A hirtelen szívmegállásnál is van segítség - II.

Magyarországon 20-25.000 ember halálát okozza évente a hirtelen szívmegállás. Sokan megmenthetők (volnának) egy olyan készülékkel, amelyet nem szigorúan csak orvosok használhatnak.

Újraélesztés defibrillációval

Hirtelen szívhalál esetén az újraélesztés egyetlen módja a szív időben történő elektromos sokkolása, az ún. defibrilláció. A defibrillálás során meghatározott lefutású és energiatartalmú áramot vezetnek keresztül a szíven. Ezzel az ütéssel kioltják a szívizom kaotikus elektromos aktivitását, amely akadályozza a szabályos működést. Az így bekövetkezett elektromos csendben esélyt kap a szívizomzat, hogy beinduljon saját, normális ingerképzése.

A defibrillációra rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, mert minden egyes defibrilláció nélkül eltelt perc 7-8%-kal csökkenti a beteg túlélési esélyeit. A kamrafibrilláció felléptétől számított 5 percen belül még valószínűleg maradandó károsodás nélkül visszafordítható a folyamat, 10 perc után a túlélés esélye már minimális.

Egy eszköz, amellyel bárki életet menthet

A defibrilláció egy erre a célra kialakított életmentő készülék, a defibrillátor segítségével történik. Mostanáig az újraélesztésnek ezt a módját csak orvosok, illetve szakemberek (mentősök) végezhették, hiszen csak ők rendelkeztek megfelelő felkészültséggel és a szükséges készülékkel. Ezért sok esetben, mire a beteg hozzájutott a megfelelő eszközzel nyújtott segítséghez, már túl késő volt.

A technika fejlődése azonban lehetővé tette olyan kis méretű, automata működésű defibrillátorok kifejlesztését, amelyet az orvosokon illetve szakembereken kívül a laikusok is használhatnak. Azáltal, hogy az automata defibrillátor képes nagy biztonsággal felismerni a fibrillációt, irányítani, illetve kivitelezni a további teendőket, nemcsak orvosi képzettséggel rendelkezők, hanem 6-8 órás képzést követően bárki bátran használhatja. A biztonságos felhasználást garantálja, hogy a készülék csak akkor működtethető, ha az valóban indokolt, használatát pedig fény-, hang- és szöveges utasítások segítik.

Az eszköz a szükséges képzést elvégző személyek segítségével immár bárki számára elérhető lehet. Különösen ott volna fontos követően olyan helyeken, - közterületen, közintézményekben - ahol sok ember fordul meg, és a tömeg, az ügyintézés feszültsége miatt a hirtelen szívhalál előfordulásának esélye viszonylag nagy, és/vagy a megfelelő szaksegítség megjelenése meghaladja az öt percet:

  • repülőtér, repülőgép,
  • irodaházak,
  • közigazgatási egységek,
  • művese állomások,
  • sportlétesítmények,
  • bevásárlóközpontok,
  • hajléktalanszállók,
  • orvosi vizsgálócentrumok,
  • közlekedési helyszínek (vasút, metró, hajók, autópályák),
  • iskolák.

Felismerve az azonnali defibrillálás életmentő szerepét, az Amerikai Egyesült Államokban - ahol a készüléket már 1986. óta alkalmazzák - nagy gondot fordítottak arra, hogy minél szélesebb körben adják át az embereknek az újraélesztéshez, ezen belül az automata működésű életmentő defibrillátor készülék használatához szükséges ismereteket. Ennek eredménye ma már nyilvánvaló: elsőként az Egyesült Államokban, Las Vegasban végzett felmérés szerint az arra kiképzett biztonsági őrök 105 betegnél használták a készüléket. Az időben történt eredményes beavatkozás következtében a betegek 53%-a elhagyta a kórházat. Ez az arány hazai vonatkozásban nem éri el a 10%-ot!

Magyarországon két éve forgalmazzák a defibrillátor félautomata változatát, és ez idő alatt számos vállalatot és intézményt kerestek meg vele, többek között a Mentőszolgálatot, a Magyar Honvédséget, a Budapesti Tűzoltóságot, a MALÉV illetékeseit és számos háziorvost. Remélhetőleg fitnessz centrumok, szállodák, fürdők is felismerik az életmentő készülék jelentőségét.

Elvileg magánszemélyek is beszerezhetik és használhatják a félautomata defibrillátort, de jelenleg félmillió forint körüli ára miatt bizonyára csak igen szűk körben volna rá érdeklődés. Valószínűbb, hogy nálunk is a külföldön elterjedt gyakorlatot kell alapul venni, és a nagy forgalmú helyeket látják el a készülékekkel. Függetlenül attól, hogy hol alkalmazzák, a használatára jogosult személyeknek előzőleg 4-6 órás képzésen kell részt venniük.

Reméljük, már a közeljövőben is sok életet menthetünk meg ily módon Magyarországon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső