Ez a leggyakoribb gombás fertőzés

A láb bőrének, illetve körmének gombásodása az egyik legelterjedtebb bőrprobléma, és egyben a leggyakoribb gombás fertőzés: minden második ember találkozik vele élete során legalább egyszer!

A lábgomba civilizációs betegség

A lábgomba igazi civilizációs betegség, ráadásul sokkal elterjedtebb, mint hinnénk: a világon minden negyedik embert érint ez a probléma, hazánkban pedig a lakosság 50 százaléka megtapasztalhatja a gombásodás tüneteit élete során legalább egyszer. A gombáknak több százezer fajtája ismert, az ehető vargányától a mérgező galócán át, egészen azokig a szabad szemmel nem is látható apró élőlényekig, melyek a földön, a talajban, a ruhánkon vagy éppen a bőrünkön, a szervezetünk belsejében élnek. Az emberi szervezetben lévő gombák ritkán okoznak nagyobb galibát, ám ha valamilyen okból elszaporodnak, komoly betegségeket is okozhatnak.

Tudjon meg mindent a láb- és körömgomba tüneteitől és kezeléséről!

Betegséget okozó gombából (amelyek az emberre is veszélyesek) nagyjából 150 fajta van, de ezek kilencven százaléka igen ritka. A kórokozó gombákat a mikrobiológusok három fő csoportra osztják: a sarjadzógombákra, a penészgombákra és a bőrön megtelepedő ún. dermatofitonokra.

Ez a leggyakoribb gombás fertőzés
A lábgombát mindhárom gombafajta okozhatja

Ezek – többnyire az Epidermophyton és a Trichophyton fajták – a bőr felső, általában elhalt részein telepszenek meg, és felületi fertőzést okozva a bőrt, illetve a hajat, szőrt, körmöt betegítik meg. A lábgombát mindhárom gombafajta okozhatja; van, amikor csak az egyik van jelen, ám olyan eset is előfordulhat nagy ritkán, hogy mindhárommal meg kell küzdenünk a betegség kezelése során.

A dermatofiton gombák

A dermatofiton gombák a hajon, a bőrön és a körmökön jelentkező gombák, nem terjednek mélyebbre a szervezet szöveteiben. Leggyakrabban úgy kaphatjuk el őket, hogy már „fertőzött” tárgyakkal érintkezünk. Nagyszerűen megélnek ruhákon, textíliákon, törülközőkön, cipők belsejében, csempén, kozmetikai eszközökön, zuhanyzók és kádak belsejében. Ezek okozzák a lábgombás esetek legnagyobb részét.

A sarjadzó gombák

A sarjadzó gombák szintén a bőrön és körmökön nőnek. Általában minden ember szervezetében megtalálhatók, ám bizonyos esetekben – így betegség, antibiotikum-szedés vagy fogamzásgátló hatására – elszaporodhatnak.

A nondermatofit gombák

A nondermatofit gombák – penészgombák – nem a bőrön élnek, és általában nem terjednek át egyik emberről a másikra. Sajnos általában igaz a gombák mindhárom formájára, hogy rendkívül rugalmasak, könnyen terjednek a testnedvekkel is, így a gombás betegségek ritkán korlátozódnak egyetlen szervre. Így ha valaki észleli magán a fertőzést, tanácsos egy, az egész testre kiterjedő vizsgálatot végezni, nem jelentkezett-e másutt is a megbetegedés.

A gombafertőzéseket általában aszerint osztályozzák, hogy honnan indulnak ki, illetve a láb mely területeit érintik. A fertőzés leggyakrabban a lábujjak közötti részt, a köröm alatti részeket, a körömágyat és a körmöt magát érinti. Súlyosabb esetben a fertőzést átterjedhet a talpra, illetve a talp oldalsó részére. Amennyiben a gombásodást nem kezelik megfelelően, a lábról a test többi részére is átterjedhet!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

Mindenütt csökken, gomolyosodik a felhőzet, és egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk, de legalább néhány órára mindenütt kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. Az élénk nyugati, északnyugati szél délnyugatira, délire fordul, és estére mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 14 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra