A lábak védelmében

A legtöbb nő ösztönösen ügyel a külsejére: milyen a sminkje, a ruhája, csinos-e a cipője. A várandósság alatt azonban kissé háttérbe szorulnak a külsőségek. A ruhavásárlás első szempontjává válik, hogy "végig beleférjek".

És a cipő? Nos, a cipő csak kényelmes legyen, a többi nem számít!

Bár vannak kismamák, akik az utolsó hónapban is testhez simuló ruhákban és tűsarkú cipőkben tipegnek az utcán, azért ők még mindig a kivételt jelentik, ami erősíti a szabályt: várandósság alatt a legfontosabb szempont a kényelem.

Ha dagad a boka

Ahogy nőni kezd a pocak, az anyukák igyekeznek szabadulni mindentől, ami szorít. Akár a könyvek vagy a védőnő tanácsait fogadják meg, akár a saját fejük után mennek, ennél jobbat nem is tehetnének a testükkel.

A megnövekedett méh amúgy is nyomni kezdi azokat a vérereket, amelyek a test alsó részéből szállítják vissza a vért a szív felé.

Ezt a kismama észre sem venné, ha nem kezdene el egyik napról a másikra szorítani a jegygyűrűje vagy a cipője. El is rémül szegény, ha a lábára néz, úgy bedagadt a bokája.

Hamar megtudja, hogy a fokozott vízvisszatartás miatt keletkezett a vizenyő a végtagjain, ám az okok nem vigasztalják, amikor már a leendő apuka három számmal nagyobb cipőjébe sem fér bele a lába. Aki a várandóssága alatt folyamatosan dolgozni kényszerül, egészen az utolsó hónapig, váltson kényelmes cipőre!

A magas sarok a megnövekedett testsúly miatt sem ideális, ráadásul a stabil álldogáláshoz is komoly egyensúlyozásra kényszerülünk. A nagyon lapos cipő szintén gondokat okozhat, megbonthatja a gerincoszlop egyensúlyát. Aki harántsüllyedésre is hajlamos, biztosan lúdtalpas lesz, mire megszületik a kisbabája, jobb ezt megelőzni.

A két-három centiméteres sarokkal ellátott, kényelmes, inkább bő, mint szűk cipő - esetlegesen lúdtalpbetéttel - tökéletes megoldás. Munkahelyre nyugodtan vigyünk magunkkal papucsot, ha abban érezzük jól magunkat, senki sem fog szólni érte!

Vizenyő, visszér

A terhesség második felében gyakori a vizesedés, a végtagok ödémásodnak. Főként estére, és különösen a nagy nyári melegben dagad be a kismama bokája. Bár kellemetlen és nem is túl esztétikus tünete a terhességnek, orvoshoz csak akkor kell vele fordulni, ha az anyuka arcán, kezén is jelentkeznek a duzzanatok. Ez ugyanis a terhességi toxikózis (mérgezés) előjele lehet. Ha az ödémásodás mellett a nagy súlygyarapodás és a magas vérnyomás is jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz!

A visszereket szintén a megnövekedett testsúly, a hormonok okozzák. Az erek igyekeznek kitágulni, hogy feladatukat rendben el tudják látni, és ezek a tágulatok láthatóvá válnak a combon és a lábszáron. A terhességi visszértágulat általában magától csökken - jobb esetben teljesen el is múlik - a szülés után. Akit a terhesség ideje alatt nagyon zavar a visszeres lábak látványa, viselhet gumiharisnyát. Sajnos, nem mondható csinosnak, és melegben kimondottan elviselhetetlen, ráadásul csak bizonyos feltételek mellett hatékony. Aki mégis rászánja magát, beszélje meg orvosával a teendőket! VI.évf./7.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció