Fertőtlenítőszertől halt meg a beteg – megúszhatják a börtönt a műtőssegédek

Elsőfokú ítéletében a Szigetvári Járásbíróság nem ítélte végrehajtandó fogházbüntetésre sem a két műtőssegédet, sem a szakorvost annak a műtétnek az ügyében, amelynek során fiziológiás sóoldat helyett véletlenül felületfertőtlenítő szert fecskendeztek egy női beteg hasüregébe. A fertőtlenítő később a páciens halálát okozta.

Az ügyben – mint azt akkor megírtuk – a Szigetvári Járási Ügyészség emelt vádat tavaly márciusban, a Szigetvári Járásbíróság pedig kedden nyilvános tárgyaláson hozott ítéletet. A Pécsi Törvényszék csütörtöki közleménye szerint a bíróság megállapította, hogy a sértett nő 2020. május 3-án került be egy baranyai kisváros kórházának szülészeti és nőgyógyászati osztályára. Tünetei nyomán laparoszkópiás műtétre volt szükség, amelyet másnapra írtak ki.

Sóoldatos üvegbe töltötték a fertőtlenítőszert

A műtétet megelőzően egy munkatársa kérte meg az elsőrendű vádlottat, egy műtőssegédet, hogy vigyen a műtőbe felületfertőtlenítő szert a takarításhoz. A mellé beosztott másik műtőssegéd, az ügy másodrendű vádlottja társaságában reggel 8 óra körül mentek el a kórház raktárhelyiségébe, hogy beszerezzék a kért anyagokat és az operációhoz szükséges textíliákat. Eközben úgy döntöttek, hogy a fertőtlenítőt a tárolására használt ötliteres edényből áttöltik egy kisebb edénybe, hogy majd aztán abból a szülészeti műtőnél elhelyezett fertőtlenítő kannába töltsék át. A raktárban viszont nem találtak megfelelő méretű edényt mindehhez.

Az elsőrendű vádlott ezért átment a raktár mellett műtőtérbe, ahonnan magához vett egy félliteres, fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üveget. A sóoldatot a mosdókagylóba öntötte, majd a raktárban a másik műtőssegéd segítségével megtöltötte az üveget a fertőtlenítőszerrel. Ezt utána a harmadik emeleti műtő előterébe vitték, ahol a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó asztalra tették. Csakhogy ezután mindketten megfeledkeztek arról, mit töltöttek az üvegbe.

A nem sokkal később kezdődött műtét során a műtősnő felkérte az elsőrendű vádlottat, hogy töltsön fiziológiás sóoldatot a műtét során használt steril tálba. A műtőssegéd ekkor az előtérben lévő asztalról felvette a fertőtlenítőt tartalmazó sóoldatos üveget, amelynek tartalmát a steril tálba töltötte. A harmadrendű vádlott, a műtétet végző orvos így – tudta nélkül – fiziológiás sóoldat helyett kétszer 20 milliliter fertőtlenítőszert fecskendezett a sértett hasüregébe, továbbá a műtét során használt eszközt is ezzel nedvesítették be.

Az orvos megpróbálta elhallgatni a hibát

A műtősnő már csupán az operációt követően, a műtéti heg lemosása során észlelte a fertőtlenítőszer viszkózus állagát. Ezt azonnal jelezte is a műtőssegédnek, akinek azonnal eszébe jutott, hogy véletlenül rossz sóoldatos üveget használt a steril tál megtöltéséhez. A történtekről rögtön értesítették az orvost, aki viszont ahelyett, hogy referált volna az osztályvezető főorvosnak, illetve kezdeményezte volna a beteg újbóli megoperálását, inkább megkérte a műtőssegédet és a műtősnőket, hogy ami történt, maradjon közöttük. Megnyugtatta őket, hogy mivel éjszaka ő lesz az ügyeletes, majd fokozottan odafigyel a betegre.

A megoperált beteg az éjszakai órákban rosszul lett, másnapra pedig rendkívül rossz állapotba került. Az orvos többször is megvizsgálta, infúziót és sürgős vérképet rendelt el. Mivel a beteg reggelre életveszélyes állapotba került, az orvosnak tudnia kellett, hogy a fertőtlenítőszer bekerült a hasüregébe. Mégsem jelentette az esetet még ekkor sem az osztályvezető főorvosnak, valamint nem kezdeményezett azonnal reoperációt sem. A beteg végül a kórház intenzív osztályára került, majd a sebészeti osztály vezetője reoperációt hajtott végre rajta. Utóbbi műtét során a harmadrendű vádlott asszisztált, és mind ekkor, mind a beavatkozást követő konzultáció alkalmával hallgatott a történtekről.

A beteg kritikus állapotban került vissza az intenzív osztályra, majd onnan a hozzátartozók kérésére a pécsi klinikára. Ott hunyt el szeptember 17-én többszervi elégtelenség következtében. A bíróság által megállapított tényállás szerint halála és a felületfertőtlenítő szer hasüregbe kerülése között közvetett ok-okozati összefüggés állt fenn. A Szigetvári Járásbíróság...

  • az elsőrendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt kettő év fogházra – melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette – és kettő év műtőssegéd foglalkozástól eltiltásra;
  • a másodrendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt nyolc hónap fogházra – melynek végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztette –;
  • a harmadrendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt egy év hat hónap börtönre – melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette – és kettő év szakorvos foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az ügyész, a vádlottak és védőik három munkanapot tartottak fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

Borítókép: illusztráció, Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra