Veszélyes szembetegség, ami a gyerekeket sem kíméli

Aggasztó jelenségre hívta fel a figyelmet az Amerikai Szemészeti Akadémia: a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyesült államokbeli gyerekeknél jelentősen megnőtt az úgynevezett diabéteszes retinopátia kialakulásának kockázata.

A diabétesz szövődményeként jelentkező, a szem ereinek károsodásával járó diabéteszes retinopátia azért alattomos betegség, mert kezdetben nem jár látványos tünetekkel - hívja fel rá a figyelmet témával foglalkozó összefoglalójában az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO). 

szemészet, diabétesz
A diabéteszes retinopátia a gyerekekre is veszélyt jelent. Fotó: Getty Images

A 2-es típusú diabétesszel küzdő gyerekeknél a diagnózis felállítását követő 15 éven belül kétszer nagyobb eséllyel alakul ki szövődményként diabéteszes retinopátia, mint az 1-es típusú cukorbetegséggel küzdő társaiknál - derül ki egy témával foglalkozó tanulmányból. Éppen ezért az érintett gyerekek számára különösen fontos a rendszeres és alapos szemészeti vizsgálat, mivel így időben fény derülhet a betegségre.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekek és fiatalok aránya jóval ütemesebben növekszik, mint az 1-es típusú diabéteszeseké. Az előrejelzések hasonlóan borulátóak: az Amerikai Diabétesz Társaság (American Diabetes Association) becslése szerint 2050-re utóbbiak száma megháromszorozódhat, előbbieké pedig közel négyszeresére nőhet.

Fókuszban a diabéteszes retinopátia

Az említett tanulmányba 525 olyan gyereket vontak be, akiket 50 éven keresztül 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak. A vizsgálati eredményekből és adatokból az derült ki: amellett, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekeknél nagyobb valószínűséggel alakult ki diabéteszes retinopátia, a betegség náluk sokkal súlyosabb formában jelentkezett, mint társaiknál. Ráadásul látásuk megmentése érdekében ők nagyobb valószínűséggel szorultak műtétre, és esetükben nagyobb volt a szürke hályog kialakulásának kockázata is - foglalta össze az AAO.

Az viszont még a tanulmány szerzői számára sem világos, hogy a szemet érintő szövődmények kialakulásának kockázata pontosan hogyan függ össze a cukorbetegség típusával. A tanulmányban részt vevők száma miatt nem is érdemes általánosítani, de az eredmények a kutatók szerint mindenképpen figyelemfelkeltőek. Rávilágítanak, hogy nem szabad elhanyagolni a kezelést és a gondos utókövetést a 2-es típusú diabéteszeseknél sem.

Ezekre a tünetekre különösen figyelni kell

A diabéteszes retinopátia már jóval a szimptómák megjelenése előtt kialakulhat. Árulkodó tünet lehet, ha: 

  • foltok vagy sötét húrok lebegnek a látómezőben;
  • homályos a látásunk;
  • sötét vagy üres területek vannak a látómezőben;
  • éjszaka látási nehézségekkel küzdünk;
  • a színeket csak tompán vagy halványnak érzékeljük. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: