Véradással a szívinfarktus ellen?

Mondhatjuk-e, hogy a véradók egészségesebbek az átlagnál? Igen, de nem csak azért, mert a véradás feltétele a megfelelő egészségi állapot. A véradás élettani hatása is kedvező.

Jobb adni, mint kapni

Jobbik énünk még felháborodik, ha a jó cselekedetek, jótékonyság, az önzetlen ajándékozás hasznáról esik szó. Hiszen akkor mi benne az önzetlen? Ha igazán őszinték vagyunk magunkhoz, tudjuk, hogy magunkért is tesszük, amikor jót teszünk másokért? tényleg jobb adni, mint kapni. A véradásnál pedig végképp. Vagy Ön netán szívesebben lenne éppen vérkészítményre szoruló embertársa bőrében? Aligha. De térjünk rá végre a haszonra!

Haszonlesők figyelmébe!

A véradás hosszú távon kifizetődő "üzlet", mégha rövid távon nem is hoz pénzt a házhoz. Magyarországon ugyanis - ellentétben például Németországgal - a véradásért nem jár fizetség. Ezzel nem csak az önzetlenséget, a biztonságot is szem előtt tartják, mert az önkéntesség egyben garanciája a véradók tisztességének is. Nem mindegy ugyanis, hogy a költséges vérvétel után felhasználható-e, és milyen minőségű a nyert vér. A jótékony véradónak mégis származik haszna önfeláldozásából.

Nőket illető előnyök férfiaknak

Az időnkénti vérveszteségből adódó átmeneti vérszegénység, és az ezzel járó vashiány például védi a szívet. Természetesen nem erre egyetlen okra vezethető vissza az, hogy a férfiakat veszélyezteti inkább a szívinfarktus, de tény, hogy a nők havi rendszerességgel jelentkező menstruációja olyan vérveszteség, amely valószínűleg szerepet játszik a szívinfarktus elleni védelemben. Talán lelki alkatukból is következik, hogy jelenleg a nők aránya nagyobb a rendszeres véradók között, de lehet, hogy fordítva jobb lenne. A férfiak összeköthetnék a csupán kicsit kellemetlent, de egészségeset a nagyon hasznossal. Egyébként, míg a nők évente háromszor, a férfiak évente ötször adhatnak vért.

Húsz perc ücsörgés az egészségért

Sokan beszámolnak róla, hogy véradás után jobb a közérzetük, könnyebbnek, frissebbnek érzik magukat. Ez persze adódhat abból is, hogy egyszerűen jót tesz a léleknek az a tudat, hogy segíthetett másokon.

A véradásnak nem az egészségmegőrzés az egyetlen személyes haszna. Mivel csakis egészséges ember adhat vért, a leadott mennyiséget mindig gondosan ellenőrzik, amely a donor számára azt jelenti, hogy rendszeresen vizsgálják egészségi állapotát. Így, ha netán fertőzés, vérvizsgálatból kimutatható betegség fenyegetné, az rövid időn belül kiderül. A véradó tehát sokkal nyugodtabb lehet egészsége felől.

Kedvet kapott?

Elvileg minden egészséges, 18. életévét betöltött és 65 évesnél fiatalabb ember adhat vért. Az ország biztonságos vérellátásához körülbelül és legalább a lakosság 5 %-ának kell rendszeresen vért adnia.

Az állami vállalati struktúrákon belül kialakult és megbízhatóan működő donorszervezés ideje letűnt. A privatizációs folyamatok a véradásban is éreztették hatásukat, de a véradók számának csökkenése inkább csak átmenetinek bizonyult. Számuk eddig még nem apadt 400 ezer fő alá.

A törvényi szabályozás védi a munkavállaló véradókat. A Munka Törvénykönyve 107. §-a alapján a véradáshoz szükséges idő igazolt távollétnek minősül, és a 151. § értelmében távolléti díj jár rá, ami alig tér el az átlagkeresettől. Ennek ellenére ma már az a jellemzőbb, hogy a véradók nem munkaidejüket, hanem szabadidejüket áldozzák véradásra. Ez a magyarázata annak is, miért találkozhatunk egyre gyakrabban bevásárlóközpontokban szervezett véradással.

Véradással kapcsolatos információkat két internetes honlapon is találhatnak, a www.ovsz.hu-n és a www.voroskereszt.hu-n. Utóbbin minden hónapban megjelenik, hol és mikor van legközelebb szervezett véradási lehetőség a fővárosban. Természetesen a körzeti vérellátókban is lehet vért adni. Oldalunkon a Friss hírek között szoktunk beszámolni a szervezett véradások idejéről és helyszínéről.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció