Köhögés: nem mindegy hogyan kezeljük! (x)

A megfázásos időszak beköszöntével egyre többen találkozunk a köhögés kellemetlenségeivel. A megfelelő kezelés kiválasztásához azonban nem árt tudni, hogy milyen köhögéstől szenvedünk. Különböző típusú köhögésre más-más gyógymód a célravezető. Érdemes már az első tünetekkel is foglalkozni.

köhögés

Két féle típusú köhögés létezik aszerint, hogy van-e letapadt légúti váladék a légzőrendszerből vagy nincs:

  • ha a köhögésünk nem jár váladékkal és inkább csak kaparó, irritáló az érzés, akkor száraz típusú a köhögésünk, ilyenkor köhögéscsillapító szedése ajánlott, ami elnyomja a köhögési reflexet.
  • ha viszont "szörtyögő" hangot hallunk, akkor a hurutos típussal van dolgunk. A produktív köhögést, hétköznapi nevén hurutos köhögést - amely a légutakból valamilyen idegen anyagot vagy váladékot távolít el - nem kell csökkenteni, mert a visszatartott váladék tüdőelégtelenséghez és további fertőzésekhez vezethet. Ilyen esetben köptetőt, hurutoldót javasolt alkalmazni, hogy minél könnyebben fel tudjuk köhögni a fölösleges váladékot.

Hurutoldót és köhögéscsillapítót soha nem szabad egy időn belül bevenni, hiszen a felhígított váladék távozását gátoljuk ezzel!

Miért fontos az időben megkezdett hurutoldás?

A légúti fertőzések során kialakuló gyulladás következtében a légutak nyálkahártyája megduzzadhat és fokozódhat a nyáktermelésük is. A túl sok és a túl sűrű váladék gondot jelenthet. A sűrű légúti váladékban a kórokozók is felszaporodhatnak, amely tovább ronthatja a beteg állapotát és elnyújthatja a betegségből való felépülést is. A letapadt hurutos váladék eltávolítása érdekében célszerű már az első naptól hurutoldót használnunk.

hurutos köhögés
hurutos köhögés

Hogyan "működik" az ACC?

Képzeljük el a sűrű váladékot úgy, mint egy olyan gyöngysort, amelyben az egyes gyöngyszemeket összeragasztották: ha feloldjuk az egyes gyöngyök közötti ragasztót, akkor könnyebben, kisebb adagokban lehet eltávolítani a láncról a gyöngyöket, esetünkben a hurut alkotta nyákdugót.

Az ACC hatóanyaga, az acetilcisztein is így hat a sűrű váladékon: "elvágja" a nyákot összetartó szálakat, a váladék felköhögése emiatt jóval kevésbé megterhelő folyamat. Tisztább légutakkal pedig könnyebben lélegezhet. A nyák eltűnésével a benne tenyésző és légúti irritációt okozó baktériumok száma is csökkenhet.

Akár enyhe hurutos tüneteknél, akár nagyobb mennyiségű hurutos váladékképződésnél az ACC használata támogatja a hurutos köhögésből való felépülést:

  • az ACC 200 mg pezsgőtabletta és granulátum célzott megoldást nyújt már a hurutos köhögés első tüneteitől.
  • az ACC LONG 600 mg pezsgőtabletta a napi egyszeri adagolás kényelmét kínálja, akár nagyobb mennyiségű letapadt váladék esetén is.

ACC Sandoz

Acetilcisztein tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer

A hurutoldó szedésénél nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, hatásukat csak így tudják megfelelően kifejteni, ezért igyunk sokat! Az ACC pezsgőtabletta vagy granulátum vízben feloldva kellemes ízű narancs illetve szeder ízű ital formában segíti a betegség kezeléséhez szükséges folyadék bevitelt.

Amennyiben tünetei hét napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, mielőbb forduljon kezelőorvosához!

Sandoz Hungária Kft.

1114 Budapest, Bartók Béla út. 43-47.

Tel.: 06 1 430 2890

<a href="http://www.sandoz.hu">www.sandoz.hu</a>

OACC1545/10.19

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció