Cukorbetegek vagyunk? Ezek a vizsgálatok ne maradjanak ki

A cukorbetegség olyan állapot, amely folyamatosan károsítja az egész szervezetet. Éppen ezért fontos a rendszeres szövődménykivizsgálás, hogy még idejében lehessen kezelni a diabétesz esetleges káros következményeit is.

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség megnöveli bizonyos szövődmények fellépésének veszélyét. Mivel a 2-es típusú diabétesz akár hosszú évekig is jelen lehet, még mielőtt diagnosztizálnák, ebben az esetben a szövődmények súlyosabbak és előrehaladottabbak lehetnek, amikor felfedezik őket. Éppen ezért bír igen nagy jelentőséggel a rendszeres szűrés.

Vannak olyan szövődmények, amelyek már a cukorbetegség kialakulását követő hónapokban fellépnek, és a többségük fokozatosan romlik. Megfelelő terápiával és a vércukorszint optimális tartományba való terelésével azonban ezen szövődmények kialakulásának és súlyosbodásának valószínűségét jelentősen csökkenthetjük – mutatott rá dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

diabétesz, cukorbetegség, szövődmények, vércukorszint
A cukorbetegség az egész szervezetet folyamatosan károsítja. Fotó: Getty Images

A leggyakoribb szövődmények és a szükséges vizsgálatok

Mint ismert, a magas vércukorszint jelentősen károsítja az ereket és az idegeket, így a legtöbb szövődmény ezek talaján alakul ki. Mivel az erek és az idegek egész testünket behálózzák, így lényegében bárhol felléphet probléma. Nagyon fontos tehát, hogy a cukorbetegség bármely formáját diagnosztizálják nálunk, rendszeresen részt vegyünk szövődménykivizsgáláson.

Neuropátia, vagyis idegkárosodás

A cukorbetegség okozta idegkárosodást neuropátiának nevezzük. Leggyakrabban a végtagokban – főleg a lábakban – lép fel, ám bárhol előfordulhat. Nagyon fontos odafigyelni rá, hiszen a diabétesszel küzdők felénél előfordul. Tünetei közé tartozik az égő érzés, a bizsergés, a zsibbadás, az érzékkiesés (ha a végtagokban károsodnak az idegek), de jelentkezhet látásprobléma, emésztési zavar, hallásprobléma, szédülés és merevedési zavar is. A tünet tehát tulajdonképpen az adott ideg zavarától függ.

Az orvos a szövődmény fennállásának megállapításához vagy kizárásához megvizsgálja lábainkat és karjainkat. Megnézi továbbá, milyen a hő-, fájdalom- és vibrációérzetünk, illetve mennyire verejtékezünk. A vizsgálatra évente legalább egyszer szükség van.

Retinopátia

A diabéteszes retinopátia szemben lévő ér- és idegkárosodást jelent. Nagyon sok beteg ezen szövődmény kialakulását tapasztalja először. Kezdetben úszó, homályos foltok és látászavarok jelentkeznek. Később – megfelelő kezelés nélkül – a hajszálerek is sérülnek, és törékeny új erek képződnek, amelyek vérezhetnek, ráadásul megnő a hegesedés veszélye is. Mindez vaksághoz vezető retinaleválást is eredményezhet.

Fontos tudni, hogy a diabétesz ezenkívül megnöveli a zöld és a szürke hályog kialakulásának kockázatát is. Így évente érdemes látás- és szemvizsgálaton is részt venni – akkor is, ha panaszmentesek vagyunk.

Nefropátia

Igen gyakori szövődmény a diabéteszes nefropátia is. A vesében lévő hajszálerek a magas glükózszint miatt károsodhatnak, beszűkülhetnek, súlyos esetben pedig akár el is záródhatnak és vér szivároghat belőlük. Eleinte nincsenek tünetei, később viszont gyakori vizelés, véres vizelet, fáradékonyság, ödéma, táskás szemek és a vizeletben lévő fehérje jelzi a problémát. Az állapot szoros összefüggést mutat a magas vérnyomással – amely szintén a cukorbetegség szövődménye lehet –, így hipertónia esetén a vesekárosodás mértéke lényegesen nagyobb.

A szövődmény felfedezése vagy kizárása érdekében rendszeresen mérjük meg a vérnyomásunkat, illetve évente ellenőriztessük veseértékeinket.

Szív- és érrendszeri betegségek

Mint már említettük, a magas vércukorszint jelentős mértékben károsítja az ereket – ez már prediabétesz esetén is előfordulhat. A magas vércukorszint ugyanis szűkíti az ereket, ennek következtében pedig a vérnyomás megnő, az erek sérülékennyé és merevvé válnak, ráadásul könnyen plakkok és vérrögök is kialakulhatnak bennük. Éppen ezért a diabétesszel küzdőnek igen fontos a rendszeres angiológiai/kardiológiai vizsgálat.

Cukorbetegek körében gyakrabban fordul elő úgynevezett pattanó ujj, egy kezet érintő, ínhüvelygyulladás okozta elváltozás – állapították meg svéd kutatók. A jelenség hátterében a magas vércukorértékek húzódhatnak meg.

Megfelelő kezeléssel a szövődmények ellen

A legjobb, ha megelőzzük ezeket a szövődményeket, ennek egyedüli módja pedig a vércukorszint kordában tartása. Ezért elengedhetetlen a beteg aktív közreműködése a terápiában. Tartsuk be mindig a kezelőorvos által mondottakat, alkalmazzuk az előírt terápiát, kövessük a dietetikus által előirányzott diétát, valamint ne hanyagoljuk el a rendszeres testmozgást sem – hangsúlyozta dr. Polyák Annamária.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: