Vérvizsgálat: ez derülhet ki a pajzsmirigyről

A lakosság nagyjából 10-15 százalékát érinti a pajzsmirigybetegség valamely formája. Funkcionális zavarait sok esetben későn diagnosztizálják, pedig laborvizsgálatokkal hatékonyan kimutathatóak.

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található, pillangó alakú szerv, amelynek működését az agyalapi mirigy szabályozza. Két fontos hormont termel, az athyroxint és a trijód-thyrontint, amelyek az alapanyacsere szabályozásában vesznek részt. A pajzsmirigybetegségek kialakulásának egyik oka a Magyarországon jellemző alacsony jódfogyasztás, amely már önmagában kiválthatja a szerv megnagyobbodását.

A betegség hosszú ideig lappanghat

Az elváltozások hosszú ideig lappanghatnak, tünetek gyakran csak évekkel a betegség kialakulása után jelennek meg. Leggyakrabban súlyváltozás, emésztési és alvászavarok, fáradtság, hangulatingadozás, gombócérzet a torokban, menstruációs és termékenységi problémák, nyakfeszülés, izom- és ízületifájdalmak, valamint bőr- és hajproblémák utalnak a betegségre. A panaszokra általában jellemző, hogy nyáron jelentkeznek intenzívebben.

Pajzsmirigy-túlműködés esetén jellemző lehet a nagy mennyiségű étkezés ellenére tapasztalható fogyás, hasmenés, fokozott izzadás, remegés, szapora szívverés és gyakori idegeskedés is, míg az alulműködés inkább hízással, hidegintoleranciával, depresszióval, ödémával és a székrekedéssel jelentkezik. Az úgynevezett strúma a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti, amelynek oka leggyakrabban jódhiány, de – más típusú – kóros elváltozást okozhatnak ciszták és daganatok is. A pajzsmirigy leggyakoribb autoimmun megbetegedése a Hashimoto thyreoiditis, amely krónikus gyulladásként elsősorban a nőket érinti: 25-30 felnőtt nő közül 1 ennek a betegségnek valamelyik formájában szenved.

A pajzsmirigybetegség elsődleges diagnosztikája

Amennyiben felmerül a pajzsmirigy működési zavarának lehetősége, vagy a családban halmozottan előfordul valamely fajtája, érdemes kérni a kivizsgálást. Ehhez elsődleges lépés a vérvétel. A laboratóriumokban célirányosan összeállított, a pajzsmirigybetegségek diagnosztizálására alkalmas csomagok tartalmazzák azokat az alapvető pajzsmirigyvizsgálatokat, melyek segítségével fény derülhet a pajzsmirigy rendszertelen működésére, valamint kereshetők konkrétan a Hashimoto-betegségre utaló paraméterek is.

A kivizsgálás fontos része a vérvétel. Fotó: Getty Images
A kivizsgálás fontos része a vérvétel. Fotó: Getty Images

A vérvétel tájékoztatást nyújt a pajzsmirigy hormonális alapfunkcióiról (TSH, fT3, fT4, anti-TPO), a vérképző rendszerről (vérkép, vas, transzferrin), a lebontási termékekből kiszűrhető elváltozásokról (karbamid, húgysav, kreatinin, összbilirubin), valamint a szervezet fontosabb enzimeinek (GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz) működéséről. Az elkészülő lelet megmutatja a szervezet ionháztartásának állapotát (Na, K), a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréréjét (triglicerid, koleszterin, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, vércukor, összfehérje, albumin), illetve jelzi az éppen zajló gyulladásos folyamatokat (vérkép, CRP) is.

További vizsgálatok és kezelés

Amennyiben a laboratóriumi eredmények alapján igazoltnak látszik a pajzsmirigyfunkció zavara, minden esetben ajánlott endokrinológus szakorvoshoz fordulni, aki indokolt esetben további vizsgálatokat – például ultrahangot, biopsziát – rendelhet el a pontos diagnózis felállítása érdekében. A terápiát természetesen mindig egyénileg kell meghatározni, elsősorban a kiváltó okoktól és a már kialakult állapot súlyosságától függően. Kezelési lehetőségként szóba jöhet a célirányos életmódváltás – megfelelően változatos étkezés, rendszeres mozgás és a dohányzás elhagyása – mellett a gyógyszeres kezelés vagy jódterápia, valamint indokolt esetben különböző műtéti eljárások.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: