Keresztallergia: miért fontos utánajárni?

Sokan tapasztalhatják, hogy bármennyire is vigyáznak, igyekeznek kerülni az adott allergén(eke)t, amely(ek)re allergiásak, panaszaik váratlanul fellángolnak. Különösen gyakori ez nyáron, ami az allergia főszezonjának tekinthető. Ilyenkor általában a keresztallergia jelensége áll a háttérben.

Ahhoz, hogy megértsük, mi a keresztallergia, fontos tisztába kerülnünk azzal, miért lesz valaki egyáltalán allergiás. Erről pedig tulajdonképpen immunrendszerünk tehet, amelynek az a feladata, hogy megvédje szervezetünket a külső veszélyforrásoktól, amilyenek például a vírusok és baktériumok. Ha ezek bejutnak a testünkbe, azimmunrendszerfelismeri és lokalizálja őket, majd támadást indít ellenük. Azonban előfordul, hogy immunrendszerünk téved, és valójában teljesen ártalmatlan ingerekre is aktivizálja ezt a védekező folyamatot. Allergia alatt tehát az immunrendszer fokozott, kóros válaszát értjük olyan anyagok ellen, amelyek alapvetően nem jelentenek fenyegetést a szervezetünkre. Ezeket az anyagokat összefoglalóan allergéneknek nevezzük. Az adott allergénnel érintkezve először antitestek termelődnek, később pedig - amikor ezek az antitestek ismét találkoznak az allergénnel - beindítanak egy immunválaszt, amelynek során többek között hisztamin szabadul fel, gyulladást generálva. Ez a gyulladás pedig számos különféle fizikai (akár életveszélyes) tünetet eredményez.

Tejallergia vagy laktózérzékenység? Ez a különbség A kiváltó okok és néhány tünet is egyezhet, mégis két teljesen eltérő betegségről van szó, amiket más-más vizsgálatokkal lehet kimutatni. Részletek itt.

A legfontosabb teendő, ha allergiára gyanakszunk

Ha bizonyos időszakokban sokat tüsszögünk, viszket a szemünk, eldugul vagy folyik az orrunk, vagy például egyes ételek, ételcsoportok fogyasztása utána emésztési panaszaink, bőrproblémák jelentkeznek, akkor jogos a gyanú, hogy valamire allergiásak vagyunk. Hogy mi az az allergén, ami kiváltja nálunk ezt a reakciót, ma már viszonylag könnyen kideríthető különböző tesztek segítségével. Ezek közül általában a vérvétellel járó allergiavizsgálat adja a legbiztosabb eredményt, ráadásul praktikus is, mert allergiagyógyszer szedése mellett is elvégezhető, szemben az úgynevezett Prick-teszttel vagy bőrvizsgálattal.

Ha pedig kezünkben az értékelés, és immáron tudjuk, milyen allergén(eke)t érdemes kerülnünk, többé-kevésbé képesek lehetünk kordában tartani a tüneteket. Hiszen nincs más dolgunk, minthogy a tőlünk telhető legnagyobb mértékben kerüljük az adott anyago(ka)t, amennyiben pedig ez nem igazán lehetséges (például pollenallergia esetén), akkor különböző gyógyszerekkel csökkenthetjük a panaszokat.

Fontos, hogy az allergiát ne hagyjuk felderítetlenül és kezeletlenül, mert az szövődmények, illetve újabb allergiák megjelenéséhez vezethet. Az allergiások esetében gyakoribbak a légúti megbetegedések is, mindemellett az életminőségünket is jelentősen rontja, ha például a tartós orrdugulás miatt hetekig nem tudjuk kipihenni magunkat.

Mi az a keresztallergia?

Igen ám, de sokszor úgy érezhetjük, hogy bármennyire is igyekszünk kerülni az adott allergén(eke)t, amelyre a vizsgálatok szerint túlérzékenyek vagyunk, olykor mégis felerősödnek a panaszaink. Az ilyen fellángolásokat vizsgálva fedezték fel tudósok a keresztallergia jelenségét. Bizonyos anyagok molekuláris szerkezete ugyanis lehet annyira hasonló, hogy a szervezet nem feltétlenül tud különbséget tenni közöttük. Emiatt ha az egyiket veszélyes elemként azonosítja az immunrendszerünk, akkor a másik is allergiás reakciót vált ki. A keresztallergiák három jellegzetes típusa az élelmiszer-élelmiszer allergia, a pollen-élelmiszer allergia és a latex-élelmiszer allergia.

A parlagfű-allergiások például gyakran tapasztalhatják, hogy dinnye fogyasztása után is erősödnek panaszaik. Fotó: Getty Images
A parlagfű-allergiások például gyakran tapasztalhatják, hogy dinnye fogyasztása után is erősödnek panaszaik. Fotó: Getty Images

A pollen-élelmiszer keresztallergiáról fontos tudni, hogy elősegíti az úgynevezett orális allergia szindróma (OAS) kialakulását. Ez alatt azt értjük, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor nem a pollenallergia tünetei fokozódnak, hanem először a szájüregben lép fel allergiás válasz. Ilyenkor a szájüregben kellemetlen viszketést, ajak- és nyelvduzzanatot tapasztalhatunk. Megfigyelések szerint az allergiások 5-10 százaléka körében fordul elő pollen-élelmiszer keresztallergia. Ezeket pedig azért érdemes felderíteni, mert bár a légúti tünetek csak a pollenszezonban jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma panaszai egész évben kínozhatják a beteget.

A leggyakoribb keresztallergiák

A lehetséges keresztallergiák listája folyamatosan bővül, ahogy az orvosok feltárják az egymással hasonlóságot mutató allergénkomponenseket. Az alábbi felsorolásban összefoglaljuk az eddig ismerteket.

 • Almatermésűek: nyírfa pollen, fekete üröm pollen, fűfélék, parlagfű, csonthéjas gyümölcsök, burgonya, zeller, paradicsom.
 • Avokádó: banán, kivi, latex.
 • Ánizsmag: nyírfa pollen, fekete üröm pollen.
 • Banán: nyírfa pollen, kivi, dinnye, avokádó, parlagfű, latex.
 • Bors: nyírfa pollen, fekete üröm pollen, zeller, más hüvelyesek.
 • Borsó: fekete üröm pollen, földimogyoró.
 • Burgonya: nyírfa pollen, almatermésűek, paradicsom, latex.
 • Búza: fűfélék, kivi, csonthéjasok általában, rizs, szezámmag, mák.
 • Cukkini: parlagfű.
 • Curry fűszer: nyírfa pollen, fekete üröm pollen, zeller.
 • Csonthéjas gyümölcsök: nyírfa pollen, fekete üröm pollen, mogyoró pollen, kivi, búza, szezámmag, mák, fűfélék, almatermésűek, paradicsom, földimogyoró, latex.
 • Dinnye: fűfélék, parlagfű, banán, uborka, sárgarépa, zeller, latex.
 • Földimogyoró: fekete üröm pollen, csonthéjas gyümölcsök, avokádó, szója, paradicsom, latex.
 • Hagyma: fűfélék.
 • Kapor: fekete üröm pollen.
 • Kivi: nyírfa pollen, fűfélék, fekete üröm pollen, banán, avokádó, csonthéjasok általában, búza, szezámmag, mák, latex.
 • Koriander: nyírfa pollen, fekete üröm pollen, zeller.
 • Lychee: nyírfa pollen, mangó, fekete üröm pollen, sárgarépa, zeller.
 • Mák: kivi, csonthéjasok általában, búza.
 • Narancs: nyírfa pollen.
 • Papaya: latex.
 • Paradicsom: nyírfa pollen, fűfélék, fekete üröm pollen, almatermésűek, csonthéjas gyümölcsök, burgonya, zeller, földimogyoró, latex.
 • Pirospaprika (fűszer): nyírfa pollen, fekete üröm pollen, zeller.
 • Rákfélék: poratka.
 • Rizs: fűfélék, búza.
 • Sárgarépa: nyírfa pollen, fekete üröm pollen, mangó, dinnye, uborka, zeller.
 • Szelídgesztenye: latex.
 • Szezámmag: kivi, csonthéjasok általában, búza.
 • Szója: nyírfa pollen, földimogyoró, szentjánoskenyérmag.
 • Tehéntej: más állatok teje, szója, tejalapú tápszer, tehén húsa, tehén bőre.
 • Tojás: más állatok tojása, madártoll, csirkehús.
 • Uborka: zeller, sárgarépa, dinnye.
 • Zeller: nyírfa pollen, fűfélék, fekete üröm pollen, parlagfű, almatermésűek, mangó, dinnye, uborka, sárgarépa, paradicsom, curry, pirospaprika (fűszer), bors, római kömény, koriander, ánizs, kapor, bazsalikom, majoránna, oregánó, latex.

Természetesen előfordul, hogy valakinél a fenti párosításokból csak egy vagy két anyag esetében jelentkezik keresztallergia. És persze léteznek olyan esetek is, amikor egyedi keresztallergia figyelhető meg. Ha szeretnénk biztosat tudni, ma már létezik olyan speciális allergiavizsgálat, amely képes kimutatni a bonyolult keresztallergiákat, ez az úgynevezett multiplex allergiateszt, amely előnye, hogy kevés mintából egyszerre vizsgálhatók a teljes allergének és azok molekuláris komponensei is. Elvégzésével elkerülhető, hogy feleslegesen kelljen nélkülözni valamely élelmiszert az étrendünkből, mégis a lehető legkevésbé kelljen tartanunk az allergiás reakcióktól és a velük hosszabb távon járó szövődményektől

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)