Amputáció helyett fürdőkúra

A mofettába lépve meghökkentő látvány fogad: a mélyedésbe épített padokon ülő emberek között színes lufi lebeg. A láthatatlan anyagban fürdőzőknek természetes, hogy nem esik le. Békésen üldögélnek. Sokan lábuk meglétét köszönhetik a helynek.

Mi van a mofettában?

A mofetta nem valamilyen csodatévő templom vagy szentély, hanem - a geológusok meghatározása szerint - "sok széndioxidot tartalmazó, viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgés".

A Mátra északi lábánál fekvő község területén átfutó vulkáni törésvonal mentén a föld mélyéből szivárog föl a széndioxid. A borospincékben előforduló gázmérgezéses balesetek és a fizika órai kísérletek tapasztalatából tudjuk, hogy ez a kilégzéskor amúgy általunk is kibocsátott gáz töményen belélegezve fulladást okozhat. Az egész faluban több száz liter gáz jön a felszínre óránként. Az itt élők megtanultak vele együtt élni, ezért az elmúlt évszázadban egy-egy tömeges baromfipusztuláson és két szerencsétlenül járt kútásó halálán kívül más baleset nem írható a széndioxid számlájára.

Európában egyedülálló gázkeverék

1992-ben azután fokozott gázföláramlással hívta föl magára a figyelmet a gázforrás; a helyiek tömegesen jelentkeztek az orvosnál fejfájással, bizonytalan panaszokkal. Az ÁNTSZ megállapította, hogy a CO2 koncentrációja a határérték fölé emelkedett. Az akkor kialakult katasztrófa-helyzet végül mégis kedvező fordulatot hozott, mivel ráirányította a figyelmet e természeti kincsünkre. Marx György, az ELTE azóta elhunyt fizikaprofesszora vetette fel, hogy amennyiben a mátraderecskei gáznak hasonló az összetétele a Kovászna megyei mofettákéhoz, akkor akár gyógyítani is lehet vele. Erdélyben évszázadok óta ismertek a "gyógygödrök", az orvosi tapasztalatok száz éves múltra nyúlnak vissza.

Az elemzés során kiderült; ugyanúgy 90% fölötti a CO2 aránya, mint az Erdélyben feltörő gázban, nincs viszont benne a reumatikus és mozgásszervi panaszokra ható kénhidrogén és kéndioxid. Radon-koncentrációja tízszeres az erdélyinek.

Kontinens-szerte ritka jelenség a természetes gázfürdő. A 20-30 erdélyi "gyógygödör" mellett Ausztriában, Bad Gasteinben van hasonló gázforrás, valamint Nápoly mellett egy úgynevezett kutyabarlang, ott azonban 33%-kal alacsonyabb a CO2-koncentráció.

Széndioxidból gyógygáz

Mátraderecskén a mofettában az egy kilométeres mélységből eredő gázfeltörés hozama az időjárástól, légnyomástól függően változó, átlagosan 400 l/óra. Az elegy 5-10 térfogat-százaléknyi radont és 85-95 tf% széndioxidot tartalmaz. A gáz a gyógymedencékben derékmagasságig ér, a fölösleget a szabadba eresztik, ahol kellően felhígul, így már nem veszélyes.

A medencébe gyalogolva az ember hamarosan kellemesen meleg, bizsergető érzést érez a lábán, illetve a szén-dioxid-gázzal érintkező bőrfelületeken az alattuk futó erek kitágulása miatt, a bőr felszíne pedig enyhén kipirul. A bőrön átdiffundáló gáz ugyanis reflexes mechanizmuson keresztül tágítja az ereket, hatása nem csak a bőrben, hanem mélyebb szövetrétegekben, a kötőszövetekben és a belső szervekben is megnyilvánul. A kicsi verőerek, az arteriolák nyitottsága az ún. Doppler-vizsgálattal jól kimutatható. A gázfürdő hatására a szív erősebb összehúzódásokat végez, a légzés mélyül, a vérnyomás csökken. A kezelést követően a fürdőző aluszékonyabb lesz. A gyógygáz rendkívül alkalmas a szív- és perifériás verőérbetegségek - így például alsó végtagi érszűkület -, magasvérnyomás, a cukorbetegek érszövődményeinek, érműtétek utáni állapotok kezelésére, arthrosisokban, csontritkulás esetén.

A radon nemesgáz, mely a földkéregben előforduló rádiumból keletkezik, a bőrön keresztül jut be a szervezetbe, és már 20 perces fürdőzési idő után szétoszlik a jó vérellátású területeken. Fokozza a sejtek anyagcseréjét, a szabad gyökfogók termelődését, az immunrendszer működését, ennél fogva számos krónikus betegség tüneteit enyhíti. A hatás késleltetett, a kúraszerű kezelés végén, sőt azután a legerősebb.

Az elegy két összetevője valószínűleg erősíti egymás élettani hatását. 1999-ben az Országos Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság végül gyógygázzá minősítette.

Érszűkületes lábak éltetője

Dr. Gyetvai Gyula, mátraderecskei Széndioxid Szárazfürdő és Gyógyászati Központ főigazgatója évek óta fáradhatatlanul dolgozik a gyógyító komplexum működéséért és fejlesztéséért. A volt belgyógyász főorvos korábban a kékes-parádfürdői intézményt is vezette. Nyugdíjba vonulása előtt kilenc éven át volt az Egri Kórház főigazgatója. Ezután kérték föl a mofetta vezetésére.

A bizonyítékokra alapuló orvoslás korában milyen vizsgálatok támasztják alá a szárazfürdő jótékony hatását? - kérdeztük.

Jelenleg is folynak olyan kutatások, amelyek a betegek hosszú távú követésével fogják tudni igazolni a gyógyhatást. Közvetlenül kezelés előtt és után végzett hőkamerás felvétellel nagyon jól megmutatható a megjavult vérellátás. A betegek arról számolnak be, hogy végtagfájdalmaik jelentősen enyhülnek. Aki például a kezelés előtt már 80-120 méter megtétele után annyira fájlalta a lábát, hogy nem tudott tovább gyalogolni, a kúra után sokkal többet, 200 métert vagy ennél nagyobb távolságot is meg tudott tenni megállás, nagy fájdalom nélkül. Van olyan betegünk, aki évente kétszer látogat el hozzánk, és esküszik rá, hogy a széndioxid-fürdőknek köszönheti, hogy még megvan a lába. Lényegében ugyanolyan hosszú távon hat, mint a gyógyvizes fürdők, melyeknél a betegek 10%-ánál a kezelést követő 1 évre bizonyítható a gyógyhatás, 80 százalékuknak fél évre javult az állapota. Ez az oka, hogy az OEP által támogatott gyógyfürdő-beutaló is félévenként jár. Csupán a betegek 10 százalékénál nem mutatható ki javulás.

Hogyan találnak rá orvosok és betegek az intézményre, és milyen költségekkel kell számolnia a gyógyulni vágyóknak?

A szakorvosok között a közel tíz éves múlt miatt már ismert és elismert a mofetta, így a legkülönbözőbb helyekről érkeznek a betegek, akik egymásnak is ajánlják a kúrát. Az elmúlt másfél évben Észak-Kelet-Magyarországon minden orvoshoz eljuttattunk egy komoly ismertető anyagot, a specialisták küldik is a betegeket.

Sajnos a már 2003-ban megigényelt OEP-finanszírozás még várat magára, egyelőre önköltségi alapon zajlik a gyógyítás. (Egy kezelés egyébként orvosi felügyelettel és ellátással 1000 Ft-ba kerül.) A Pénzügyminisztériumban van az egészségügyi miniszter és az OEP támogatását élvező kérelem. Fontos lenne, hiszen Magyarországon egymillió érbeteg van, és ennek következtében háromszor annyi végtag-amputáció történik, mint Nyugat-Európában.

Az idejáróknak kevesebbet kellett kórházba, rendelőintézetbe menniük, sokszor a szükséges gyógyszermennyiség is csökkenthető, a betegállományban töltött napok számáról nem is beszélve. A kezelésre fordított pénz tehát megtérül.

A jelenleg is folyó fejlesztésekkel gondolnak-e külföldi vendégekre?

A régi mofettában 80-120 beteg ellátására volt mód, az átadásra váró új épülettel 300 pácines ellátására lesz lehetőség. A reuma-szakrendelés és az igazgatóság már ott működik. Elsődleges feladatunk a magyar érbetegek kezelése, 300-400 ezer súlyos állapotú beteg vár ellátásra, de feltehetőleg még egyszer ennyien szorulnának rá, csak nem tudnak róla. Hosszabb távon tervezzük, hogy külföldi biztosítókkal is szerződést kötünk, miután a Magyar Balneológus Társaság a 2004. novemberében szervezett vándorgyűlésén a világ minden tájáról, nagyrészt Európából összesen 15 országból is jöttek neves orvosok, és elismerésüket fejezték ki az eredményeinkkel kapcsolatban. Most is van egy-egy külföldi betegünk, de várható, hogy megnő az érdeklődés.

Ruhástul a medencébe

A kezelések orvos és szakképzett egészségügyi szakszemélyzet felügyelete mellett kúraszerűen történnek, egy kúra 15 kezelésből áll. Első alkalommal a betegek 15 percig ülnek a gázban, a továbbiakban naponta egyszer 25 percig. A CO2 szintjét az elalvó gyertya lángja és az oxigénnel telített léggömb jelzi. A fürdőzés itt nem fürdőruhában, hanem kényelmes - lehetőleg pamutból készült - otthoni viseletben, jól rögzíthető cipőben, szandálban zajlik.

Mellékhatása nincs, inkább ellenjavallatok. Szívelégtelenség, szívritmus-zavarok, asztmás nehézlégzés, gyulladásos betegségek, lázas állapotok, 200/100 Hgmm feletti magasvérnyomás, rosszindulatú daganatos megbetegedések, pajzsmirigy-betegségek, gyakori eszméletvesztéssel járó állapotok esetén nem szabad igénybe venni a fürdőt. A terhesség, menstruáció, 18 év alatti életkor is kizáró ok.

A széndioxid szárazfürdő-kúrához szükség van a kórházi zárójelentésekre, a fontos leletek fénymásolatára, EKG-vizsgálatra, egy hónapnál nem régebbi laboratóriumi vizsgálatokra, mellkasröntgen-felvételre vagy tüdőszűrő kiskönyvre, valamint egy kitöltött jelentkezési lapra, melyet az intézménynél lehet igényelni.

Mátraderecske természeti kincsekben gazdag, fekvése szemet gyönyörködtető, levegője tiszta. Strandfürdője is van, melynek vize bőrbetegségekre és reumatikus bántalmakra javallott. Kifejezetten alkalmas arra, hogy nagyobb, több generációs családok együtt tölthessék el itt a nyaralásra, pihenésre és immár gyógyulásra szánt szabadság idejét.

További információ: Széndioxid Szárazfürdő és Gyógyászati Központ, 3246 Mátraderecske, Mátyás király u. 19/a., Telefon: 36 / 576-200, Fax: 36 / 576-204, E-mail: mofetta@axelero.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció