A cukorbetegség pandémiával fenyeget

Lassan ott tartunk, hogy minden tizedik honfitársunk cukorbeteg, és az elhízottak aránya is mutatja, hogy a diabétesszel, mint népbetegséggel kell számolnunk.

Egy társaság a betegekért

Önmagában is ritka siker, ha egy orvosszakmai tudományos társaság tagjainak háromnegyede mozgósítható egy konferenciára. A Magyar Diabetes Társaság április 17-20. között tartott XIX. konferenciája a szakma igazi seregszemléje volt, több mint ezerkétszáz részvevővel. A konferencia sajtótájékoztatóján dr. Winkler Gábor, a Magyar Diabetológia Társaság elnöke mutatta be az egyesületet. A Magyar Diabétesz Társaság 1972-ben alakult, jelenleg 1500 tagja van, köztük szak- és háziorvosok, mintegy 250 fő dietetikus és diabétesz szaknővér is regisztrált. Minden második évben rendez a társaság tudományos ülést. Az idei konferencia egyik érdekessége volt, hogy ez alkalommal mutatta be a 77 Elektronika Kft. a gluco.NET-et, a gondozást segítő online vércukornaplót. Ezzel a világviszonylatban is egyedülállónak számító orvosi informatikai fejlesztéssel egy országos vércukor adatbázis, és egy erre épülő online cukorbeteg-gondozást támogató rendszer alapjait rakták le. A Társaság elnöke bemutatta azt a könyvet is, amelyben a magyar diabetológia történetét adják közre. Dr. Vándorfi Győző a kongresszus legfőbb témáiról, új fejlesztésekről, interdiszciplináris együttműködésekről, és a betegtájékoztatással kapcsolatos újdonságokról beszélt. Így például nemcsak szakértők, hanem betegek is látogathatják a társaság új honlapját, a www.diabet.hu -t. A négy nap szakmai programja során a résztvevők számos előadást hallgathattak meg, szemináriumokon vehettek részt és megtekinthették a konferenciához kapcsolódva megrendezett szakmai kiállítást is, ismerkedve a legfrissebb szakmai, technikai eredményekkel. A tudományos ülések mellett minden résztvevő ellátogathatott a Magyar Diabetes Társaság Media Caféjába is, ahol nagysebességű internetkapcsolattal rendelkező számítógépeken kipróbálhatták a Magyar Diabetes Társaság Publikációs Adatbázisát, átvehették a Diabetologia Hungarica legfrissebb számait és letölthették az elektronikus programfüzetet az aktuális előadásokkal.

Elgondolkodtató vizsgálati eredmények

A kongresszus tudományos témakörei közül idén kiemelkedtek a nagy átfogó vizsgálatok, a genetikai témájú előadások, és több magyar érintettségi felmérés eredményét is itt ismerhette meg először a szakmai közönség. A nagy, átfogó jellegű vizsgálatok közül például az egyikben a szerzők a közép-európai régió nyolc országában mérték fel az egyes típusú diabéteszben szenvedő gyermekek és serdülők veszélyeztetettségét. A téma fontosságát jelzi, hogy az újabb felmérések szerint a gyermekkorban kezdődő egyes típusú diabétesz még napjainkban is fiatalon jelentkező szív- és érrendszeri szövődményekkel, valamint korai, 20-39. életév közötti halálozással jár. A felmérés rámutatott, hogy a modern inzulinok és vércukormérő eszközök hozzáférhetősége ellenére az anyagcserekontroll a gyermekek többségénél messze elmarad a kívánatos szinttől. Egy másik klinikai vizsgálat a cukorbeteg-gondozásban és orális gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegek kezelési eredményességét vizsgálta. Sajnos, az érintett betegek több mint háromnegyede nem érte el a kezelési célértéket. Itt mutatták be az új típusú analóg inzulinok (ezek a természetes humán inzulin biotechnikai módszerekkel módosított változatai) első alkalmazásának tapasztalatait is. Az első eredmények szerint az alkalmazott inzulin terápia hatékonyan javította az anyagcserét, beállítása a napi gyakorlatban gyors és biztonságos, de az eredmények felhívták a figyelmet a megfelelő adagolás fontosságára is. Két új munkacsoportot hoztak létre a genetikai jellegű kutatásokra, és a terhességi diabétesszel kapcsolatban.

Az elhízás megsokszorozza a veszélyt!

Ma Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések számítanak a vezető halálozási oknak. Ezekhez a diabétesz súlyos kockázatot jelent (egy cukorbeteg rizikója megegyezik egy már infarktuson átesett betegével), ráadásul a betegség gyakran társul egyéb rizikófaktorokkal is. Ha ezek együttesen jelentkeznek, akkor metabolikus szindrómáról beszélünk. Ennek tünetei az emelkedett vérnyomás, a különféle vérzsírszint eltérések, a csökkent cukortolerancia és az elhízás, különösen az "alma típusú", hasi elhízás. Az ezzel kapcsolatos első reprezentatív vizsgálatot is a kongresszuson mutatták be. Eszerint a férfiaknál 26, a nőknél pedig 24,1 százalékos a metabolikus szindróma előfordulása, azaz a felnőtt lakosság körülbelül egynegyede érintett.

Világszerte népbetegség

A diabetológia fontos tudományággá vált a belgyógyászaton belül. A cukorbetegség a WHO szerint is kiemelt népbetegség, pandémiának tekintik. Az adatok szerint 7,8-10 százalék közötti az előfordulás aránya. A hazai adatok is emelkedést mutatnak, régebben a magyar lakosság 5,5 százaléka volt érintett, mára ez a 8 százalékot elérte, ezenkívül feltételezhetően nagy számban vannak még fel nem ismert esetek is. A megelőzés lehetőségeiről Winkler professzor elmondta, hogy az egyes típusú diabéteszben szerények a megelőzés lehetőségei, a kettes típusúban azonban van beavatkozásra lehetőség, hiszen ez egy, az életmóddal is összefüggő civilizációs betegség. Nemcsak akkor kellene foglalkozni vele, ha már kialakult, hanem korán, már az iskolában el kellene kezdeni az egészséges életmódra nevelést. Kiemelte a főorvos az elhízottak számának emelkedését, hiszen mint mondta, a cukorbetegség "előszobája" az elhízás. A lakosság legalább negyedrészét érintő metabolikus szindróma és az elhízás a diabéteszhez hasonló világpandémiának számít ma már - figyelmeztetett.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra