Megvéd a szívrohamtól a macska

Meglepő eredmények hangzottak el az Amerikai Storke Társaság Nemzetközi Stroke Konferenciáján New Orleans-ben: a macskatartás harmadával csökkenti a szívinfarktus miatt bekövetkező halálozást. Az előadás vegyes reakciókat váltott ki a szakemberekből.

A kutatók egy 10 éven tartó vizsgálatra alapozzák kijelentésüket. A Minneapolis-i Minnesota Egyetem Stroke Intézetének szakemberei összesen 4 435 30-75 év közötti amerikai részvételével végezték vizsgálataikat Dr. Adnan Qureshi intézetigazgató vezetésével. A több mint 4000 résztvevő közül 2435-en tartottak már valaha macskát, a többiek még sohasem.

A tízéves utánkövetési adatok alapján a macskatartók esélye a szívinfarktus miatti halálozásra 30 százalékkal alacsonyabb volt a macskát nem tartókhoz képest. Már évek óta ismert, hogy a pszichés stressz és szorongás összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával, különösen a szívrohamokkal. Dr. Qureshi - aki maga is macskatartó - szerint a háziállatok csökkentik a gazdájukra nehezedő nyomást, és emiatt előzik meg az infarktust.

A kutatók véleménye alapján a kutyák is hasonló hatással lehetnek az emberekre, ám a jelenlegi vizsgálatban nem volt elég kutyatartó ahhoz, hogy kimutatható eredményeket kapjanak. Kathie Cole-t azonban egyáltalán nem lepték meg a mostani eredmények. A szakember már 2005-ben beszámolt egy hasonló vizsgálatról, melyből kiderült, hogy a kutyatartás javítja a szívelégtelenségben szenvedő betegek szív- és tüdőfunkcióját. Csak azt sajnálja, hogy sok tömbházban vagy ápolási otthonban lakó betegnek nincs lehetősége a háziállattartásra, és emiatt ők meg vannak fosztva ettől az egyszerű és olcsó stresszenyhítő módszertől.

A kutatási eredményekkel szermben tamáskodók arra hivatkoznak, hogy mivel a vizsgálatban nem került sor az emberek személyiségének elemzésére, nem biztos, hogy a macska jelenléte a védő hatású. Lehetséges, hogy egyszerűen a macskatartók személyisége, illetve életmódja segít elkerülni a szívrohamot.

Korábban egyébként szintén ellentmondásos eredmények láttak már napvilágot a témában. Egy 1995-ös felmérés szerint a kutyatartók valóban védettebbek a szívroham túlélése szempontjából, ám a macskatulajdonosok éppen ellenkezőleg, még veszélyeztetettebbnek számítanak, mint az állatok nélkül élők. Dr. Robert Myerburg kardiológus szakorvos szerint ez egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy sokkal többen allergiások a macskára, mint a kutyára.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció