Inzulin, a hatékony védelem

A megfelelő időben elkezdett inzulinkezeléssel az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegek esetében is elérhető, hogy a beteg életfunkciói ugyanúgy működjenek, mint egy egészséges embernek.

A "fegyelmezett" betegnek jobbak az esélyei

A vércukorszint megemelkedését alapvetően nem érzi a beteg, így ha nincs megfelelő kontroll, a szövődmények láthatatlanul alakulnak ki. Az az érintett, aki betartja az előírásokat (diéta, mozgás, terápiás fegyelem), vércukrát is rendszeresen ellenőrzi - ezáltal megismeri szervezete működését- többet tud szervezete állapotáról mint azok az egészséges emberek, akik nem rendelkeznek naprakész információval anyagcsere állapotukról. A legfrissebb tudományos eredmények szerint az inzulin terápia korai megkezdése döntő hatású a 2-es típusú betegek esetében is, hiszen így a páciensek mihamarabb az egészséges szintre állíthatják vissza a cukorbetegség által megzavart életfunkciójukat. A 2-es típusú cukorbetegek kezelésében a korai inzulinterápia alkalmazásához a szakmai ajánlások, valamint a 2008. január 1-jén bevezetett finanszírozási támogatások kedvező feltételeket teremtettek. Jelenleg mintegy 100.000 2-es típusú diabeteses beteget kezelnek inzulinnal, de még többen szorulnának inzulinterápiára. A betegek többségének még mindig félelmei vannak az inzulinnal kapcsolatban. "Ezeket a félelmeket és tévhiteket mi, orvosok az érintettek érdekében szükségesnek látjuk eloszlatni"- mondja Dr. Vándorfi Győző főorvos, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja.

Kerüljük el a szövődményeket

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében az orvosok elsőként az életmód-terápiát (diéta és mozgás) és a tablettás kezelést alkalmazzák. A terápia akkor mondható megfelelőnek, ha a beteg anyagcseréje egyensúlyban van, melyet a HbA1c 7% alatti szintje jelez. Abban az esetben, ha ez az érték nem megfelelő, terápiaváltásra van szükség. Ez a 2-es típusú betegek esetében a különböző támadáspontú tabletták kombinálásán kívül az inzulin ún. korai alkalmazását jelenti a tablettás kezelés kiegészítéseként. Az inzulinterápiára való átállást az érintettek gyakran állapotuk végső romlásaként értelmezik - ez az egyik leggyakoribb tévhit. Ezt a félelmet az orvosok igyekeznek eloszlatni, és az inzulint minél hamarabb alkalmazni, hiszen sokkal jelentősebb az az egészségkárosodás, mely a nem megfelelő terápia miatt következik be.

Előfordulhat, hogy az inzulinterápia bevezetése némi testsúlynövekedést eredményez. Nem ez jelenti azonban a 2-es típusú cukorbetegeknek a legnagyobb problémát, melyre rávilágított az érintettek körében végzett Szonda Ipsos kutatás is. A megkérdezettek mindössze egy százaléka jelölte meg legsúlyosabb gondként a súlyproblémát, míg ötvenkét százalék a szövődményeket említette. Ha mégis előfordul testsúly gyarapodás, az természetes folyamatnak tekinthető, hiszen a korábbi cukorürítés, mely a vizeleten keresztül történt, megszűnik. A szervezet anyagcsere folyamatai helyreállnak, így a szövetek újra épülni tudnak.

A komplex életmód-terápia hatékonysága

Dr. Vándorfi Győző véleménye szerint ma Magyarországon, a világon fellehető legmodernebb cukorbeteg kezelési eljárások elérhetők. Örvendetes, hogy a korai, un bázis inzulinkezelésre a korábban már alkalmazott inzulinok mellett már két modern, ugyan különböző hatástartamú, de kevesebb hipoglikémiát (kóros vércukoresés) okozó inzulin is rendelkezésre áll.

Vándorfi Győző sok diabetológus kollegájával együtt az egyénre szabott terápia híve, hiszen nincs két egyforma ember, nincs két egyforma beteg. "Ebben áll, többek között a cukorbetegség kezelésének a lényege" - hangsúlyozza a főorvos.

Testsúlygyarapodás esetén szükséges megvizsgálni a beteg étkezési szokásait, diétáját, a napi energia-bevitelt. Gyakori hiba, hogy a diabéteszes betegek szénhidrátszegényen étkeznek. Ez szinte állandó éhségérzetet eredményez, melynek leküzdése általában hússal, felvágottal vagy tejtermékkel történik. Ezek nem tartalmaznak szénhidrátot, viszont magas a zsírtartalmuk, ezért az energiabevitel könnyen az optimális szint fölé emelkedhet. Természetesen elengedhetetlen a terápia mellett a diéta és a mozgás, vagyis a komplex életmód-terápia, hogy a szövődmények elkerülése minél hatékonyabb legyen.

A tapasztalat szerint a szúrástól való félelem hamar elmúlik, ha a páciensek anyagcserehelyzete rendeződik és emiatt jobban érzi magát. Problémamentesen, különösebb akadály nélkül képesek a korszerű inzulinadagolók (penek) segítségével az inzulinterápiát alkalmazni.

A beteg és az orvos számára is az a legfontosabb szempont a 2-es típusú diabétesz kezelésénél, hogy a terápia hatékony legyen, hozzásegítse a cukorbeteget a szövődmények leghatékonyabb elkerüléséhez. Erre pedig nagyon gyakran csak az inzulin alkalmas, melynek adagolását minél később kezdik el, annál kevésbé bizonyul sikeresnek a kombinált terápia.

Hevesi Tamás a cukorbetegekért

Ma Magyarországon, a világon fellehető legmodernebb kezelési eljárások elérhetők."Egy cukorbetegnek testedzéssel és diétával kell kontroll alatt tartania a súlyát. Ez nagyon fontos kérdés, ne hagyjuk félrevezetni magunkat" - hangsúlyozza Hevesi Tamás, aki a cukorbetegek egyik szószólója és az "Egészségesebben az egészségeseknél - cukorbetegen?" mozgalom arca. "Sajnálattal olvasom azokat a cikkeket, melyek a karcsúsító inzulinról szólnak. Mint érintett nagyon veszélyesnek tartom, hogy egy életmentő gyógyszerrel játszanak, és olyan hatást tulajdonítanak neki, mely a cukorbetegeknek félrevezető. Gyakran ezeknek az üzeneteknek reklám íze van. Nagyon fontos leszögezni, hogy az inzulin fő szerepe az anyagcsere-működés stabilizációjában van és nem a fogyás előidézésében. Egyetlen inzulin sem fogyasztószer. A különböző inzulinok különböző hatással vannak a testsúly gyarapodásra, a különbség azonban nehezen megítélhető, és nem látszik jelentősnek. A mozgalom minden állomásán hangsúlyozzuk a betegek önkontrolljának és az életmódváltásnak szerepét."

Olvassa el interjúnkat Hevesi Tamással!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: