Egészséges ételekkel a krónikus gyulladás ellen

Az étrend megváltoztatása akár már 6 hét alatt képes jelentősen csökkenteni a gyulladás kockázatát, így a súlyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét is - állítják az Aucklandi Egyetem kutatói.

"A gyulladás számos krónikus betegség kiváltó oka, illetve katalizátora lehet, köztük az Alzheimer-kór, különféle kardiovaszkuláris betegségek, bizonyos rákfajták, számos autoimmun betegség, a reumás köszvény, a Crohn-betegség és a 2-es típusú diabétesz is összefüggésbe hozható a gyulladással" - mondta Lynette Ferguson, az Aucklandi Egyetem táplálkozástudományi professzora.

A kutatások megerősítették, hogy a gyulladás mértéke jelentősen lecsökken a megváltozott étrend hatására, amely sok omega-3 zsírsavat, gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, miközben kevés finomított gabonát, telített zsírt és cukrot engedélyez. Ezek a tulajdonságok alapvetően sokban hasonlítanak a mediterrán étrendre, amelyről már korábban is kiderült, hogy védelmet nyújt bizonyos krónikus betegségek ellen.

A vizsgálatok során a professzor és kutatótársai a látszólagosan egészséges résztvevők biomarkereit vizsgálták, köztük az úgynevezett C-reaktív proteint (CPR), melynek jelenléte legtöbbször gyulladásra utal, és a vérteszttel könnyen kimutatható. A harminc egészséges önkéntes egyik része mediterrán típusú étrendet követett 6 héten keresztül, tehát sok halat, zöldséget, gyümölcsöt, olívaolajat és avokádót ettek , míg a másik felük pedig továbbra is megszokott, telített zsírokban és cukorban gazdag étrendjüket követték.

"Ez meglehetősen szűk körű tanulmány volt, amely egy jóval nagyobb, átfogó jellegű vizsgálat előkészítését szolgálta, mégis nagyon jelentősnek bizonyult, mivel az eredmények jól tükrözték, hogy ilyen rövid időszak alatt is jelentős javulás állt be a résztvevők rizikófaktorai tekintetében a megváltozott étrend hatására" - foglalta össze a tanulmány eredményeit Ferguson professzor. A kutatás végleges eredményei márciusra várhatók.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -3, +3 °C
Minimum: -9, -4 °C

Több órára kisüt a nap, közepesen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Az élénk, erős lökésekkel kísért északi szélben -3, 3 fok között alakulnak a csúcsértékek. Hétfőn nem jön újabb front, de a tartósan fagyos időben sok panasz egyáltalán nem mérséklődik. Most is jellemzőek lehetnek az ízületi problémák, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokan szenvedhetnek ismétlődő rosszullétektől. A fejfájás gyakorisága nem csökken, a görcsös típusú lehet a leggyakoribb. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: