Ez a leggyakoribb gombás fertőzés

A láb bőrének, illetve körmének gombásodása az egyik legelterjedtebb bőrprobléma, és egyben a leggyakoribb gombás fertőzés: minden második ember találkozik vele élete során legalább egyszer!

A lábgomba civilizációs betegség

A lábgomba igazi civilizációs betegség, ráadásul sokkal elterjedtebb, mint hinnénk: a világon minden negyedik embert érint ez a probléma, hazánkban pedig a lakosság 50 százaléka megtapasztalhatja a gombásodás tüneteit élete során legalább egyszer. A gombáknak több százezer fajtája ismert, az ehető vargányától a mérgező galócán át, egészen azokig a szabad szemmel nem is látható apró élőlényekig, melyek a földön, a talajban, a ruhánkon vagy éppen a bőrünkön, a szervezetünk belsejében élnek. Az emberi szervezetben lévő gombák ritkán okoznak nagyobb galibát, ám ha valamilyen okból elszaporodnak, komoly betegségeket is okozhatnak.

Tudjon meg mindent a láb- és körömgomba tüneteitől és kezeléséről

Betegséget okozó gombából (melyek az emberre is veszélyesek) nagyjából 150 fajta van, de ezek kilencven százaléka igen ritka. A kórokozó gombákat a mikrobiológusok három fő csoportra osztják: a sarjadzógombákra, a penészgombákra és a bőrön megtelepedő ún. dermatofitonokra.

Ez a leggyakoribb gombás fertőzés
A lábgombát mindhárom gombafajta okozhatja

Ezek - többnyire az Epidermophyton és a Trichophyton fajták - a bőr felső, általában elhalt részein telepszenek meg, és felületi fertőzést okozva a bőrt, illetve a hajat, szőrt, körmöt betegítik meg. A lábgombát mindhárom gombafajta okozhatja; van, amikor csak az egyik van jelen, ám olyan eset is előfordulhat nagy ritkán, hogy mindhárommal meg kell küzdenünk a betegség kezelése során.

A dermatofiton gombák

A dermatofiton gombák a hajon, a bőrön és a körmökön jelentkező gombák, nem terjednek mélyebbre a szervezet szöveteiben. Leggyakrabban úgy kaphatjuk el őket, hogy már "fertőzött" tárgyakkal érintkezünk. Nagyszerűen megélnek ruhákon, textíliákon, törülközőkön, cipők belsejében, csempén, kozmetikai eszközökön, zuhanyzók és kádak belsejében. Ezek okozzák a lábgombás esetek legnagyobb részét.

A sarjadzó gombák

A sarjadzó gombák szintén a bőrön és körmökön nőnek. Általában minden ember szervezetében megtalálhatók, ám bizonyos esetekben - így betegség, antibiotikum-szedés vagyfogamzásgátlóhatására - elszaporodhatnak.

A nondermatofit gombák

A nondermatofit gombák - penészgombák - nem a bőrön élnek, és általában nem terjednek át egyik emberről a másikra. Sajnos általában igaz a gombák mindhárom formájára, hogy rendkívül rugalmasak, könnyen terjednek a testnedvekkel is, így a gombás betegségek ritkán korlátozódnak egyetlen szervre. Így ha valaki észleli magán a fertőzést, tanácsos egy, az egész testre kiterjedő vizsgálatot végezni, nem jelentkezett-e másutt is a megbetegedés.

A gombafertőzéseket általában aszerint osztályozzák, hogy honnan indulnak ki, illetve a láb mely területeit érintik. Afertőzésleggyakrabban a lábujjak közötti részt, a köröm alatti részeket, a körömágyat és a körmöt magát érinti. Súlyosabb esetben a fertőzést átterjedhet a talpra, illetve a talp oldalsó részére. Amennyiben a gombásodást nem kezelik megfelelően, a lábról a test többi részére is átterjedhet!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső