Tetőzik az influenzajárvány

Február utolsó hetében 38 ezren fordultak háziorvosukhoz influenzaszerű tünetekkel az országban. A járvány január végi kezdete óta először csökkent a megbetegedések száma.

Mit tehetünk, hogy influenzásan ne fertőzzük meg a családtagjainkat? Részletek itt.

A február 24. és március 1. közötti hét során százezer lakosra vetítve 387 influenzagyanús beteget regisztráltak - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett jelentéséből. Bár a megelőző heti adathoz képest ez mintegy 3 százalékos csökkenést jelent, az esetszám még így is több mint kétszeresen meghaladta a járványküszöböt. A járvány eddigi öt hete alatt immár a teljes hazai lakosság 2 százaléka kereste fel orvosát influenzaszerű tünetekkel.

Továbbra is a 3-5 éves korosztályban a legmagasabb az influenzás betegek aránya
Továbbra is a 3-5 éves korosztályban a legmagasabb az influenzás betegek aránya

Népességarányosan a legtöbb megbetegedés változatlanul Pest megyét érintette a múlt héten (százezer főre vetítve 637 beteg), de Veszprém (537), Nógrád (526) és Baranya megyében (517) is sokaknál jelentkeztek kellemetlen panaszok. A fertőzések Somogy (165), Borsod-Abaúj-Zemplén (187) és Hajdú-Bihar (242) megyét kerülték el a leginkább. A betegek száma összességében nyolc megyében emelkedett, nyolc megyében csökkent, a fővárosban és három megyében pedig nem változott érdemben.

Ami a korcsoport szerinti megoszlást illeti, a legtöbb influenzaszerű megbetegedés továbbra is a 14 éven aluli gyermekek körében alakult ki - az összes eset 37,5 százaléka ehhez a korosztályhoz köthető. A betegek harmadát a 15-34 év közötti, 21,4 százalékát a 35-59 közötti generáció adta, míg a 60 éven felüliek aránya 7,8 százalék. A 3-5 éves gyerekeknél százezer főre 1051 megbetegedés jutott, a 6-14 éveseknél 948.

A héten az NNK laboratóriumába beküldött 131 mintából 64 esetben igazolták influenzavírusok jelenlétét: 42 esetben influenza A, 22 esetben influenza B vírust találtak a szakemberek.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az influenza elleni védekezés legalapvetőbb lépcsőit mutatja be az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi infografikája. Bővebben olvashat a megelőzési lehetőségekről dr. Meglécz Katalinnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával készült interjúnkban ide kattintva.

Országos Közegészségügyi Intézet influenza
Országos Közegészségügyi Intézet influenza

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció