet nyújtottak be tavaly a leendő szülők. Általános tendencia, hogy a lányok különlegesebb neveket kapnak, mint a fiúk.

Rekordszámú, 625 keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, összesen 47 férfi és 73 női nevet javasoltak bejegyzésre – közölte a 24.hu megkeresésére az intézmény.

névadás, különleges nevek, engedélyeztetés, Nyelvtudományi Kutatóközpont
A kislányok különlegesebb neveket kapnak, mint a kisfiúk. Fotó: Getty Images

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs tájékoztatása szerint időről időre újabb divathullámokat lehet megfigyelni a névkérelmekben. 2022 egyik divatja a kettős keresztnevek megalkotása és kérelmezése volt, vagyis amikor két női nevet egybeírunk. Példaként említette az újkeletűbbek közül az Annabori, Annadóra, Annadorka, Annakarina, Annakata, Annalilla, Annaliza, Annalujza, Annaréka, Annaregina, Emmaléna, Emmaróza, Hannabella és Hannadóra neveket. Ugyanakkor annyira divatos lett ez a névforma, hogy több egészen furcsa összetételt is szerettek volna bejegyeztetni a kérelmezők, mint a Miramilla, Marimária, Zarahanna, vagy férfinevek esetében a Vidmór és a Mikafélix.

Divat a mitológia és a török sorozatok

Szintén újdonság, hogy különböző mitológiai alakok neveit kérelmezik. Ilyen volt a Heimdall, a Belona, és előfordult az is, hogy a japán mangák alakjait szerették volna névadónak: ilyen a Deter, a Napapa vagy a Reira. Ami pedig a legkirívóbb eseteket illeti, a fiúknál a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli, a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca és a Tisza is előkerült a kérelmekben.

A török nevek népszerűsége is megnőtt a televíziós sorozatoknak köszönhetően. A jóváhagyott nevek között is több török eredetűt találunk: az Ajszel és a Szeniz női, a Kadir, az Onur és a Vedát pedig férfi. A jóváhagyott nevek között magyar eredetű összesen három volt: a Veka, illetve a Maglód és a Vezekény. Előbbi női, utóbbi kettő férfinév. 

Fél év után újra kérhető egy név

A Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa azt is elárulta: gyakori, hogy egy nevet többen is szeretnének anyakönyveztetni egy éven belül. Visszatérő sláger a Noah, a Deniel és a Maya. Megjegyezte, hogy egy elutasított nevet fél év után ismét lehet kérelmezni. Többen vannak, akik próbálkoznak, de általában ennyi idő alatt nem változik meg az Utónévbizottság véleménye.

A kislányok különlegesebb neveket kapnak

Napjainkban egyre inkább az a cél, hogy mindenkinek egyedi neve legyen. Ha megvizsgáljuk a 2020-as év statisztikáját, azt látjuk, hogy az abban az évben született körülbelül 40 ezer kislánynak majdnem 1500 féle nevet adtak a szülök. Több mint ezer név tíznél kevesebbszer fordult elő, sőt ezeknek a többsége csak egyszer vagy kétszer. Az is tény, hogy a hagyományos nevek lassan feledésbe merülnek, bár ez inkább a lányoknál figyelhető meg.

Az Éva, Julianna, Ilona, Andrea nevet egyre kevesebbszer adják gyermeküknek a szülők, miközben a fiú újszülötteknél a 2020-as statisztika szerint az ötven leggyakoribb név között szerepelt a László, az András, a Gábor, a Péter, a Zoltán, az István és a János. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: