Tetőzik az influenzajárvány

Február utolsó hetében 38 ezren fordultak háziorvosukhoz influenzaszerű tünetekkel az országban. A járvány január végi kezdete óta először csökkent a megbetegedések száma.

Mit tehetünk, hogy influenzásan ne fertőzzük meg a családtagjainkat? Részletek itt.

A február 24. és március 1. közötti hét során százezer lakosra vetítve 387 influenzagyanús beteget regisztráltak - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett jelentéséből . Bár a megelőző heti adathoz képest ez mintegy 3 százalékos csökkenést jelent, az esetszám még így is több mint kétszeresen meghaladta a járványküszöböt. A járvány eddigi öt hete alatt immár a teljes hazai lakosság 2 százaléka kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel.

Továbbra is a 3-5 éves korosztályban a legmagasabb az influenzás betegek aránya
Továbbra is a 3-5 éves korosztályban a legmagasabb az influenzás betegek aránya. Fotó: Getty Images

Népességarányosan a legtöbb megbetegedés változatlanul Pest megyét érintette a múlt héten (százezer főre vetítve 637 beteg), de Veszprém (537), Nógrád (526) és Baranya megyében (517) is sokaknál jelentkeztek kellemetlen panaszok. A fertőzések Somogy (165), Borsod-Abaúj-Zemplén (187) és Hajdú-Bihar (242) megyét kerülték el a leginkább. A betegek száma összességében nyolc megyében emelkedett, nyolc megyében csökkent, a fővárosban és három megyében pedig nem változott érdemben.

Ami a korcsoport szerinti megoszlást illeti, a legtöbb influenzaszerű megbetegedés továbbra is a 14 éven aluli gyermekek körében alakult ki - az összes eset 37,5 százaléka ehhez a korosztályhoz köthető. A betegek harmadát a 15-34 év közötti, 21,4 százalékát a 35-59 közötti generáció adta, míg a 60 éven felüliek aránya 7,8 százalék. A 3-5 éves gyerekeknél százezer főre 1051 megbetegedés jutott, a 6-14 éveseknél 948.

A héten az NNK laboratóriumába beküldött 131 mintából 64 esetben igazolták influenzavírusok jelenlétét: 42 esetben influenza A, 22 esetben influenza B vírust találtak a szakemberek.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok feletti láz lépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com ; who.int )

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az influenza elleni védekezés legalapvetőbb lépcsőit mutatja be az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi infografikája. Bővebben olvashat a megelőzési lehetőségekről dr. Meglécz Katalinnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával készült interjúnkban ide kattintva .

Országos Közegészségügyi Intézet influenza
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: